tiistai 5. toukokuuta 2020

Raparperi-marenkipiirakka



Täällä on jo mietintämyssyssä äitienpäiväherkut ensi  sunnuntaiksi. Oma äitini tykkää hirmuisesti sitruuna-marenkipiirakasta, niin siitä inspiroituneena halusin tehdä jonkin hybridiversion raparperista. Ihan vielä (ainakaan täällä Lahdessa) ei omasta maasta raparperia saada, mutta kaupassa näin jo ainakin hollantilaista tuoretta raparperia. Itse keitin tähän kuitenkin curdin pakastetusta raparperista ja se onnistui hienosti niinkin. Harmi, että joudumme tämän piirakan maistelemaan jo tänään, ihan vaan testimielessä- tietenkin😇

Raparpericurd:
2,5dl raparperinpaloja
(jos teet tuoreista, niin 1dl vettä)
1 sitruunan mehu
3dl hillosokeria
2 kananmunaa
50g kylmää voita kuutioina

4 liivatetta

Pohja:
170g Digestivejä
80g voita

Italialainen marenki:
3 kananmunan valkuaista
2,5dl sokeria
1dl vettä

1. Laita kattilaan raparperi, sitruunanmehu ja jos teet tuoreesta raparperista, niin vesi. Keitä n. 5minuuttia, kunnes raparperi on keittynyt hajalle. Ota sitten kattila liedeltä ja sekoita joukkoon hillosokeri. Sen jälkeen vatkaa sekaan nopeasti kananmunat, yksitellen. Ja ole nopea- muuten valkuainen erottuu kypsyessään... Kiehauta seosta sitten hetki, samalla sekoittaen. Lisää lopuksi kuutoitu voi joukkoon, samalla sekoittaen. Anna jäähtyä.

2. Hienonna  keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoille tiiviisti. Paista pohjaa uunissa 160 asteessa 12 minuuttia. Anna pohjan sitten jäähtyä hetki.

3. Laita liivatteet likoamaan. Kuumenna kattilassa tilkka vettä (3rkl) ja liota siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana raparpericurdin sekaan ja sekoita. Kaada raparpericurd sitten pohjan päälle ja laita jääkaapppiin n. tunniksi.


4. Vatkaa marengin valkuaiset vaahdoksi ja keitä 119 asteinen sokeriliemi. Kaada sokeriliemi valkuaisvaahdon sekaan samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa niin kauan, kunnes marenki on jäähtynyt täysin. Pursota jäähtynyt marenki piirakan pinnalle ja polta marengin pintaa halutessasi toholla paikoitellen ruskeaksi. Anna piirakan tekeytyä hetki jääkaapissa.

5 kommenttia:

  1. milloin se voi laitetaan täytteeseen???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä huomiostasi, sehän puuttui. Nyt korjattu 👍

      Poista
    2. Hei! Säilyykö kauan jääkaapissa? Jos tänään teen ja huomenna tarjoillaan? ��

      Poista
    3. Hei! Ihan hyvin säilyy. Itse söin viimeisen palan seuraavana päivänä ja oli vielä oikein hyvää 😊

      Poista
  2. Kiitos paljon...menee heti kokeiluun ������

    VastaaPoista