maanantai 12. tammikuuta 2015
Omenalörtsyt
Tässä lupailemani omenalörtsyt. Tein näitä loppiaisena samalla, kun berliininmunkkejakin (samasta taikinasta). Rasvassa keittämisessä on mielestäni oma hommansa, joten kannattaa valmistaa vaikka useampaa lajia kerralla. Nyt tuli lörtsyjä. Näiden kanssa pitää olla tarkkana, että saumat menevät tiukasti kiinni, sillä jos saumasta valuu omenahilloa rasvaan, niin se roiskuu todella paljon. Minulla näistä tuli hieman liian paksuja ja käyttämäni omenasosekin oli hieman liian hapanta, joten ensi kerralla laitan paistonkestävää omenamarmeladia :p
Taikina:
50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1l rypsiöljyä paistamiseen
2rs paistonkestävää omenamarmela
1.Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu voi.
2.Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
3. Kauli taikina ohueksi levyksi ja paina pyöreällä muotilla ympyrä. Laita ympyrän keskelle n. ruokalusikallinen marmeladia ja painele ympyrä kiinni, puolikuun muotoon. Anna lörtsyjen kohota n. puoli tuntia liinan alla.
4. Kuumenna öljy niin, että se hieman savuaa. Painele vielä lörtsyjen saumoja tiiviimmäksi ja laita paístumaan rasvaan, kohotettu puoli alaspäin. Käännä reikäkauhalla ympäri ja paista kunnes toinenkin puoli on ruskea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti