torstai 25. tammikuuta 2018

Helpot jogurttisämpylät


Minulla jäi jääkaappiin turkkilaista jogurttia, niin tein niistä tällaisia helppoja ja nopeita sämpylöitä. Näihin tuli ihanan pehmoinen rakenne ja unikonsiemenet antoivat kivasti makua! Lapset söivät nämä siltä istumalta välipalaksi- olivat siis herkullisia heidänkin mielestään 😊

12kpl

1dl vettä
2dl turkkilaista jogurttia
25g hiivaa
5,5-6dl vehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä
1tl suolaa
2 rkl hunajaa

unikonsiemeniä/ sesaminsiemeniä

1. Liota hiiva kädenlämpöisen veden kanssa keskenään yleiskoneen kulhossa. Lisää suola, hunaja sekä turkkilainen jogutti. Sekoita ja lisää vehnäjauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaksi yleiskoneella n.12 minuuttia ja laita taikina sitten vartiksi lepäämään liinan alle.

2. Tee taikinasta kevyesti jauhoitetulla pöydällä tanko ja jaa se 12:n palaan. Muotoile taikinasta "pötkylä", pyörittämällä vain tangon päistä, niin, että keskikohta jää "pulleaksi". Laita lautaselle talouspaperi ja kastele se kevyesti vedellä. Laita toiselle lautaselle unikonsiemeniä.

3. Ota taikinan päistä kiinni ja "kiepsauta" sitä märän paperin pinnalla niin, että se kastuu pulleasta kohdasta kokonaan. Pyöräytä taikinaa sitten samanlailla siemenlautasella. Muotoile sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille, hevosenkengän muotoon. 

4. Anna sämpylöiden kohota liinan alla n. 45 minuuttia ja paista sitten 225 asteessa n.15 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin kullanruskeita.

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Raikas marjarahkakakku


Nyt on sellainen tunne, että pitää saada jotakin raikkaita leivonnaisia. Tästä kakusta tuli juuri siihen sopiva. Ihanan raikas ja hieman kirpsakka. Tätä kakkua voisi tehdä vaikkapa ystävänpäiväksi- tein tämän vielä sydämenmuotoiseen vuokaankin. Kauppaan oli tullut myös kiva uutuus,- marjamix, jossa oli muutama tuore mansikka, hieman vadelmia ja tuoreita mustikoita. Juuri sopiva setti kakun koristeluun, siis 😊

Pohja:
180g gluteenittomia digestivejä (tai tavallisia, jos käy)
50g voita

Täyte:
4dl vispikermaa
2prk (á 200g) Valion mansikkarahkaa
1,5 pss (600g) marjasekoitusta
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
6 liivatetta

Kiille:
marjojen mehu
3 liivatetta 
tilkka vettä

1. Keitä marjat kattilassa pienen vesitilkan ja sokerin kanssa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi marjojen mehu kiillettä varten. 

2. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti. Suihkauta vuoan reunoille vuokasprayta kevyesti.

3. Laita täytteen liivattteet likoamaan. Vatkaa kerma ja rahkat keskenään vaahdoksi. Lisää joukkoon jäähtynyt marjaseos ja vaniljasokeri. Mausta tarvittaessa sokerilla. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos täytteen joukkoon varovasti, samalla sekoittaen. Kaada täyte sitten keksipohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

4. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kiehauta kattilassa tilkka vettä ja liota siihen liotetut, puristellut liivatteet. Sekoita liivateseos jäähtyneen marjamehun kanssa. Kaada kiille sitten varovasti kakun pinnalle ja anna hyytyä vielä pari-kolme tuntia jääkaapissa.

5. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.


tiistai 16. tammikuuta 2018

Pienet jauheliha-suppilovahveropiiraat


Vanhin tyttäreni muutti eilen ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Muuttoevääksi tein meille pieniä suolaisia piiraita, joihin tein todella herkullisen makuisen, juustoisen jauheliha-suppistäytteen. Leivoin nämä pieniin, alumiinisiin foliovuokiin, niin tästä tuli kiva kerta-annos jokaiselle salaatin kaveriksi. Täytettä voi varioida mielensä mukaan, tai jättää jotakin pois, jollei pidä jostakin mausta...

(12kpl)

Pohja:
150g pehmeää voita
2,25dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
1,5dl juustoraastetta
3rkl kylmää vettä

Täyte:
300g paistijauhelihaa
2 sipulia
200g suppilovahveroita
1/2pkt Koskenlaskija sulatejuustoa 
1/2pkt Aura-juustoa
150f juustoraastetta
150g ranskankermaa
2 kananmunaa
1 lihaliemikuutio (gluteeniton)
rakuunaa 
rouhittua mustapippuria
1 nippu persiljaa


1. Ruskista pannulla jauheliha, sekä hienonnetut sipulit. Lisää joukkoon lihaliemikuutio, ranskankerma, juustoraaste, suppilovahverot, murennettu Koskenlaskija,- ja Aura. 

2. Silppua joukkoon reilusti tuoretta persiljaa ja mausta sitten pippurilla, sekä rakuunalla. Lisää viimeisenä hieman jäähtyneeseen täytteeseen kananmunat.

3. Nypi taikinan ainekset keskenään sekaisin tasaiseksi taikinaksi. Tee taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Pyörittele osioista palloja, litistä ne ja kauli n. 12 cm. halk. pyöreiksi "letuiksi". Painele taikinat sitten foliovuokien pohajalle, sekä reunoille tasaisesti. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.

4. Täytä kupit täytteellä, lähes täyteen asti ja paista sitten 200 asteessa n. 15 minuuttia, tai kunnes piiraat ovat kauniin ruskeita.



torstai 11. tammikuuta 2018

Persikka-passion rahkakakku


Kun aurinko ei kerran suostu paistamaan, on leivottava itse jotakin aurinkoista ja pirteää! Kaupan uutuudet inspiroivat aina kokeilemaan uusia juttuja- ja niinpä tällä kertaa ostoskärryihin sujahti uutta persikka-passion makurahkaa (joka on siis kausimaku). Ja nämä hyydykekakuthan ovat lähellä sydäntäni, niin tottakai siitä syntyi ihastuttavan raikas persikka-passion rahkakakku 😍

Pohja:
1 pötkö Oreo brownie-keksejä
40g voita

Täyte:
2dl vispikermaa
600g persikka-passion makurahkaa
100g mascarponea (ei pakollinen)
0,5 prk Jam it!-passionhilloa
2 rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
5 liivatetta
tilkka keltaista mehua (esim. hedelmätarha-tropiikki)

Kiille:
3dl keltaista mehua (esim.hedelmätarha-tropiikki)
0,5prk Jam it!-hilloa 
3 liivatetta

Koristeluun esim.:
passionia
mansikoita
sitruunamelissaa
suklaakoristeita
sokerihelmiä

1. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.22cm.) pohjalle. Suihkauta vuoan reunoille vuokasprayta. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Laita täytteen liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma kevyesti vaahdoksi ja lisää joukkoon rahka, mascarpone ja passionhillo. Mausta sokereilla ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna mehu kattilassa ja lisää siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada massa sitten keksipohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

3. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Sekoita mehu ja hillo keskenään tasaiseksi. Hillossa olevat siemenet voi siivilöidä pois, niin kuin minä, tai jättää ne kiilteeseen. Kuumenna kiilteen neste ja lisää liivatteet. Kaada jäähtynyt kiille kakun pinnalle varovasti ja anna hyytyä vielä kolmisen tuntia.

maanantai 8. tammikuuta 2018

Kitkat-kuppikakut


Ihanaa, kun pitkästä aikaa paistaa aurinko! Siitäpä virtaa saaneena, tein lapsille suklaisia kuppikakkuja, mutta tällä kertaa Kitkat-suklaasta. Näistä tuli kivan suklaisia, mutta ei överi-makeita. Koristelu oli tällä kertaa hyvin pelkistetty. Pinnalle tein vain kuorrutteen ja päälle ripoteltiin suklaalastuja.

Kuppikakut ovat kyllä siitä kivoja, kun ovat niin helppoja ja nopeita tehdä, että lapsetkin voivat osallistua leipomiseen...ja myös koristeluun 😊

(18kpl)

2 kananmunaa 
225g sokeria
175g voita
175g vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
50g kaakaojauhetta
250g rouhittua Kitkatia

Päälle:
2dl vispikermaa
100g mascarponea
3rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
n. 80g rouhittua Kitkatia

1. Rouhi Kitkatit. Sekoita sitten kuivat aineet keskenään ja sulata voi. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon vuorotellen kuivia aineita, sekä voita ja maitoa. Lisää lopuksi rouhittu Kitkat. 

2. Kaada taikinaa muffinssivuokiin (n.2/3) ja paista sitten 175 asteessa n. 30 min. Varo kuitenkin, ettet paista näitä liian kuiviksi.

3. Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa kuorrute. Vatkaa kerma ja mascarpone keskenään vaahdoksi. Rouhi sekaan Kitkatia ja mausta kevyesti sokereilla.

4. Kuorruta ja koristele kuppikakut.

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Pekoni-gruyerepiirakka


Tänään pääsin vihdoin ja viimein taas leipomispuuhiin, kun uusi uunimme asennettiin paikoilleen. Mieleni teki jotakin suolaista piirakkaa ja uudelta vuodelta jääkaappiin jäi hyvä pala gruyere-juustoa. Jääkaapin perukoilta löytyi myös pekonia, niin niistä kehkeytyi tämä todella maistuva suolainen piirakka. Tämän kaveriksi hieman raikasta vihreää salaattia, niin kyllä kelpaa 😍 Niin ja...hyvää tätä vuotta!!

Pohja:
150g pehmeää voita
2,25dl vehnäjauhoja
1,5dl juustoraastetta
3rkl kylmää vettä

Täyte:
3 kananmunaa
2dl kermaa
1dl maitoa
1tl rouhittua mustapippuria
1 nippu ruohosipulia
120g gruyere-juustoa
1 pkt pekonia

1. Nypi pohjan ainekset keskenään taikinaksi. Painele taikina voidellun irtopohjavuoan (halk.28cm) pohjalle ja reunoille tasaisesti. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Viipaloi pekoni ja paista se pannulla kullanruskeaksi. Sekoita keskenään kananmunat, maito, kerma, gruyereraaste, hienonnettu ruohosipuli, sekä rouhittu mustapippuri. Kaada seos pohjan päälle ja ripottele pinnalle ruskistetut pekonisuikaleet.

3. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 30 min., tai kunnes piirakka on kauniin ruskea. Koristele piirakka hienonnetulla pesiljalla ja nauti vaikkapa vihreän salaatin kera.