Syksyn saapuessa alkaa tehdä mieli mausteisia, jouluisia juttuja. Yksi niistä on tietenkin mehevä maustekakku, joka suorastaan sulaa suussa kahvin kanssa. Tämän ohjeen olen perinyt mummoltani, joka teki ehkäpä maailman parasta maustekakkua...:)
190 g voita
3,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1tl kanelia
1 tl inkiviääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
0,5tl soodaa
vajaa 1 tl suolaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 1/4 dl maitoa
1. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi kevyesti vaahdoksi. Lisää sitten yksitellen kananmunat ja sekoita.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisokerivaahtoon vuorotellen maidon kanssa.
3. Kaada taikina voideltuun, korppujauhoitettuun vuokaan. Paista 175 asteessa 50-60min.
4. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja ripottele pinnalle halutessasi tomusokeria. Jos mahdollista, niin anna kakun tekeytyä jääkaapissa muutama päivä.
Eilen tein iltapalaksi lapsille kolmioleipiä. Nämä ovat lasten mielestä kivoja syödä, kun leivästä leikataan "reunat" pois. Täytteitähän voi varioida mielensä mukaan, mutta itse tein tällä kertaa tällaisia kreikkalaistyyppisiä. Täytteeseen olisi sopinut myös hapokas vihreä omena raastettuna, mutta meidän omenat olivat tällä kertaa kaupan hyllyllä :)
1 pussi täysjyvä paahtoleipää
Täyte:
1 rs Creme bonjour valkosipulituorejuustoa
1 pieni kurkku raastettuna
100 g valkosipulimeetwurstia
1 pss jääsalaattia
1. Leikkaa leivistä reunat pois veitsellä. Raasta sitten kurkku ja puristele siitä hieman nestettä pois.
2. Sekoita keskenään tuorejuusto, kurkkuraaste ja suikaloitu meetwursti (ja omenaraaste).
3. Laita yhdelle leivälle revittyä salaattia ja toiselle leivälle runsaasti täytettä. Paina puoliskot vastakkain ja halkaise kahtia veitsellä.
Leivoin lapsille jo sunnuntaina etukäteen Halloween-herkkuja, koska olen ensi viikonlopun töissä. Musta sokerimassa oli vaan niin tavattoman pehmeää, että nämä muistuttavat lähinnä säteilyvaara- merkkiä mielestäni. Aina vaan ei kaikki suju, niin kuin Strömsössä...;)
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
n. 13- 14 dl vehnäjauhoja
150 g voita
2pkt munkinpaistorasvaa (tai 1 pll ruokaöljyä)
Sisälle hilloa/marmeladia
Pinnalle: Tomusokeria, vettä, elintarvikeväriä (keltaista ja punaista).
Koristeet: Sokerimassasta
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon munat, sokeri, suola, kardemumma ja jauhot sekä lopuksi pehmeä rasva.
Alusta pehmeä taikina ja anna sen kohota noin 20 minuuttia vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.
2. Leivo taikinasta n. 25 pyöreää pullaa ja kohota niitä leivinliinan alla 10 minuuttia.
3. Nosta munkki varoen kuumaan rasvaan kohonnut puoli alaspäin. Uppopaista 3-4 munkkia kerrallaan. Kun munkin toinen puoli on saanut kauniin värin, käännä ja paista toinen puoli.
4. Pursota jäähtyneen munkin sisälle hilloa hillotyllalla. Sekoita sitten tomusokeri ja vesi melko paksuksi tahnaksi. Lisää elintarvikeväri ja dippaa jäähtyneet munkit siihen. Koristele heti.
Eilen kävin äitini luona pitämässä Perfect Home- sisustuskutsuja ja tein sinne tämän Pullahiiren Mokkahyydykekakun. En tehyt ohjeeseen mitään muita muutoksia, kuin että Mexico-kahvin vaihdoin ihan tavalliseen Juhlamokkaan. Sisällä piilossa on mutakakku...tämä on aika tuhtia, joten pieni pala riittää :)
(noin 12-15 henkilölle)
Pohja
120 g voita
1/2 dl vahvaa Juhlamokkaa
2 1/2 dl tomusokeria
2 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
5 dl vispikermaa
1 1/2 dl vahvaa juhlamokkaa
2 dl ruokosokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
1. Sulata voi pohjaa varten ja anna jäähtyä hetki. Keitä kahvi pohjaa ja täytettä varten. Lisää voin joukkoon kaakaojauhe, tomusokeri, vaniljasokeri sekä kahvi. Sekoita ja lisää joukkoon vielä kananmunat. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seokseen. Sekoita massa tasaiseksi. Pingota noin 20-22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 15-20 minuuttia 175 asteessa. Nosta valmis pohja jäähtymään.
2. Valmista täyte laittamalla liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen, ainakin viiden minuutin ajaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto yhdessä vaniljasokerin kanssa. Mittaa kattilaan kahvi ja ruokosokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi, niin että sokeri sulaa kahvin joukkoon. Lisää kiehuvaan kahviin ylimääräisestä vedestä puristetut liivatteet ja ota seos pois levyltä. Lisää kahvi-liivateseoksen joukkoon vielä kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä hetki, välillä sekoitellen. Kaada kahvi-liivateseos tuorejuuston joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto.
3. Laita jäähtynyt pohja tarjoilulautaselle. Laita noin 24-26 cm irtoreunus (myös irtopohjavuoan reunus käy) pohjan ympärille, niin että pohja jää täytteen sisään. Saadaksesi tasaisen reunan, öljyä kevyesti vuoan reuna ja ripottele päälle tomusokeria. Kaada mokkatäyte pohjan päälle, tasoita pinta ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään ainakin neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.
Tänä vuonna jäi suppilovahverosaalis pieneksi. Löytyi sen verran, ettei viitsinyt pakastimeen laittaa, joten jotakin oli tehtävä. Tuloksena syntyi tällainen jauhelihalla "jatkettu" suppispiirakka.
Tähän piirakkaan käytin myös ensimmäistä kertaa mascarponea. Olen toki käyttänyt sitä aiemminkin, mutta suolaiseen piirakkaan en ole sitä aiemmin laittanut. Mutta se toimi tässä kyllä vallan mainiosti. Tästä tuli yksi parhaista suolaisista piirakoista ikinä...
1 pkt valmista piirakkataikinaa
n. 1/2 l suppilovahveroita
400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 iso sipuli
pätkä purjoa
mustapippuria
aromisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
2 kananmunaa
1 prk mascarponea
200 g raastettua kovaa cheddaria
suolaa
1. Painele sulanut piirakkataikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
2. Ryöppää sieniä hetki pannulla ja lisää jauheliha ja sipuli. Ruskista ja lisää loppuvaiheessa viipaloitu purjo. Mausta sitten haluamallasi tavalla ja lisää tuoreita yrttejä.
3. Sekoita kananmunat ja mascarpone keskenään. Sekoita sekaan raastettu cheddar. Mausta suolalla. Kaada seos sitten piirakkataikinan päälle.
4. Jaa jauheliha-sieniseos tasaisesti vuokaan. Nostele juustomassaa hieman jauhelihan sekaan. Paista 175 asteessa n. 60 min. Nypi hieman jäähtyneen piirakan päälle vielä tuoreita yrttejä.
Pikainen versio omenastruudelista syntyy filotaikinasta. Tämä on varsin syksyinen leivonnainen mielestäni, sillä glögin kanssa nautittuna tämä on mielestäni parhaimmillaan. Tämä pitää syödä ehdottomasti hieman lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa. Mmm...omenoista saa kyllä jos jonkinlaisia herkkuja :p
1/2 pkt filotaikinaa ~ 6 levyä
voisulaa
3 rkl voita
3 suurta hapanta omenaa
2-3 tl kanelia
5 rkl fariinisokeria
3 rkl sokeria
4 rkl korppujauhoja
1 dl rusinoita (+ vettä liotukseen)
0,5 dl mantelirouhetta
puolikkaan sitruunan mehu
1. Kuutioi omenat ja ruskista niitä hetki voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon sokerit, kaneli, korppujauhot ja liotetut, kuivaksi puristellut rusinat. Ota pois, juuri kun omenat hieman pehmenevät.
2. Lisää joukkoon lopuksi mantelirouhe ja sitruunamehu.
3. Laita filotaikina levy leivinpaperin päälle. Voitele se voisulalla ja lisää toinen taikinalevy ja toista, kunnes kaikki levyt ovat "liimattu".
4. Kaada omenapaistos levyn etureunaan ja kääri rullalle kääretortun tavoin. Nipistele päädyt kiinni ja taita rullan alle. Voitele rulla lopuksi voisulalla ja tee pintaan muutama pieni viilto. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
5. Kun rulla on hieman jäähtynyt, ripoittele pinnalle reilusti tomnusokeria.
Meillä on lasten kanssa tapana linnottautua sohvan nurkkaan perjantai-iltana katsomaan Vain elämää ja syömään herkkuja. Lapset halusivat coctailtikkuja...ja äiti jotain suklaista. Tein sitten nopeasti muutaman mukikakun jälkkäriksi mikrossa. Toki ne vielä höystettiin suklaalla ja kekseillä :) Slurps!
3 kananmunaa
12 rkl sokeria
9 rkl rypsiöljyä
9 rkl maitoa
9 rkl tummaa kaakaojauhetta
12 rkl jauhoja
1,5 dl Nutellaa
1. Sekoita munat ja sokeri. Lisää joukkoon öljy ja maito.
2. Yhdistä seos kuivien aineiden kanssa. Lisää lopuksi joukkoon Nutella ja sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Kaada mukeihin niin, että muki täyttyy 3/4 (minä tein neljään isoon Teema-mukiin).
4. Pistä mikroon 1,5 minuutiksi (huom. Älä kypsennä liikaa!). Nauti kermavaahdon, tai jäätelön kanssa.
Nyt jo teki mieli kaivella pakastimen kätköistä näitä oransseja herkkuja ja loihtia niistä jotakin hyvää kahville kaveriksi. Tästä kakusta tuli makea, mutta todella maistuu lakalle. Minähän rakastan lakan makua, joten päälle niitä tuli runsaasti! :P
Pohja:
200g Digestive-keksejä
100g voita
Täyte:
3 kananmunaa
0,5 dl sokeria
2dl kuohukermaa
400g Philadelphia-tuorejuustoa
200g valkosuklaata
puolikkaan sitruunan kuori
ripaus vaniljasokeria
Päälle:
1,5 dl lakkahilloa
5 dl lakkoja
1. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita sulan voin kanssa. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk. 24cm) pohjalle.
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sekaan kerma, tuorejuusto, sulatettu valkosuklaa ja sitruunan mehu.
2. Kaada massa keksipohjan päälle ja paista 175 asteessa , noin 35 min.
3. Anna jäähtyä kunnolla ja nostele päälle sitten lakkahilloa, sekä lakkoja.
Tyhjensin illalla jääkaappia ja niin syntyi makoisa kinkkupiirakka. Käytin tähän neljää eri juustoa, mutta omituista kyllä, piirakasta ei tullut silti yhtään liian rasvaisen oloinen. Tämä oli todella herkullista nautittuna tuoreen basilikan kanssa... Tätä tehdään varmasti toistekin. Tarkoituksella :p
1 valmis (pyöreä) piirakkapohja
200 g kinkkusuikaleita
1 prk ananaspaloja
2 palloa mozzarellaa
1/2 pala Aura-juustoa
1 dl juustoraastetta (Emmental)
1 prk ranskankermaa
2 kananmunaa
100 g Créme bonjour valkosipulituorejuustoa
mustapippuria
1. Taputtele sulanut piirakkapohja voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle tasaisesti kinkkusuikaleet.
2. Sekoita ranskankerma, kananmunat, tuorejuusto ja juustoraaste sekaisin. Mausta seos kevyesti mustapippurilla. Kaada massa sitten kinkkusuikaleiden päälle ja levitä tasaisesti.
3. Lisää mozzarellasiivut ja ananaspalat piirakan päälle. Murustele lopuksi Aura-juusto ja paista sitten 175 asteessa n. 45 min., tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.
Luumu ja kaneli muistuttavat maullaan syksystä. Suklaa taas...sopii minne vaan ja maistuu aina :) Tästä kääretortusta tuli niiden yhdistelmänä vallan mainion makuinen. Väliin voi sipaista myös vaikkapa aprikoosi, tai viikunahilloa raikkautta lisäämään. Värityksellä ja koristeilla saa myös syksyisen näköisen...
Suklaakääretorttu pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Väliin:
1 prk vispikermaa
1 prk Valion luumu-kanelirahkaa
ripaus sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1 dl luumumarmeladia
ripaus kanelia
3 liivatetta
tilkka vettä
Päälle:
4 dl vispikermaa
1 prk Valion luumu-kanelirahkaa
ripaus sokeria
ripaus vaniliinisokeria
4-5 rkl kaakaojauhetta
Koristeluun esim.:
sokerimassa kukkia/ lehtiä
hunajamanteleita
viinimarjan lehtiä
hopeisia sokerihelmiä
1.
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet
vähitellen, samalla varovasti sekoittaen. Kaada taikina lopuksi
leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa n. 6min.
Kaada paistunut pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irroita alla ollut paperi. Anna jäähtyä.
2. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka ja sokerit, sekä luumumarmeladi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja liota siihen liotetut, puristellut liivatteet. Sekoita liivate massan joukkoon ohuena nauhana, samalla sekoittaen.
3. Levitä täyte pohjan päälle ja rullaa leivinpaperia apuna käyttäen rullaksi. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.
4. Vaahdota kerma, lisää sokerit ja kaakaojauhe. Lisää sitten rahka ja sekoita.
5. Pursota kääretortun päälle suklaakermaa ja koristele.
Voitaikinasta on moneksi. Olen joskus tehnyt jälkiruoaksi päärynöitä, joiden päälle sulatin After eightejä, joita sitten tarjoilin vaniljajäätelön kanssa. Nyt sain ajatuksen kokeilla samantapaisia juttuja kahvin kanssa tarjottaviksi. Niinpä otin pyöreällä muotilla paloja voitaikinasta ja iskin päälle samat täytteet. Mikseipä tätäkin voisi yhtä hyvin tarjoilla jäätelön kanssa? ;p
1 pkt voitaikina levyjä
200 g After eightejä
1 prk päärynänpuolikkaita säilykkeenä
kananmuna
tomusokeria
1 päärynä
1. Leikkaa sulaneesta voitaikinasta pyöreällä muotilla aihioita. Voitele kananmunalla ja asettele päälle viipaloitua päärynää. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.
2. Lisää sitten päälle 1 tai 2 After eightiä ja jatka paistamista n. 5 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita.
3. Ripoittele jäähtyneiden leivosten päälle tomusokeria ja viipale päärynää.