lauantai 26. marraskuuta 2016

Kakut sairaanhoitajalle




Nämä sokerimassakakut eivät ehkä ole ihan omin juttuni, mutta nyt sain tehdä eräälle sairaanhoitajaksi valmistuneelle kakut. Koska olen itsekin vielä niin noviisi näissä, en näistä reseptiä ala kirjoittamaan. Sisällä kakuissa kuitenkin sitruunainen vadelmamousse :) Onnittelut vielä tätäkin kautta!

 

perjantai 25. marraskuuta 2016

Chocolate salted caramel-piirakka



Blogini suosituin ohje sai nyt haastajan. Löysin hieman saman tyylisen kakun täältä, niin pakkohan sitä oli testata ja todeta herrrrkulliseksi. Tämä piirakka on makeaa, niin kuin kuvakin kertoo, mutta pieni siivu vaniljajäätelön kanssa hipoo kyllä täydellisyyttä kahvin kaverina. Kokeilepa, lupaan, ettet pety ;)

Ps. Alkuperäisestä ohjeesta löytyy upeat kuvat, sekä video avuksi valmistamiseen.

Pohja:
160g vehnäjauhoja 
30g mantelijauhetta
30 g makeuttamatonta kaakaojauhetta
50 g sokeria
1/4 tl suolaa
110g kylmää voita, leikataan pieniksi kuutioiksi
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1-2 rkl kylmää vettä


Kinuski:

300 g sokeria
1,2 dl vettä

120 g kermaa
70 g voita
1 tl suolaa


Suklaaganache:
120 g kermaa
120 g tummaa suklaata, hienonnettu

Päälle:sormisuolaa

1. Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kauli taikina piirakkapohjan (halk.23cm) kokoiseksi ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita taas puoleksi tunniksi jääkaappiin. Leikkaa pohjan päälle samankokoinen leivinpaperi ja kaada päälle esim. kuivattuja herneitä. Paista pohjaa 180 asteessa n. 15 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.


2. Keitä kattilassa sokeri ja kuuma vesi täydellä teholla niin kauan, että sokeri alkaa ruskettua. Sekoita samalla. Kun sokeri on paahtunut, kaada joukkoon kerma, mutta varo käsiä...älä koske kattilaan, ennen kuin kuplinta lakkaa. Lisää voi ja suola ja sekoita keittäen 2-3 minuttia.  Kaada kinuski pohjan päälle ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin.

3. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi ja lisää paloitellun suklaan päälle. Sekoita ja kaada suklaasula piirakan päälle. Laita jääkaappiin tekeytymään 4-5 tunniksi. Ripoittele sitten pinnalle soemisuolaa ja tarjoa lähes huoneenlämpöisenä.

tiistai 22. marraskuuta 2016

Kahvikakku


Sijoitin (taas kerran!) uuteen kakkuvuokaan ja ensi yrittämällä tuntui, että meni rahat ihan hukkaan. Kakku hajosi, mutta en antanut periksi, vaan kokeilin heti perään toisen ja se kokeilu onnistuikin sitten jo täydellisesti. Voitelin kai ensimmäiseksi kerraksi hieman huonosti. Toisella kerralla voitelin vain kevyesti ja kakku suorastaan liukui ulos vuoasta. 

Mutta siis...aivan ihania nämä uudet kakkuvuoat mitä markkinoilta nykyään löytyy. Niin kauniita, ettei kakku tarvitse mitään koristeita. 
Nyt kuitenkin resepti vuodelta -32, mummoni keittokirjasta. Jouduin hieman suurentamaan ohjetta, että tulee vuoka täyteen.

5 kananmunaa
3dl sokeria
1,75dl voisulaa 
1,75dl kermaa
1,5tl kanelia
1tl kardemumma
ripaus suolaa
1,5 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja 

1. Vatkaa munat ja sokeri kunnolla vaahdoksi. Lisää joukkoon voisula, kerma, kaneli, kardemumma ja suola. Sekoita.

3. Lisää joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita taikina tasaikseksi, mutta älä vatkaa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 50-60 minuuttia.

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Saaristolaisleipä ja lohiviettelys


Taas "ylitin" itseni ja leivoin jotakin sellaista, mistä en ole aiemmin pitänyt laisinkaan. Leivästä tulikin aivan superherkullinen, varsinkin päälle tehtävän "levitteen" ansiosta. Tätähän voisi kokeilla tänä jouluna vaikkapa joulupöydässä? :)


0,5 l appelsiinituoremehua
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl kaljamaltaita
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
35 g hiivaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl siirappia
0,5 rkl suolaa

Voiteluun:
vettä ja siirappia

Lohiviettelys:
300 g kylmäsavulohta
1 prk ranskankermaa
1 punasipuli
1 nippu tilliä
sitruunapippuria
sinappia 
sokeria

1. Kaada appelsiinimehu kulhoon ja lisää sekaan auringonkukansiemenet, leseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat.  Anna turvota puoli tuntia liinan alla.

2. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva ja siirappi, sekä vehnäjauhot. Sekoita ja kaada voideltuun leipävuokaan (taikina jää melko löysäksi). Anna kohota lämpimässä tunti liinan alla ja paista sitten alatasolla 175 asteessa n. tunti. Voitele siirappivedellä paiston puolessa välissä.

3. Kumoa hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä liinan alla. Leipä on parasta päivän-parin päästä.

4. Pilko kalat silpuksi ja lisää ranskankerman joukkoon. Lisää silputtu tilli ja hienonnettu punasipuli. Mausta sitruunapippurillaja sinapilla. Pyöristä makua ripauksella sokeria

lauantai 19. marraskuuta 2016

Lumipallokeksit


Nämä ovat lumipalloja, eli venäläisiä teekakkusia, jotka ovat ihanan pähkinäisiä herkkuja. Nämä ovat äärettömän nopeatekoisia ja maistuvat mukavan jouluisille, teen tai kahvin kaverina. Näitähän voisi laittaa ystävälle vaikkapa joulun alla rasiaan lahjaksi? :)

(15 kpl)

120g voita
1tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria
3 tl tomusokeria
120g vehnäjauhoja
120g rouhittuja saksanpähkinöitä

tomusokeria koristeluun

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja vanilja kunnolla sekaisin. Lisää todella hienoksi rouhitut pähkinät ja vehnäjauho joukkoon. Älä vatkaa.

2. Pyöritä taikinasta n. 2,5cm:n kokoisia palloja ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175 asteessa n. 12 minuuttia. Anna pallojen jäähtyä.

3. Pyörittele jäähtyneet pallot tomusokerissa.

torstai 17. marraskuuta 2016

Puolukka- valkosuklaajuustokakku


Äitini pyysi minua tekemään vierailleen jonkin juustokakun kahvipöytään. Sain täysin vapaat kädet, mutta tiedän, että äitini pitää puolukasta, joten siitä se ajatus sitten lähti...Puolukkatäytteestä halusin oikein raikkaan, makean valkosuklaatäytteen vastapainoksi. Itse kakkua en päässyt maistamaan, mutta tekovaiheessa mousset maistuivat taivaalliselta keskenään. Kakusta tuli hyvinkin jouluinen, joten tämä sopisi hyvin myös joulun kahvipöytään mainiosti.

Pohja:
200g piparkakkuja
70g voita

Puolukkatäyte:
3dl kuohukermaa
1prk vaniljarahkaa
200g Philadelpia, maustamatonta tuorejuustoa
5dl puolukoita soseutettuna
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
6 liivatetta
tilkka vettä

Valkosuklaatäyte:
3dl kuohukermaa
200g Philadelphia, maustamatonta tuorejuustoa
1 prk vaniljarahkaa
160g valkosuklaata
4 liivatetta
tilkka vettä 

Koristeluun esim.
tuoretta viikunaa
puolukoita
kuvioitua suklaata
kultahilettä suklaapalloja
 
 1. Hienonna piparkakut ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun vuoan (halk.24cm) pohjalle tiiviisti.

2. Laita puolukkatäytteen liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto, vaniljarahka, sekä soseutetut puolukat. Sekoita kunnolla ja mausta sokerilla makusi mukaan. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Kiehauta tilkka vettä kattilassa ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan, samalla sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään n. puoleksi tunniksi.

3. Laita valkosuklaatäytteen liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma, lisää joukkoon tuorejuusto, vaniljarahka, sulatettu valkosuklaa ja mausta seos sitten vaniljasokerilla. Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Lisää massaan samalla sekoittaen. Kaada valkosuklaatäyte vuokaan, puolukkatäytteen päälle. Anna hyytyä vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli jääkaapissa.

4. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.


tiistai 15. marraskuuta 2016

Omena-kanelimuffinssit kuorrutuksella



Halusin tehdä muffinsseja, joihin tulee keskelle marmeladista "silmä". Mauksi valikoitui lempiyhdistelmäni,- omena-kaneli. Nämä ovat sen verran kanelisia, että näistä huokuu jo hieman jouluinenkin fiilis, vai mitä?  Päälle keitin omenoista "kompotin" ja kerma-rahka tasoittaa ihanasti kanelin makua. Yksi asia jäi ihan himpun verran harmittamaan... päälle olisi sopinut vielä, kanelitangon kanssa, koristeeksi hirvittävän hyvin tähtianis, mutta ne unohtuivat kauppaan...hö!

Muffinssit:
100 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1,5 dl maitoa tai kermaa
0,5 tl suolaa
1/2 prk omena-kaneli marmeladia (paistonkestävää)

Kuorrutus:
2 dl kermaa
1 prk vaniljarahkaa
1rkl vaniljakreemijauhetta
vaniljasokeria

Omenakompotti:
2 isoa omenaa 
nokare voita
2-3 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

1. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Lisää sitten jauhot, leivinjauhe, kaneli, sekä suola. Sekoita joukkoon lopuksi maito tai kerma. Älä vatkaa.

2. Laita muffinssivuoan pohjalle lusikallinen taikinaa. Laita sitten keskelle n. reilu teelusikallinen marmeladia. Laita vielä reilusti taikinaa marmeladin päälle,- niin että se peittyy.

3. Paista muffissit 175 asteessa n. 25-40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna jäähtyä.

4. Pistä kattilaan kuoritut, pieneksi paloitellut omenat. Lisää nokare voita, fariinisokeri ja mausta kanelilla. Kiehauta niin, että kaikki neste höyrystyy pois. Anna jäähtyä.

5. Vatkaa kuorrutuksen kerma vaahdoksi ja lisää vaniljarahka, sekä vaniljasokeri. Pursota kerma-rahka sitten jäähtyneiden muffinssien päälle.

6. Ripoittele pinnalle omenakompottia ja koristele mielesi mukaan.


sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Sitruuna- valkosuklaapalat


Hyvää isänpäivää kaikki isät :) Me juhlimme tänään lasteni isää tällaisilla raikkailla, reilusti sitruunan makuisilla leivoksilla, joille antaa makeutta valkosuklaa. Nämä ovat ihan suussa sulavan pehmeitä ja kauniitakin. Kuvioin leivokset aleksanterinleivosten tyyliin, niin ne näyttivätkin kivan tyylikkäiltä. Jos yhtään olet sitruunan ystävä, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Pohja:
2 1/2 dl vettä
200g voita
1 tl suolaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja 
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
4dl sokeria
2,5tl vaniljasokeria
100g kermaviiliä
1,5-2 tl soodaa
2 kananmunaa

Päälle:
n. 300g valkosuklaata
n.0, 5 dl kuohukermaa

Raidat:
kaakaojauhetta
tomusokeria
vettä

1. Kiehauta kattilassa vesi ja voi. Anna jäähtyä hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sinne sitruunanmehu ja kuoriraaste. 

2. Kaada kuivien aineiden joukkoon vesi-voiseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kermaviili, sekä kananmunat. Sekoita, mutta älä vaivaa, taikina tasaiseksi.

3. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille (n.35x40cm) ja paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki, mutta kuorrute on helpompi laittaa hieman lämpimän piirakan päälle.

4. Sekoita raitojen ainekset keskenään paksuhkoksi tahnaksi ja laita minigrip-pussiin. Sulata sitten valkosuklaa vesihauteessa kerman kanssa. Levitä valkosuklaa lastan avulla piirakan päälle nopeasti. Tee minigrip- pussin kulmaan pieni reikä ja pursota ohuita viivoja n. 2cm:n välein piirakan reunasta reunaan. Vedä hammastikulla viivojen "läpi", jotta saat kuvion pintaan.

lauantai 12. marraskuuta 2016

Cinnamon crumble cake


Jahas. Tässä taas sellainen resepti, että sijoittuu kärkisijoille, mitä kakkuihin tulee. Ihanan kostea ja mehevä- helppotekoinen kakku. 

Pekaaninpähkinät sopivat erityisen hyvin tämän kakun kaveriksi, mutta ihan pelkkä kakkukin on niin hyvää, että huomiselle jää tuskin muruakaan... 

Maultaan tämä on jotakin kahvikakun ja korvapuustin välimaastosta...ohje on alkuperäisin Sara La Fountainin.

Taikina:
200 g pehmeää voita
3 dl sokeria
3 munaa
2 tl vanilja-aromia
2 1/2 dl kermaviiliä
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa

Murotaikina:
1 1/2 dl hienoa ruokosokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
ripaus suolaa
3 rkl voita

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1 dl vaahterasiirappia

Koristeeksi:
pekaaninpähkinöitä
karhunvatukoita

1. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Sekoita sitten pehmennyt voi ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää sekaan hieman jauhoseosta ja lisää munat yksitellen vatkaten.
Lisää loput jauhot ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi.

2. Sekoita toisessa kulhossa ruokosokeri, sekä muut aineet keskenään. Nypi "muruksi" sormilla.

3. Kaada puolet taikinasta 24cm:n voideltuun irtopohjavuokaan ja ripoittele päälle puolet muruseoksesta. Kaada päälle
loput taikinat ja ripoittele lopuksi loppu muruseos pinnalle. Paista sitten 180 asteessa 50min.

4. Sekoita vaahterasiirappi ja tomusokeri keskenään ja valuta jäähtyneen kakun päälle lusikalla, tai pursotinpussilla. Koristele kakku pekaaninpähkinöillä
ja vaikkapa karhunvatukoilla.

perjantai 11. marraskuuta 2016

Lohi- pinaattipiirakka


Tästä piirakasta tuli uusi suolainen lempparini. Pinaatti ja lohi ovat oiva makupari ruoanlaitossa muutenkin, mutta piirakassakin, noh, kokeile itse. Laitoin piirakkaan kylmäsavulohta , sekä parmesanjuustoa pohjaan, joten piirakasta tuli todella maukas ja ylimääräistä suolaa ei näin ollen kannata lisätä. Tässä mainio eväs vaikkapa lounaalle, salaatin kaveriksi.

Pohja:
3dl vehnäjauhoja
1dl parmesan-raastetta
125g voita
3rkl kylmää vettä

Täyte:
1 pss (150g) pakastepinaattia 
300g kylmäsavulohta
1 iso purjo
nokare voita
pippuria

3 kananmunaa
3dl kuohukermaa
n. 1/2dl hienonnettua tilliä

1. Sekoita pohjan ainekset keskenään ja laita hetkeksi jääkaappiin.

2. Laita paistinpannulle nokare voita ja lisää suikaloitu purjo, sekä sulatettu pinaatti. "Kiehauta" niitä niin, että suurin osa nesteestä haihtuu. Anna jäähtyä ja mausta rouhitulla mustapippurilla. 

3. Painele taikina n.26cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 15. minuuttia. Sekoita sillä aikaa, munat, kerma ja tilli keskenään kulhossa.

4. Kaada kermamassa piirakkapohjan päälle ja lisää paloiteltu lohi. Ripoittele päälle pinaatti-purjoseos ja jatka piirakan paistamista 200 asteessa vielä n. 30 minuuttia.

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Mustikka- valkosuklaajuustokakku


Hyvä ystäväni poikkesi tänään luonani kahvittelemassa ja tein kahvipöytään aika "perinteisen" makuisen mustikka- valkosuklaajuustokakun. Nyt koitin kakkuun suklaista keksipohjaa ja sekin sopi värin, niin kuin maunkin puolesta kivasti tähän kakkuun. Koristelun pidin aika yksinkertaisena, mutta halusin kakkuun vähän väriä kuitenkin...

Pohja:
135g Oreo- keksejä 
30g voita sulatettuna

Mustikkatäyte:
2 dl kuohukermaa
150g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
400g pakastemustikoita
2 tl vaniljasokeria
0,75dl sokeria
4 liivatetta
tilkka vettä

Valkosuklaatäyte:
2dl kuohukermaa
150g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
120g valkosuklaata
2tl vaniljasokeria
3 liivatetta
tilkka vettä

Koristeluun:
pensasmustikoita
granaattiomenan siemeniä
karhunvatukoita
tuoretta minttua

 1. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun vuoan (halk.22cm) pohjalle tiiviisti.

2. Laita mustikkatäytteen liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto, sekä sulatetut mustikat. Sekoita kunnolla ja mausta sokerilla makusi mukaan. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Kiehauta tilkka vettä kattilassa ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan, samalla sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään n. puoleksi tunniksi.

3. Laita valkosuklaatäytteen liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma, lisää joukkoon tuorejuusto, sulatettu valkosuklaa ja mausta seos sitten vaniljasokerilla. Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Lisää massaan samalla sekoittaen. Kaada valkosuklaatäyte vuokaan, mustikkatäytteen päälle. Anna hyytyä vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli jääkaapissa.

4. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

 

maanantai 7. marraskuuta 2016

Fariinikakku


Meinasin säästellä tämän reseptin julkaisua lähemmäs joulua, mutta nyt makoilen kotona kipeänä, niin on hyvää aikaa naputella tämä jo koneelle.

Löysin tämän ihastuttavan kahvikakun reseptin mummoni reseptikirjan välistä ja muokkasin sitä hieman. Ensinnäkin halusin kakkuun kuorrutteen, mutta kun en osannut valita valkosuklaan ja suolakinuskin väliltä, niin laitoin sitten kummatkin. Kakusta tulikin kivan näköinen (ja varsinkin makuinen!). 
Joulupöytään koristeltuna päälle olisi sopinut valtavan hyvin vielä lisäksi vaikkapa pekaanipähkinät :)

Ps. Eräs seuraajani Facebookissa oli tehnyt kakun vaalealla, gluteenittomalla jauhoseoksella ja kakku oli onnistunut hyvin myös sillä :)

2 kananmunaa
400g fariinisokeria
200g ranskankermaa/ kermaviiliä
100g voita
1tl kanelia
1tl neilikkaa
2tl kardemummaa
1,5 tl soodaa
300g vehnäjauhoja
(1dl rusinoita, tai muita kuivattuja hedelmiä)

Kuorrutukseen:
120g valkosuklaata

Suolakinuski:
1,25dl kermaa
1dl fariinisokeria
0,5-1tl sormisuolaa

1. Vatkaa kananmunat ja fariinisokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää ranskankerma, sekä sulatettu, jäähtynyt voi.

2. Lisää joukkoon kaneli, neilikka ja kardemumma. Sekoita sitten sekaan vehnäjauhot, joihin on lisätty sooda. 

3. Sekoita taikina, mutta älä vaivaa. Kaada taikina voideltuun, korppujauhoitettuun vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa n. 50 min. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

4. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Valuta se kakun pinnalle. Laita kakku kylmään, jotta suklaa jähmettyy.

5. Keitä kattilassa kovalla lämmöllä kerma ja fariinisokeri kinuskiksi, samalla sekoittaen (n.10min.). Lisää suola n. puolessa välissä. Laita valmis kinuski minigrip-pussiin ja valuta valkosuklaakuorrutuksen päälle. Anna jähmettyä viileässä.

lauantai 5. marraskuuta 2016

Suolakeksit


Ostin itselleni perjantai-illaksi herkuttelujuustoja ja tein nille kaveriksi suolakeksejä. Ohjeen olen nähnyt aiemmin täällä ja nyt päätin testata. Nämä keksit muistuttavat hieman Ritz-keksejä, mutta näissä on vahvempi voin maku. Ihan hirveän petollinen herkkuhan nämä ovat...tulee nimittäin popsittua yksi, jos toinenkin :) Sipaisu tuorejuustoa vielä pintaan...

(n.50kpl)

2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl öljyä
50 g voita
1/2 dl vettä

n. 2 rkl voita
suolaa
 
1.Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kuutioitu (kylmä) voi ja öljy. Vaivaa ainekset murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.

2. Kaulitse taikina oikein ohueksi levyksi ja nosta taikina ylös alustasta ja laske takaisin alustalle. Näin takina vetäytyy ja kekseistä ei tule soikeita.

3. Ota muotilla pieniä pyöreitä keksejä. Töki haarukalla, tai ohuella puikolla kekseihin reikiä ja paista keksit 200 asteessa uunissa, kunnes keksit ovat saaneet hitusen väriä.

4. Sivele uunituoreet keksit voisulalla ja ripottele päälle hieman suolaa. Anna jäähtyä täysin.

torstai 3. marraskuuta 2016

Kotitekoinen wienernougat


Tässäpä herkullinen tarjottava joulupöytään kahvin kanssa, tai vaikkapa viemisinä ennen joulua ystävälle. Kotitekoinen wienernougat on vähintäänkin yhtä hyvää, kuin kaupasta ostettu. Mantelia kannattaa laittaa reilusti ja paahtaa ne kunnolla . Valmiit nougatit voit kietoa vaikka sellofaaniin ja koristella kauniilla rusetilla :)

Suklaa kannattaa paloitella hiukan lämmenneenä, niin saa kauniimpia palasia. Itse leikkasin kylmänä ja suklaa hieman mureni.

200g maitosuklaata (Fazerin sininen)
6 kpl Dubbel nougat-patukkaa
n.50 g paahdettuja mantelilastuja 

1. Sulata suklaa ja patukat vesihauteessa. Sekoita tasaiseksi.

2. Paahda mantelilastut ruskeiksi paistinpannulla.

3. Vuoraa reunallinen vati (minulla n.8x20cm:n) kelmulla. Kaada pohjalle suklaasulaa ja levitä päälle paahdettuja mantelilastuja. Toista kerta, tai kaksi. Laita suklaa sitten jääkaapppin jähmettymään.

4. Ota suklaa huoneenlämpöön. Kaada se leikkuulaudalle ja poista kelmu. Anna pehmetä hieman ja leikkaa paloiksi.