(24kpl)
4 dl maitoa
80g hiivaa
1 tl suolaa
1dl sokeria
2 kananmuna
n.10-11 dl vehnäjauhoja
80 g voisulaa
Kaulaamiseen:
400 g voita
Voiteluun:
kananmuna
3pss Wanhan ajan vaniljakastike-aines
5dl maitoa/vettä
tomusokeria
kananmunan valkuainen
1. Sekoita suola ja hiiva keskenää kylmän maidon kanssa. Lisää joukkoon sokeri ja kananmuna, sekä osa jauhoista. Sekoita kunnolla ja lisää lopuksi loput vehnäjauhot, sekä jäähtynyt voisula. Sekoita pari minuuttia niin, että taikina sekoittuu tasaisesti. Taikina on suht' löysää.
2. Levitä taikina suorakaiteen kokoiseksi (n.40x60cm) levyksi (käytä reilusti jauhoja ja pyyhi ylimääräiset pois pullasudilla). Ota veitsellä, tai juustohöylällä voista siivuja. Asettele voisiivut keskelle ja taita ensin vasen puoli voin päälle ja sitten oikea puoli vasemman päälle. Käännä "avoimet" päät sivuille. Kauli levyksi ja toista sama muutaman kerran- väleissä kannattaa käyttää taikinaa hetki jääkaapissa. Jaa taikinapala kahtia. Laita taikinat lopuksi kelmuihin ja nosta jääkaappiin tunniksi- pariksi. Tai vaikkapa yön yli, niin kuin itse tein.
3. Ota toinen taikina pois kelmusta. Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja kaulaa n. 45x50cm levyksi ja leikkaa esim. taikinapyörän avulla 12kpl n.2,5cm suikaleita. Kieritä päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepsauta taikinasuiro toisen pään ympärille. Anna kohota n. tunti liinan alla.
4. Voitele kohonneet wienerit kananmunalla. Sekoita vaniljakreemistä ja vedestä/ maidosta tahna. Paina juomalasilla kolo keskelle ja pursota vaniljakreemiä reilusti kaikkien wienereiden päälle. Paista wienerit 200 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita. Anna wienereiden jäähtyä täysin. Koristele ne sitten tomusokerista ja valkuaisesta sekoitetulla kuorrutteella. Ja hunnuta vaikkapa vielä kevyesti tomusokerillakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti