lauantai 18. marraskuuta 2017

Sitruunalakritsi


Olen jo muutaman päivän innoissani odotellut pääseväni tekemään tätä postausta. Tein itse lakritsia, mutta sen kuivumiseen menikin pari päivää kauemmin, mitä odotin. Nyt se kuitenkin on valmista...ja AH!...niin hyvää 💓 Vai tiedätkö muka jotakin parempaa, kuin tuore lakritsi? 

Ps. Tämä on kiva idea vaikka viedä pikkulahjaksi joulun alla, kun pakkaat lakun kauniiseen rasiaan...

O-ou...unohdin reseptistä yhden tärkeän ainesosan-muscovadosiirapin- lisätty!!

200g vettä
1,5 dl muscovadosokeria
3dl muscovadosiirappia (1pll riittää)
0,5 dl lakritsijuurijauhetta (esim. Urtekram...löytyy Cittarista ainakin)
2kpl tähtianiksia
pari hyppysellistä suolaa
140g vehnäjauhoja
2 liivatetta
mustaa pastaväriä
1tl raastettua sitruunankuorta ja tilkka mehua

1. Laita liivatteet likoamaan. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, siirappi, lakritsijuurijauhe, tähtianikset, sekä suola. Kiehauta ja lisää vähän kerrallaan siivilöity vehnäjauho. Sekoita koko ajan, niin että jauho kypsyy kunnolla ja seos sakenee huomattavasti. Tähän menee noin 3-4 minuuttia. Lisää sitten liotetut, puristellut liivatteet ja sekoita joukkoon kunnolla.

2. Lisää valmiiseen lakritsimassaan raastettu sitruunankuori (voi jättää poiskin, tai maustaa jollakin muulla), sekä sitruunanmehu. Sekoittele massaa jonkin aikaa, että se jäähtyy lähes huoneenlämpöiseksi. Värjää mustalla pastavärillä. Ota tähtianikset pois seasta ja laita massa pursotuspussiin.

3. Öljyä leivinpaperi kevyesti ruokaöljyllä ja pursottele lakritsasta ohuita nauhoja paperin päälle. Anna kuivua 2-3 vuorokautta huoneenlämmössä ja paloittele sitten saksilla haluamasi kokoisiksi. NAMI!


32 kommenttia:

  1. Ihanaa herkkua! Sitruuna ja lakritsi ne vaan toimii yhdessä!! ��
    Voikohan tätä tehdä gluteenittomana?

    VastaaPoista
  2. No, sanopa muuta!! En osaa gluteenittomasta sanoa kyllä nyt. Pitäisi ihan kokeilla 🤔

    VastaaPoista
  3. Miten olisi jos korvaisi vehnäjauhon Maizenalla?
    Jos en saa kaupasta Tähtianiksia, niin mikä olisi vaihtoehtona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa nyt kyllä sanoa, kuinka toimisi. Voi kyllä "liisteröityä" liiaksi. Tähtianikset voi korvata vaikkapa 0,5tl:lla kokonaisia aniksia, kunhan muistaa siivilöidä ne lopuksi pois massasta 😊

      Poista
  4. Kiitos! Ihanaa kun löysin ohjeen, sillä laku on mun lemppari suklaan rinnalla!
    En ole käyttänyt Muscovadosokeria! Mitä eroa taloussokeriin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muscovado on todella tummaa, vahvemman makuista sokeria. Huomaat eron tehdessäsi 😊

      Poista
  5. Oho no jopas! Eipä oo tullut mieleenkään, että tätä voisi tehdä itsekkin :D Varmasti IHANAA ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkeahan voi tehdä itse 😁 Vain taivas rajana... Ihanaa on! 😍

      Poista
  6. Jos joku kokeilee näitä gluteenittomina, niin tehtaissa ne valmistetaan kuulema riisijauhosta. Kannattanee kokeilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin riisijauholla, kun ei näyttänyt sakeentuvan niin lisäsin vielä desin gluteenitonta jauhoseosta ja puoli desiä pottujauhoa. Silti mulla on nyt pussillinen lakukastiketta :D millainen rakenne pitää olla ennen kun pursottaa. Puuromainen?

      Poista
    2. Joku oli tuolla riisijauholla jo onnistunutkin. Minä en ole sitä kokeillut, niin enpä oikein osaa sanoa. Minulla rakenne oli hmm...kuin todella paksua kinuskia. Ihan kunnolla paksua, kuitenkin.

      Poista
  7. Miten kauan nämä säilyy hyvinä? Ohje vaikuttaa superille :)

    VastaaPoista
  8. Säilyvät hyvinä muutaman viikon, kun säilyttää ilmatiiviissä rasiassa. Leivinpaperia vaan kerrosten väliin, jolleivat tule syödyksi aiemmin 😉

    VastaaPoista
  9. Paljonko lakuja tulee tällä ohjeella? Kuulostaa niin hyviltä, testiin menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä unohtuikin ohjeessa mainita. Eli n. 25kpl uunipellin mittaisia, ohuita nauhoja 😊

      Poista
  10. Onnistuiskohan jollain muulla siirapilla ku tuota ei löydy täältä tuppukylästä? Esim vaahterasiirappi tai normi tumma siirappi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile tummalla. Vähän voi kyllä makuun vaikuttaa, mutta muuten onnistuvat kyllä 😊

      Poista
  11. miksi ohje on tehty just ton kokoisena et muscovado siirappia pitää ostaa 2 pkt jos haluaa noudattaa ohjetta tunnontarkasti? olen huomannu tätä samaa monessaki ohjeessa joissa ehkä takana kaupallinen myynti.. vai kuvittelenko vain??

    VastaaPoista
  12. Mitäs kummaa? Minulle riitti ainakin juuri yksi pullollinen?! Ja ei...olen täysin riippumaton, yksityinen henkilö..

    VastaaPoista
  13. Niin siis siinä pullossahan on enemmän, kun 2 dl, iteki katoin eka vaan mittataulukkoa, ennenku hokasin, että sitä on enemmän... Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  14. Oli hyvää, mulla vaan jäi jauhoköntsiä, vaikka siivilöin, niin piti se massa vielä siivilöidä. Se jäi myös löysäksi, vaikka jäähdytysvaiheessa näytti sakenevan sopivaksi. Mutta noo... maku ratkasee. :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! 😊 Se on tosi löysää muutaman päivän, mutta sitten alkaa kiinteytyä kyllä kunnolla. Itsekin olin hieman liian hätäinen..

      Poista
  15. Mikä mahtoi mennä vikaan �� Laitoin jauhot sihdillä, hieman kerrallaan, mutta silti täynnä jauhopaakkuja ja niin paksua, että raskas sekoitella. Onko jauhon karkeudella merkitystä? Puolikarkeita käytin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekoititkohan tarpeeksi voimakkaasti massaa kattilassa silloin, kun lisäsit jauhoja? Paksua siitä pitääkin tulla kyllä. Itsekin käytin puolikarkeita jquhoja, kyllä...

      Poista
    2. Massa sakeni todella liisterimäiseksi jo, kun jauhoja oli lisätty n. 1/3. Tämän vuoksi sekoittaminen oli hyvin hankalaa ja luultavasti sen vuoksi jäi jauhot paakuiksi. Yritän uudelleen paremmalla onnella, toisen valmistajan jauhoilla. Maku oli todella hyvä!

      Poista
    3. No, kuulostaapa kyllä oudolta. Toivotaan, että seuraavat onnistuisivat paremmin 😊

      Poista
  16. Voi ei.. Mie olis ottanut ohjeen ennen siirapin lisäämistä. Massa oli tosi paksua, mutta pursotettavaa. Voisikohan tuon liivateen jättää pois tai korvata jollain vegaanilla?
    Teruin, Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi nenä 😕 Nyt en osaa tuosta vegaanisesta versiosta sanoa... En ole koskaan ilman tuota liivatetta testannut. Ja ohoh- olitpa nopea reseptin suhteen... lisäsin tuon liivatteen 10min. myöhemmin, kun huomasin sen unohtuneen. Toivottavasti onnistuu!

      Poista
    2. Ihan hyvää tuli.. On sitä kyllä maisteltu.. ;) Massa oli kyllä hyvä pursottaa, kun oli aika paksua. Sai sellaista pikkusormen paksuista pötköä. Tein eilen vielä toisenkin satsin, että riittää joulunpyhiksi. Ehkä myöhemmin kokeilen siirapilla ja riisijauholla..
      Hyvää joulua!

      Poista
    3. Teilläkin on siis herkuteltu tällä ihan urakalla 😊 Itsekin tykkäsin kyllä tästä niin paljon, ettei ehtinyt koskaan täysin "kypsyä"... Ihanaa joulun aikaa sinullekin¡ 🎄

      Poista
  17. Terve! ���� Ihan yhen pienen kritiikin olisin esittänyt tätä reseptiä koskien: massa on ihan supervaikea saada pursotuspussiin! Ai miksikö? No siksi, että valmis massa on ihan taivaallisen hyvää! �� ������ Joudun tekemään uuden massan ny viä illalla että saadaan jotain tarjollekin juhlapöytään parin päivän päähän! Että kiitosta vaan, huippu resepti! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui! Luin kommenttiasi ihan kauhistuneena, ennen kuin tajusin mistä on kyse 😂 Kiva, että olet tyytyväinen reseptiin..

      Poista