Taikina:
3 dl vettä tai maitoa
25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
1/2- 3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
3 dl vettä tai maitoa
25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
1/2- 3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
1tl kardemummaa
1 kananmuna
8,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Kypsentämiseen:
2pkt munkinpaistorasvaa, kookosrasvaa tai ruokaöljyä
1 kananmuna
8,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Kypsentämiseen:
2pkt munkinpaistorasvaa, kookosrasvaa tai ruokaöljyä
Täytteeksi: 2dl kermaa ja puoli purkillista vadelmahilloa
Päälle: 200g tummaa suklaata
130g valkosuklaata
1. Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin.
2. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kananmuna.
3. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
4. Pyörittele taikinasta pötkylöitä. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia.
5. Kuumenna rasva kattilassa. Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki. Rasva on sopivan kuumaa, kun pulla kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea. Nosta reikäkauhalla muutama pulla kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana.
6. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille. Halkaise munkki jäähtyneenä. Kasta munkit sulatetussa suklaassa ja laita jääkaappiin. Tee jäähtyneen pinnan päälle raidoitus valkosuklaalla halutessasi.
7. Laita sisään vadelmahilloa ja kermavaahtoa.
1. Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin.
2. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kananmuna.
3. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
4. Pyörittele taikinasta pötkylöitä. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia.
5. Kuumenna rasva kattilassa. Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki. Rasva on sopivan kuumaa, kun pulla kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea. Nosta reikäkauhalla muutama pulla kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana.
6. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille. Halkaise munkki jäähtyneenä. Kasta munkit sulatetussa suklaassa ja laita jääkaappiin. Tee jäähtyneen pinnan päälle raidoitus valkosuklaalla halutessasi.
7. Laita sisään vadelmahilloa ja kermavaahtoa.
Voi vitsi... ihan sairaan ihania! Nyt osu mulla heikkoon paikkaan... oon ihan heikkona tälläsiin herkkuihin. Onneks en osaa (uskalla...) ite paistaa munkkeja. Oisin kohta itekin munkki ;D
VastaaPoistaHei...mikset osaa, tai uskalla? :) Helppo nakki! Opettele vaan ihmeessä... Terveisin: Munkki :D
VastaaPoistaOlen jännittänyt sitä öljyn kanssa läträämistä... äiti tekee munkkeja ja käyn siellä sitten herkuttelemassa. Jos osaisin munkkeja tehdä niin tekisin just tollasia täytettyjä. Ovat kyllä niin ihania! En varmaan muuta leipoiskaan ;D
PoistaIhan täydellisiä, noi on parhaita munkkeja mitä olemassa on ja ihanan näköisiä!☺
VastaaPoistaMiten huikean hienoja nää sun tekeminä oliskaan, Taru! Jään odottelemaan :) Ja kiitos, Eija kivasta kommentistasi!
VastaaPoistaSulla näyttää muutenkin olevan tosi kivoja juttuja täällä blogissa, lisään blogisi luettavien listalle!☺
PoistaKiva juttu, kiitos :)
PoistaNo huh huh....nyt on sellaset herkut, että oksat pois!!!! Räämimunkit vaaleanpunaisella päällyksellä on mun ehdottomia suosikkeja!!! ☺
VastaaPoistaVoi nam, mitä herkkuja! Kuola vaan valuu... :)
VastaaPoistaMeillä nää on töissä "räkämunkkeja". Nää loppuu aina ensimmäisenä. Taitaa suomalaiset olla munkkikansaa :D
VastaaPoista