(n.16kpl)
3dl perunamuusia
3dl vettä
30g hiivaa
0,5tl suolaa
n.7-8dl vehnäjauhoja
loraus oliiviöljyä (n.2rkl)
1. Lämmitä veteen sekoitettu muusi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja öljy. Lisää jauhoja vähitellen, niin, että taikina jää todella pehmeäksi, mutta niin, että muodostuu hyvä sitko.
2. Laita taikina kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi. Kaada taikina sitten jauhotetulle alustalle ja kauli reilusti jauhojen kanssa n. 2,5cm:n paksuiseksi levyksi. Jauhoja saa jäädä paljonkin pintaan. Leikkaa pizzapyörällä neliöiksi ja laita leivinpaperoidulle pellille palat liinan alle kohoamaan taas puoleksi tunniksi.
3. Paista sämpylät sitten 200 asteessa, noin 15-20min., että ovat hennon kauniin ruskeita. Nauti lämpöisinä!
Onpas kauniit sämpylät.
VastaaPoistaKiitos 😊 Nää on kyllä mahdottoman hyviäkin...
VastaaPoistaOnko kukaan kokeillut gluteenittomilla jauhoilla, miten onnistuu?
VastaaPoistaVoisiko perunamuusin sijaan käyttää saman määrän vaikka muussattua porkkanaa?
VastaaPoistaJaa-a. Enpä ole koskaan tullut kokeilleeksi, mutta tuossa voisikin olla ideaa 💡
PoistaHei! Tarkennan: tuleeko muusijauhetta 3 dl, jos muusia ei ole?
VastaaPoistaItse taisin laittaa 2dl vettä ja yhden pussillisen muusijauhetta 😊
PoistaJos mulla on valmista muusia 3 dl niin tuleeko siihen kuitenkin se 3 dl vettä?
PoistaHeippa!
PoistaJuu-kyllä tulee 👍☺️
Kiitos vastauksesta - kokeiluun!😊
VastaaPoistaHei! Kertokaapas millainen on hyvä sitko? Tarttuuko taikina vielä käsiin ennenkuin laittaa sen kohoamaan? Itselläni ei oikein sämpylät hyvin ole onnistuneet... :D
VastaaPoistaOlipas hyviä sämpylöitä!
PoistaKiva kuulla 😊
PoistaHyvä sitko on silloin kun otat palan taikinaa ja lähdet venyttämään sitä ja kun se nätisti venyttämällä tekee ohuehkon kalvon josta esim. valo näkyy jonkin verran läpi ja kalvo pysyy ehjänä.
PoistaJuurikin näin 👌👍
PoistaSiten että se venyy😁saa tarttua vähän kiinni mutta ei sellaista että repeytyy tai että todella kiinteä pallo.
PoistaTeetkö tämän taikinan käsin vai yleiskoneella?
VastaaPoistaIhan koneella tein tällä kertaa 😊
PoistaVoiko käyttää kuivahiivaa ja miten paljon
VastaaPoistaTottakai voi 😊 Hiukka reilu pussillinen...
PoistaMuusijauhevinkki:
VastaaPoistaSuosittelen Lidlin perunamuusijauhetta. Se nimittäin hakkaa muut maultaan mennentullen, on edullista ja siitä on perunaa ylivoimaisesti enemmän ja kaikenlaista lisäainetta vähemmän kuin muissa tuotteissa. Teen itse paljon perunaohrarieskasia ja mielestäni kaikki muut muussijauheet maistuvat läpi.
Kun joku mainitsi porkkanamuussin, niin itseäni kiinnostaisi kokeilla palsternakkamuusi ja kukkismuussi leivonnassa.
Tein perunarieskoja muusista, jossa oli kukkakaalia perunan lisäksi. Ainakin ohrajauhojen kanssa tuli todella kitkerä maku kukkakaalista.
PoistaKokeiluun.
VastaaPoistaHienoa ☺️ Toivottavasti maistuu.
PoistaVoiko myös pyörittää sämpylöiksi , miks neliöitä ja kaulinta ?
VastaaPoistaHei! Taikinasta tulee niin valtavan löysää, ettei oikein pysty pyörittelemään. Neliöistä voi kokeilla esi. raapan kanssa "muotoilla" hieman pyöreimmiksi. Haastavaa se silti on ☺️
PoistaVoisiko tämän tehdä myös niin kuin sen parhaan pullataikina reseptisi jossa kaikki vaan kerralla kulhoon ja vaivaus?
VastaaPoistaHeippa! Ja anteeksi- huomasin kommenttisi vasta nyt. Tähän taikinaan en ole saanut kunnollista sitkoa ( en tiedä johtuuko perunan tärkkelyksestä). Liialla vaivauksella olen saanut vain hiukka rieskaa muistuttavia lättyjä aikaiseksi 😁
PoistaNäitä ei siis tarvitse voidella vedellä?
VastaaPoistaÄh! Jostakin syystä minulle ei tule ilmoituksia jätetyistä kommenteista, niin huomasin tämän vasta nyt 😔 Ei siis voidella millään.
PoistaOi, oi, oi...nyt tuli kyl niin pehmoiset ja superit sämpylät -kiitos ohjeest! Käytin perunamuusia jossa oli myös porkkanaa.
VastaaPoistaMahtava juttu 👍 Nämä ovat ihan syystä pumpulisämpylöitä...😉
PoistaOlipa hyvä ja helppo ohje. Sämpylöistä tuli juuri tuollaisen näköisiä kuin kuvassa ja super hyviä!
VastaaPoistaIhana kuulla, että onnistuit! Nämä ovat kyllä suurta herkkua 😋
Poista10 vuotta sitten oli useitakin postauksia PorkkanaLaatikkoSämpylöistä ja siitä lähtien ne ovet olleet perheemme suosikkeja, erityisesti lastenlasten. Ne ovat myös todella hyviä ja kuohkeita
VastaaPoistahttp://hannaku.vuodatus.net/lue/2013/04/maailman-pehmeimmat-sampylat
Varmasti! Kuulostaa hyviltä myös 😋
Poista