tiistai 18. huhtikuuta 2017

Sitruuna-marenkitorttu


Sitruuna-marenkitorttu on ihastuttava, sitruunan kirpakkuden ja makean italialaisen marengin yhdistelmä, joka vie taatusti kielen mennessään. Tämä oli yksi herkku syntymäpäiväjuhlien tarjottavista. Mukana oli ainakin pari vierasta, jotka eivät pidä kamalan makeista herkuista, vaan jostakin raikkaammista mauista, joten tämä oli hieman "heitä varten" mukana pöydässä. Itse pidän kaikenlaisista kakuista, mutta tätä syötyäni taas jälleen totesin, että itsekin olen ehkä hieman enempi tällaisen raikkaamaan kakun ystävä :) Onneksi kakkua on vielä hieman jäljellä...

Pohja:
150 g pehmeää voita
3 3/4 dl jauhoja
3 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

Täyte:
2 1/4 dl kylmää vettä
2 1/4 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
40g voita
ripaus suolaa
1,5 sitruunan mehu ja kuoriraaste
6 keltuaista

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
1dl vettä
2,5 dl sirosokeria

1. Sekoita kuivat aineet huoneenlämpöisen voin kanssa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Painele taikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista pohja 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 15 minuuttia.

2. Mittaa täytteen ainekset kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa.
Ota kattila liedeltä ja kaada täyte paistetun pohjan päälle. Anna jäähtyä.

3. Laita valkuaiset vatkautumaan ja mittaa sitten kattilaan vesi ja sokeri. Anna sokeriveden kiehua 120 asteiseksi. Liruta se sitten ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, samalla kovasti vatkaten. Jatka marengin vatkaamista, kunnes se on jäähtynyt. 

4. Pursota marenkia piirakan pinnalle reilusti ja ruskista pinta tohottimella, tai uunissa 200 asteessa n.5 minuuttia grillivastuksen alla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti