torstai 30. marraskuuta 2017

Brigadeirot


Brigadeirot, eli brasilialaiset makeiset ovat kivoja "pikkuviemisiä" ystäville, opettajille, tai vaikkapa työkavereille joulun alla. Nämä ovat todella helppoja ja nopeita valmistaa. Nämä makeiset ovat myöskin muunneltavissa omaan makuun sopiviksi, vaikkapa kuorruttamalla suklaaströsseleillä, tai vaikkapa kookoshiutaleilla. Itse laitoin pinnalle paahdettua hasselpähkinärouhetta tällä kertaa. Alkuperäinen ohje on täältä.
Ainiin...ja gluteenittomiakin nämä ovat, kunhan muistaa laittaa pinnalle myös gluteenittoman "koristelun". 
 
(n. 12kpl isoja/ 30 kpl pieniä)

1 tölkki kondensoitua maitoa
3 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 rkl voita

1. Kaada kondentoisu maito kattilaan ja siivilöi sekaan tumma kaakaojauhe. Lisää voi ja keitä seosta sitten keskilämmöllä n. vartti, tai kunnes massa kiinteytyy selkeästi.

2. Anna seoksen jäähtyä vähintäänkin huoneenlämpöiseksi ja pyörittele massa sitten tasakokoisiksi palloiksi. Ota sitten käsiin sulatettua voita ja pyörittele palloja ensin käsissä niin, että voisulaa tarttuu kauttaaltaan koko palloon. Pyörittele pallo sitten esim. paahdetussa hasselpähkinärouheessa. 

3. Laita valmiit pallot esim. karamellivuokiin ja laita pallot sitten tekeytymään jääkaappiin. Ota pallot hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Pallot säilyvät hyvinä parisen viikkoa jääkaapissa.

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Mausteinen broileripiirakka


Tein meille sunnuntaiksi mehevän ja mausteisen broileripiirakan. Kaupasta löytyi uutuutena valkosipulilla ja jalapenolla marinoituja pikkuchilejä, niin päätin heti kokeilla niitä suolaiseen piirakkaan. Ne olivatkin kivan makuisia, hieman makeahkoja, tomaattimaisia, eivätkä kuitenkaan yhtään tulisia. Piirakasta tuli kuitenkin kivan mausteinen ja hyvän makuinen 😋


Pohja: 
150g voita 
2,25dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)  
1,5dl juustoraastetta 
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 kananmunaa
150 g juustoraastetta
2 dl maitoa
1/2 prk salsaa (hot)

250g broilerin filesuikaleita (mausta pippurilla, paprikajauheella, aromisuolalla ja chilillä)
1 rs marinoituja chilejä
1 prk Apétina classic fetakuutioita
tuoretta timjamia


1. Ruskista broilerifilesuikaleet paistinpannulla ja mausta haluamallasi tavalla. 

2. Sekoita pehmeä voi, juustoraaste, jauhot ja vesi keskenään tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille siististi ja tasaisesti.

3. Sekoita kananmunat, juustoraaste, salsa ja maito keskenään. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Lisää pinnalle broilerisuikaleet ja chilit, joista on suurimmat osat öljystä kaadettu pois. Ripoittele pinnalle lopuksi fetakuutiot, joista on myös valutettu öljyt pois. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia, tai piirakka on kauniin ruskea.

4. Lisää lopuksi kypsän piirakan pinnalle reilusti timjamia ja vaikkapa tuoretta basilikaa. Nauti vaikkapa raikkaan vihreän salaatin kaverina.





maanantai 20. marraskuuta 2017

Gluteeniton marjaleivos


Tein marjaleivoksia mustikan makuisina. Jossakin vaiheessa leivontaa huomasin, että ohjeesta saakin helposti täysin gluteenittoman, joten muokkasin ohjetta hiukka matkalla ja niin näistä tuli sitten täysin gluteenittomia.
Näissä leivoksissa on ihana, marjahillosydän, jonka voit laittaa lempihillollasi. Minä halusin tällä kertaa mustikkaisia...

(Ohjeella tulee n.14kpl)

200g voita
200g tomusokeria
4 kananmunaa
200g mantelijauhoa
1 sitruunan raastettu kuori
40g glut. vaaleaa jauhoseosta

mustikkamarmeladia

Päälle:
2 dl kuohukermaa
2 dl smetanaa
50g tomusokeria
vaniljatangon siemenet

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomnusokeri kunnolla valkoiseksi vaahdoksi (n. 25min.) ja lisää sitten huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan, vuorotellen mantelijauhojen kanssa taikinaan- samalla sekoittaen. Lisää lopuksi glut.jauhot, sekä sitruunan raastettu kuori.

2. Laita taikina pursotuspussiin ja annostele taikinaa esim. voideltuihin silikonimuotteihin (tai muffinssivuokiin) . Tökkää sormella kolo taikinaan ja pursota sinne haluamasi hilloa. Paista leivoksia 180-190 asteessa n. 12-15 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä. Käännä leivokset sitten oikein päin.

3. Vatkaa leivosten jäähtyessä kerma, tomusokeri, vaniljatangon siemenet ja smetana keskenään vaahdoksi. Pursota huoneenlämpöisten leivosten pinnalle ja koristele leivokset tuoreilla marjoilla juuri ennen tarjoilua.



lauantai 18. marraskuuta 2017

Sitruunalakritsi


Olen jo muutaman päivän innoissani odotellut pääseväni tekemään tätä postausta. Tein itse lakritsia, mutta sen kuivumiseen menikin pari päivää kauemmin, mitä odotin. Nyt se kuitenkin on valmista...ja AH!...niin hyvää 💓 Vai tiedätkö muka jotakin parempaa, kuin tuore lakritsi? 

Ps. Tämä on kiva idea vaikka viedä pikkulahjaksi joulun alla, kun pakkaat lakun kauniiseen rasiaan...

O-ou...unohdin reseptistä yhden tärkeän ainesosan-muscovadosiirapin- lisätty!!

200g vettä
1,5 dl muscovadosokeria
3dl muscovadosiirappia (1pll riittää)
0,5 dl lakritsijuurijauhetta (esim. Urtekram...löytyy Cittarista ainakin)
2kpl tähtianiksia
pari hyppysellistä suolaa
140g vehnäjauhoja
2 liivatetta
mustaa pastaväriä
1tl raastettua sitruunankuorta ja tilkka mehua

1. Laita liivatteet likoamaan. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, siirappi, lakritsijuurijauhe, tähtianikset, sekä suola. Kiehauta ja lisää vähän kerrallaan siivilöity vehnäjauho. Sekoita koko ajan, niin että jauho kypsyy kunnolla ja seos sakenee huomattavasti. Tähän menee noin 3-4 minuuttia. Lisää sitten liotetut, puristellut liivatteet ja sekoita joukkoon kunnolla.

2. Lisää valmiiseen lakritsimassaan raastettu sitruunankuori (voi jättää poiskin, tai maustaa jollakin muulla), sekä sitruunanmehu. Sekoittele massaa jonkin aikaa, että se jäähtyy lähes huoneenlämpöiseksi. Värjää mustalla pastavärillä. Ota tähtianikset pois seasta ja laita massa pursotuspussiin.

3. Öljyä leivinpaperi kevyesti ruokaöljyllä ja pursottele lakritsasta ohuita nauhoja paperin päälle. Anna kuivua 2-3 vuorokautta huoneenlämmössä ja paloittele sitten saksilla haluamasi kokoisiksi. NAMI!


lauantai 11. marraskuuta 2017

Toast skagen- kakku



Huomenna vietetään isänpäivää ja makeana tarjottavana teen tämän Salted caramel cheesecaken ja suolaiseksi tein ensimmäistä kertaa tällaista Toast skagen- tyyppistä hyydytettyä, suolaista kakkua. Tämä kakku sopii hyvin myös jouluna tarjottavaksi. Ihana herkku 💓

Pohja:
1/2pkt Realia (tai vaikkapa Maalahden limppua)
50g voita

Täyte: 
2dl vispikermaa
1rs (200g) katkaraputuorejuustoa
1rs (180g) piparjuurituorejuustoa
200g kirjolohen mäiä
200g katkarapuja
1 punasipuli
1/2 nippua tilliä
sitruunamehua ja sitruunan raastettua kuorta
sitruunapippuria
suolaa
sinappia
5 liivatetta 

1. Hienonna leivät tehosekoittimessa, tai veitsellä karkeaksi muruksi. Sulata voi. Sekoita leipä ja voisula keskenään ja painele vuoan pohjalle. Laita kylmään siksi aikaa kun teet täytteen.

2. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuustot. Hienonna sipuli pieneksi kuutioksi ja silppua tilli. Sekoita kaikki keskenään. Lisää joukkoon katkaravut ja mäti. Mausta sitruunalla, sitruunapippurilla, suolalla sekä sinapilla.
 
3. Kuumenna sitruunamehu ja liota valutetut liivatteet siihen, anna jäähtyä ja sekoittele välillä. Valuta sekaan liivateneste ja sekoita se tasaisesti massaan.
Kaada seos pohjan päälle ja laita kylmään odottamaan yön yli, tai vähintään viideksi tunniksi.

4. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

tiistai 7. marraskuuta 2017

Appelsiininen tiikerikakku


Tiikerikakku on ihan mielettömän hyvää, mutta kun sen maustaa appelsiinilla- siitä tulee tosi mehukas ja mielestäni vielä parempi, kuin tavallisesta tiikerikakusta. Kahvikakuthan paranee vanhetessaan, mutta tämän kakun vanhenemista ei tarvitse odotella, sillä tämä on valmiiksi ihana koostumukseltaan. Tämä on helppo leipoa lasten kanssa vaikkapa ensi sunnuntaiksi Isälle 💓

200g voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2rkl kaakaojauhetta
1 rkl appelsiinimehua
1 prk appelsiinimarmeladia (230g saarioisten paistonkestävää)
(Jos haluat lisää appelsiinin makua, lisää muutama tippa Dr.Oetkerin appelsiiniaromia)


1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.

2. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat hyvin vatkaten.

3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää siivilän läpi taikinaan.
Sekoita tasaiseksi.

4. Ota 1/3 taikinasta erilleen ja lisää siihen kaakaojauhe. Lisää loppuun taikinaan marmeladi.

5. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

6. Laita puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle ja siihen päälle tumma taikina. Sitten päälle vielä kerros vaaleaa taikinaa.

7. Sekoita taikinaa haarukalla niin, että taikina raidoittuu.

8. Paista uunissa 175 asteessa 50-60min.

9. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä täysin ennen koristelua. Koristele halutessasi oranssiksi värjätyllä valkosuklaalla, sulatetulla tunmalla suklaalla, sekä confetteilla.