maanantai 28. maaliskuuta 2022

Mango-passionmoussekakku

Kevät! Se saa haluamaan keltaisia, raikkaita asioita. Mikäpä muukaan sopisi kevään mauksi, kuin raikas passion, jota mukavasti komppaa makeudellaan mango. Sitruuna taas tuo tuohon komboon kivaa tvistiä. Kivan erilaista ulkoilmettä saa, kun tekee kakun ulkoreunaan kuvioidun kääretorttureunuksen. Oletkos koskaan kokeillut tällaista? 😊


Kääretorttureunus:
4 kananmunaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja (tai glut. vaaleaa jauhoseosta)

Raidat:
30g huoneenlämpöistä voita
30g tomusokeria
30g vehnäjauhoja
30g kananmunan valkuaista
keltaista pastaväriä

Pohja:
150g digestivejä
55g voita

 

Täyte:

5dl vispikermaa 
200g Viola, sitruunatuorejuustoa
2prk Valion mango-passion maustettua rahkaa
1dl sokeria (lisää tarvittaessa)
3tl vaniljasokeria
3dl Bonne passionpyrettä
10 liivatetta
4rkl vettä
 
Kiille:  
2dl passionpyrettä
1dl vettä
1dl sokeria
3 liivatetta
(keltaista pastaväriä)      
 
Koristeluun esim.: 
passionhedelmää 
suklaapalloja 
karambolaa 
sokerihelmiä
keltaisia orvokkeja

 

1. Laita kääretorttupohja vatkaantumaan. Tee sillä aikaa kääretorttupohjan raidoitus sekoittamalla  kaikki "raita-aineet" keskenään ja värjää seos haluamasi väriseksi pastavärillä. Laita "raitamassa" pursotuspussiin ja pursoita leivinpaperille haluamasi kuvioita.

2. Kaada sitten kääretorttutaikina kuvioiden päälle varovasti nuolijalla tasoittaen. Paista 250 asteessa n. 6 minuuttia, tai kun pohja on kauniin vaalean ruskea. Kaada pohja sokeroidun leivinpaperin päälle työtasolle. Irroita 45-asteen kulmassa alla ollut paperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä hetki.
Leikkaa (esim.pizzapyörällä) jäähtyneestä pohjasta kapeat suikaleet 22-senttisen leivinpaperilla vuoratun vuoan reunoille, vuoan sisäpuolelle, kuvio vuokaa vasten. Hienonna sitten Digestivet ja sekoita keskenään voisulan kanssa. Painele keksiseos vuoan pohjalle tiiviisti. Suihkauta yläreunaan vuokasprayta.

3. Laita täytteen liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää sekaan tuorejuusto, maustetut rahkat, sokeri,vaniljasokeri ja passionpyre. Sekoita tasaiseksi ja tarkasta maku. Kuumenna kattilassa vesi ja lisää sinne liotetut liivateet. Kaada seos täytteen sekaan ohuena nauhana- samalla sekoittaen. Kaada massa vuokaan ja laita jääkaappiin peitettynä hyytymään vähintään viideksi tunniksi,- mieluiten yön yli.

4. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kuumenna passionpyre ja vesi kattilassa. Liuota liotetut, puristellut liivatteet kuumaan nesteeseen. Värjää seos tässä vaiheessa pastavärillä halutun väriseksi. Kaada jäähtynyt kiille varovasti kakun pinnalle, lusikkaa apuna käyttäen. Anna hyytyä vielä pari tuntia.

4. Irroita kakku varovasti vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla. 

lauantai 19. maaliskuuta 2022

Macarons-leivokset


Heippa! Pitkästä, pitkästä aikaa. Leivottua on tullut, paljonkin, mutta eipä ole hetkeen tullut päivitettyä valitettavasti tänne blogiin mitään. Nyt viimein toteutin pitkään haaveilemani Macarons-leivokset, joihin täytteeksi tuli vadelman ja ruusun makuinen voi-sokerikreemi ja keskellä leivosta vielä ruusunterälehtihilloa 😍
 
250g sokeria
80g vettä
95g kananmunan valkuaista

250g mantelijauhetta
250g tomusokeria
80g kananmunan valkuaista
pilkku tippa pinkkiä pastaväriä
 
Täyte: 
150g huoneenlämpöistä voita
100g tomusokeria
pikku tippa pinkkiä elintarvikeväriä
n.2 dl sulatettuja villivadelmia
n.2-3 rkl ruusuvettä

ruusunterälehtihilloa
tuoreita vademia


1. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Punnitse valkuainen yleiskoneen kulhoon. Mittaa teräskulhoon tms. siivilöity mantelijauho ja tomusokeri. Sekoita joukkoon pastaväri, sekä 80g valkuaista.

2. Keitä vesi-sokeriseos 119 asteeseen ja vatkaa valkuainen samalla vaahdoksi. Kypsennä sitten sokerivedellä valkuaisvaahto, kaatamalla sokerivesi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan, samalla voimakkaasti vatkaten. Anna vatkautua, kunnes marenki on jäähtynyt.

3. Marengin jäähtyessä, "hakkaa" puulastalla sekaisin tomusokeri-mantelijauhoseosta. Mitä enemmän jaksat sitä "hakata", saat kiiltoa pintaan.

4. Kun marenkivaahto on jäähtynyt, yhdistä massat ensin varovasti. Sitten kärsii sekoittaa jo paremmin. Sekoita, kunnes massa alkaa selkeästi löystymään. Pudota sitten pisara taikinaa pellille- jos se alkaa heti laskeutumaan oikeaan muotoonsa, on paksuus sopiva. Jos testitaikinaan jää "huippu", sekoita massaa vielä lisää.

5. Pursota sitten pyöreän tyllan ja massapussin avulla n 5cm:n halkaisijaltaan olvia macaronseja pellille. Anna niiden kuorettua n. tunti huoneenlämmössä. Paista macaronseja n. 10-14 minuuttia 140 asteessa.
 
6. Vaahdota täytteen voi ja tomusokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi (n.25min.). Lisää joukkoon vadelmat, joista on enin neste valutettu pois. Mausta ruusuvedellä ja värjää kreemi halutessasi elintarvikevärillä.
 
7.Pursota kreemistä ruusukkeita macaronsin alapuoliskolle ja laita väliin kokonaisia vadelmia. Valuta keskelle hieman ruusunterälehtihilloa. Laitavalmiit macaronit hetkeksi kylmään ja ota huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua.