maanantai 27. huhtikuuta 2015
Aurajuustopatongit
Voi namnam! Jos vielä on mietinnässä eväitä vapuksi, on tässä ihan mainio lisä/ vaihtoehto, vaikkapa salaatille tai grilliruoalle kaveriksi. Ostamme välillä kaupan omasta leipomosta Aurapatonkia, mutta tämä oma tekemä hakkaa sen kyllä sata-nolla. Eikä vähiten siksi, että sitä Auraa saa sinne väliin mielensä mukaan :) Suosittelen kyllä testaamaan!!
2 patonkia
2½ dl vettä
20 g hiivaa
0,5tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
5,5-6 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 kolmio Aurajuustoa (170g)
Voiteluun:
vettä
Pinnalle:
juustoraastetta
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää suola ja oliiviöljy. Lisää jauhot jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaksi, niin että taikina irtoaa kulhon reunoista (kannattaa vaivata kunnolla!).
Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi.
2. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikinat suorakaiteen mallisiksi levyiksi. Ripottele levyille Aurajuustoa (puoli kolmiota kumpaankin) ja kääri viistottain tiiviiksi rullaksi.
4. Siirrä patongit patonkipellille (tai leivinpaperoidulle uunipellille) ja anna kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
Voitele patongit ennen paistamista reilusti vedellä ja tee veitsellä muutamat viillot patonkien päälle. Ripottele päälle myös juustoraastetta.
5. Paista kohonneita patonkeja 250-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
sunnuntai 26. huhtikuuta 2015
Tippaleivät
Nyt pitää kokeilla vielä viimeisetkin vappuherkut ennen h-hetkeä. Luulen, että päädyn kuitenkin ihan perinteisiin munkkeihin, koska mielestäni ne ovat tuoreina vaan NIIN hyviä siman kaverina. Tippaleivät taasen ovat paljon parempia itse tehtyinä, kuin kaupasta valmiina ostetut. Jos siis näillä aikoo herkutella vappuna, kannattaa nähdä vaiva ja tehdä ehdottomasti itse! :) Ohjeella tulee n.15kpl.
Taikina:
4 munaa
1-2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Paistamiseen:
5-7 dl öljyä
Pinnalle:
tomusokeria
1.Riko munat kulhoon ja sekoita haarukkavatkaimella niiden rakenne rikki. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.
Lisää muut ainekset munien joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina kaksinkertaiseen pursotuspussiin, jonka kulmaan teet reiän.
2.Kuumenna öljy ja upota kattilaan pyöreä, teräksinen leivosrengas, tai säilypurkki, josta on kansi ja pohja leikattu pois.
Valuta renkaaseen taikinaa ohuena nauhana siten, että taikinasta muodostuu ristikkäin kulkevista taikinanauhoista pesä.
Käännä leivonnainen, kun toinen puoli on kauniin ruskea.
3. Nosta tippaleivät valumaan talouspaperilla vuoratulle lautaselle.
Siivilöi jäähtyneen tippaleivän pinnalle tomusokeria.
perjantai 24. huhtikuuta 2015
Vuohenjuusto-suklaakakku
Kyllä. Oikein luit. Ei ihan ensimmäiseksi tulisi mieleen yhdistää tuota makuparia, mutta voin vain todeta, että kyllä; se todellakin toimii! Itse en pidä yhtään vuohenjuustosta sellaisenaan, mutta tässä sen maku muuttuu suklaata vasten kivan suolaisen pehmeäksi... Minulla on tapana tehdä samaa leivonnaista vain kerran ja hyviä sitten useammin- ja tämä on tätä laatua jo toinen kerta :p Ohje on kirjasta Suklaaherkut...
300 g tummaa suklaata paloiteltuna
125 g vähäsuolaista voita
2 1/2 dl vaaleaa muscavadosokeria (käytin tavallista)
n. 1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
75 g jauhettua mantelia
4 munaa
300 g mietoa, pehmeää vuohenjuustoa
3/4 dl sokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1. Voitele 28x20 cm matala vuoka ja vuoraa leivinpaperilla. Voitele myös paperi.
2. Sulata suklaa ja voi keskikokoisessa vesihauteessa keskenään.
3. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja vatkaa seos muscavado-sokerin, mantelijauheen ja 3 kananmunan kanssa tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon suklaa-voiseos.
4. Vatkaa vuohenjuusto notkeaksi ja vatkaa joukkoon muna, sokeri ja vaniljasokeri.
5. Kaada suklaataikina vuokaan ja lusikoi päälle juustoseos. Pyörittele tylppäkärkisellä veitsellä kerroksia hieman, niin että muodostuu raitoja. (Älä sekoita paljon tai maut sulautuvat liikaa yhteen.)
6. Paista 190 asteessa, uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kun kakku on keskeltä kevyesti jähmettynyt.
7. Jäähdytä vuoassa ja leikkaa tarjoilua varten annospaloiksi.
Kinuskinen jäätelökakku
Hih! Mitä tehdään, kun herkkuhammasta kolottaa ja kotona ei ole tarpeita leipoa mitään? No, tyhjennetään tietenkin vierasvarat pakastimesta ja syödään ne itse! :D Tämän kakun kohdalla kävi juuri näin. Kehittelin pakastimeen itsetehdystä jäätelöstä helpon vierasvaran, joka on kymmenessä minuutissa valmis syötäväksi. Ja voi pojat, että olikin hy-vää!!! :p Itselleni tuli tähän hieman liikaa rasvaa pohjaan, mutta muutan sen reseptiin sopivaksi...
Pohja:
4dl riisimuroja
50g sulatettua margariinia
Täyte:
4 3/4dl kuohukermaa
1prk kondensoitua maitoa (EI valmiiksi keitettyä)
Sisälle ja koristeluun:
1prk kondensoitua maitoa (valmista kinuskia)
100g pekaanipähkinöitä (muutkin käy...ja vaikkapa vadelmat rouhittuina)
vohvelisikareita
1. Voitele 20cm:n irtopohjavuoka kevyesti esim. öljyllä. Sekoita sitten riisimurot ja sulatettu margariini keskenään. Painele seos vuoan pohjalle kevyesti. Laita vuoka pakastimeen täytteen teon ajaksi.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää kondensoitu maito. Sekoita keskenään.
3. Ota vuoka pakastimesta ja levitä valmista, kinuskiksi keitettyä kondensoitu maitoa pohjan päälle. Jätä kuitenkin n. 3rkl koristeluun. Levitä sitten kinuskin päälle rouhitut pekaanipähkinät. Kaada kermaseos pähkinöiden päälle.
4. Tiputtele loput kinuskit kakun reunoille lusikalla, noin euron kolikon kokoisiksi täpliksi. Vedä sitten coctailtikulla kinuskin läpi, reunasta sisään päin, että muodostuu sydän kuvio. Laita pakastimeen vähintään viideksi tunniksi, mutta voit yhtä hyvin tehdä tämän vaikkapa kaksi-kolmekin viikkoa aikaisemmin.
5. Ota kakku pakkasesta n. 10min. ennen tarjoilua pehmenemään. Irroita kakku vuoasta ja koristele vohvelisikareilla.
torstai 23. huhtikuuta 2015
4-v. kakku
Tässäkin mentiin, missä aita on matalin. Kakkukuva päälle ja kermaa reunoille. Sisällä valkosuklaa-mustikkamousse (mikä oli muuten ihan mahtavan hyvää!!) ja pohjana vaalea sokerikakkupohja.
Pohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
Täyte:
4dl vispikermaa
140g valkosuklaata
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
4dl mustikoita
4 liivatetta
3rkl sitruunamehua
Päälle:
6dl vispikermaa
tomusokeria
vaniliinisokeria
kakkukuva
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi lopuksi vaahtoon ja sekoita varoen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 45min.
2. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, sulatettu, jäähtynyt valkosuklaa ja jäiset mustikat kerman sekaan.
3. Lämmitä sitruunamehu kattilassa ja lisää siihen kylmässä vedessä liotetut, puristellut liivatteet. Lisää täytteeseen ohuena nauhana, samalla sekoitttaen.
4. Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa vuoka sitten kelmulla ja laita pohjapala takaisin alimmaiseksi. Kostuta pohjaa hieman sokeroidulla situunamehu-vesiseoksella. Lisää puolet täytteestä. Laita seuraava kakkupala, kostuta ja lisää loppu täyte. Aseta päälle viimeinen kakkupohjan osa, kostuta ja peitä kelmulla. Laita yön yli kylmään jähmettymään.
5. Kaada kakku tarjoilualustalle. Vatkaa kerma, lisää sokeria maun mukaan. Levitä kevyt kerros kermaa kakkuun. Päälle hieman paksummin. Aseta kakkukuva pinnalle ja pursottele sitten kermaa reunoille.
sunnuntai 19. huhtikuuta 2015
Pikkuneidin 1-vee kakku
Tänä viikonloppuna olen taas leivoskellut paljonkin, kun vietettiin toisen poikamme 4-v. synttäreitä ja pienimmän rakkaamme 1-vee päiviä . Ja eilen pidin ystävilleni "sokerimassakurssia" :) Kakut tein ihan lennossa...ja koristeetkin jäivät vain suunnittelu asteelle....Päivittelen paremmin kakun ohjetta ja muuta myöhemmin. Tässä kuitenkin sisällä vaniljainen rahkatäyte ja vadelmahilloke :)
perjantai 17. huhtikuuta 2015
Pumpernikkelit
Kokeilin, että ovatko nämä nyt oikeasti niin hyviä, kuin lapsena syötynä. Silloin näitä aina välillä sai kauppareissulla ruikutettua. Olivat muistaakseni yksittäispakattuja, kivikovia, mutta ah...niin hyviä :)
Kuorrutin nämä mansikanmakuisella pikeerillä ja ainakin meidän lapsiin upposi kuin häkä. Ja itsekin maistettuani, että totesin näiden olevan edelleen todella herkullisia... :p Näistä tuli vaan valtaisan suuria, koska minulla ei oikein ollut sopivan kokoista soikeaa muottia.
Minusta ja pikeeristä ei vain koskaan taida tulla kavereita. Se ei ikinä suostu levittymään haluamallani tavalla :D
(12kpl)
125 g voita
1 ½ dl sokeria
¾ dl tummaa siirappia
½ dl kuohu- tai vispikermaa
1 rkl piparkakkumaustetta
1 kananmuna
1 ½ tl ruokasoodaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
Koristeluun:
1 kananmunan valkuainen
noin 1 pkt mansikanmakuista tomusokeria
1. Mittaa voi, sokeri, siirappi, kerma ja piparkakkumauste kattilaan. Kuumenna seos ja anna sen kiehua hiljalleen 2–3 minuuttia. Laita kattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
2. Lisää muna jäähtyneeseen mausteseokseen hyvin vatkaten. Yhdistä sooda ja jauhot. Lisää jauhoseos mausteseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna pumpernikkelitaikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä noin 5 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta muotilla tai sopivalla lasin suulla ympyröitä tai soikioita, joiden halkaisija on noin 8 cm. Nosta pumpernikkelit leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla
noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.
4. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää vähitellen tomusokeria. Ohenna seosta tarvittaessa vedellä. Lusikoi kuorrute teräväkärkiseen
muovipussiin ja leikkaa pussin kärjestä pala pois.
5. Piirrä kuorrutteella ensin kuorrutteen rajat keksin reunoja myöten. Anna jähmettyä hetki. Peitä sitten keksi kuorrutteella rajoja myöten.
Levitä kuorrutetta tarvittaessa esimerkiksi pienellä lusikalla. Anna kuorrutteen jähmettyä rauhassa.
keskiviikko 15. huhtikuuta 2015
Levylihapiirakka
Tein lapsille lihapiirakkaa iltapalaksi. Olen syönyt tätä itsekin kauan, kauan sitten viimeksi. Tämä kannattaa maustaa huolellisesti, koska taikina ja riisi miedontavat piirakan makua. Perinteisesti tänne kuuluu sekaan myös keitettyä kananmunaa hienonnettuna, mutta itse en siitä pidä, joten jätin laittamatta.
500g esikaulittu, laskostettu voitaikinalevy
350 g paistijauhelihaa
2 sipulia silputtuna
1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 dl keittämätöntä puuroriisiä
1,5 lihaliemikuutio
3,5dl vettä
suolaa
valkopippuria
aromimaustetta
(+1 kananmuna voiteluun)
1. Sulata voitaikinalevy ohjeen mukaan ja kauli sitten sopivan kokoiseksi. Sillä aikaa, kun taikina sulaa, laita vesi kiehumaan.
Lisää kiehuvaan veteen lihaliemikuutio ja riisi ja keitä 15 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Jäähdytä riisi.
2. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Ruskista jauhelihaa öljyssä pannulla ja lisää joukkoon myös sipuli ja valkosipuli .
Mausta seos suolalla ja pippurilla, jäähdytä täyte.
3. Laita kaulittu voitaikina (n. 25cmx30cm)uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita kulhossa täyteaineet ja sekoita niiden joukkoon kananmuna sitomaan massaa. Levitä täyte taikinalevylle ja käännä levy niin, että sauma jää alas. Taittele sitten päädyt vielä piirakan alle.
4. Riko kananmuna kuppiin. Tee haarukalla reikiä piirakkalevyn pintaan ja voitele pinta munalla. Ripottele pinnalle hieman korppujauhoja.
5.Paista 200 °C uunissa 35 - 45 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea ja taikina on kypsynyt.
maanantai 13. huhtikuuta 2015
Marianne-kääretorttu mansikoilla
Viikonloppuna meillä maalattiin kattoa. Yksi ystävämme toisin sanoen maalasi ja me muut vaan lähinnä seurasimme vierestä :) Eilen aamulla tekaisin pikaisesti kääretorttua kahvin kaveriksi. Laitoin täytteeseen smetanaa, joka teki täytteestä mukavan samettista. Kauneudellaan ei tämä kaveri koreile, mutta maku oli oikein hyvä...
Pohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
2dl jauhoja
Täyte:
vajaa pussillinen Marianne crushia
1prk Vaniljarahkaa
1prk smetanaa
Päälle:
4dl vispikermaa
mansikoita
suklaata
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon jauhot siivilän läpi varovasti. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista pohjaa uunissa 225 asteessa n. 7min. Ota pohja uunista ja kaada työtasolle, sokeroidulle levinpaperille. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja anna pohjan jäähtyä.
2. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä pohjan päälle. Rullaa torttu sitten rullaksi, leivinpaperia avuksi käyttäen.
3. Koristele kääretorttu esim. kermalla, mansikoilla ja sulatetulla suklaalla.
perjantai 10. huhtikuuta 2015
Mustikkapiirakka
Teinhän mä sille hanipöölle eilen tietenkin herkkujakin, koska hän vietti syntymäpäiviään...ja ranskankermassa alkoi päiväyskin lähestyä. Olen aina ennen laittanut kermaviiliä, mutta tuolla ranskankermalla tuli niiiiin paljon parempaa ja ihanan samettista, että aion laittaa sitä jatkossa aina. Tein ihan perinteisen mustikkapiirakan, koska juhlimme täytekakun kera vasta viikon päästä. Kyllä nämä "perinneherkut" on vaan niin hyviä...
Pohja:
150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl mustikoita
300 g ranskankermaa
2kananmunaa
2dl sokeria
2tl vanilliinisokeria
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna, lisää vehnäjauho ja leivinjauhe.
2. Voitele piirakkavuoka voilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle sekä reunoille.
3. Sekoita kulhossa ranskankerma, kananmunat ja sokerit. Kaada valmista täytettä puolet marjojen alle ja toinen puolikas päälle.
5. Paista 175-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia (tässä vuoassa tunti).
Anna marjapiirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
torstai 9. huhtikuuta 2015
Broileri-mozzarellapiirakka
Näistä tulisi myös vappubrunssille mukavia pieniä suolaisia, jos tekisi tartalettien muotoon, pieniksi piirakoiksi.
Lasillinen kylmää maitoa, piirakkaa ja....saas nähdä, jääkö sille murulle mitään... ;)
1pkt ruispiirakkataikinaa
400g broilerin rintafilettä
2 palloa mozzarellaa
0,5prk aurinkokuivattuja tomaatteja valkosipuliöljyssä
0,5prk Creme cuisine- chili & paprika
2 kananmunaa
75g juustoraastetta
mustapippuria
tuoretta persiljaa
tuoretta basilikaa
1. Painele sulanut piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele hieman reikiä haarukalla ja esipaista uunissa n. 10min. 200 asteessa.
2. Paista broilerit pannulla kypsiksi, mutta varo, etteivät kuivu liikaa.
3. Sekoita Creme cuisine, kananmunat, juustoraaste ja mustapippuri kulhossa sekaisin. Lisää "mössö" sitten esipaistetun pohjan päälle.
4. Asettele sitten piirakan päälle paloitellut broilerinfileet, viipaloidut aurinkokuivatut tomaatit, sekä viipaloitu mozzarella.
5. Ripoittele piirakan päälle vielä hieman persiljaa ja paista sitten uunissa 200 asteessa n. 40-45min.
6. Koristele ja mausta lopuksi tuoreella basilikalla.
tiistai 7. huhtikuuta 2015
Churrot
Churrot, eli espanjalaiset munkkitangot ovat ihania, kaneli-sokerissa pyöriteltyjä herkkuja, joita dipataan suklaakastikkeessa. Alkuperäinen ohje täältä. Churrot kypsennetään keittämällä rasvassa, samanlailla kuin munkit ja ne nautitaan heti lämpöisinä. Jollet vielä ole kokeillut näitä, tee vaikka vapuksi. Ovat mainio tarjottava tavallisen munkin sijaan :) Suosittelen tekemään tuplataikinan kerralla...
n. 10kpl
Churrot:
2,5dl vettä
0,5tl suolaa
2rkl sokeria
2rkl ruokaöljyä
2,5dl vehnäjauhoja
Päälle:
n. 1dl hienoa sokeria
1,5tl kanelia
Suklaakastike:
100g tummaa suklaata
0,5dl kermaa
Paistamiseen:
2pkt munkkirasvaa
1. Laita vesi, suola, sokeri ja öljy paksupohjaiseen kattilaan. Keitä kiehuvaksi ja ota kattila sitten pois levyltä. Lisää puulastalla/ nuolijalla vehnäjauhot sekaan ja sekoita niin kauan, että taikinasta muodostuu pallo. Anna jäähtyä kastikkeen teon ajan.
2. Kuumenna kerma kattilassa kuumaksi, mutta älä anna kiehua. Lisää paloiteltu suklaa ja anna suklaan sulaa. Sekoita lopuksi ja kaada tarjoiluastiaan. Laita kaneli-sokeri lautaselle. Ja toiselle lautaselle talouspaperia.
3. Kuumenna sitten munkkirasva kattilassa. Pistä taikina paksuun pursoitinpussiin, jossa on iso tähtikuvioinen tylla.
4. Purista varovasti n. 10cm:n mittaisia pötköjä kuumaan rasvaan. Katkaise taikina saksia apuna käyttäen. Paista n. 3-4min., kunnes churrot ovat kullanruskeita.
5. Laske reikäkauhalla churrot talouspaperin päälle hetkeksi ja pyörittele sitten kaneli-sokerissa.
6. Dippaa lämpimiä churroja suklaakastikkeeseen ja nauti! :p
n. 10kpl
Churrot:
2,5dl vettä
0,5tl suolaa
2rkl sokeria
2rkl ruokaöljyä
2,5dl vehnäjauhoja
Päälle:
n. 1dl hienoa sokeria
1,5tl kanelia
Suklaakastike:
100g tummaa suklaata
0,5dl kermaa
Paistamiseen:
2pkt munkkirasvaa
1. Laita vesi, suola, sokeri ja öljy paksupohjaiseen kattilaan. Keitä kiehuvaksi ja ota kattila sitten pois levyltä. Lisää puulastalla/ nuolijalla vehnäjauhot sekaan ja sekoita niin kauan, että taikinasta muodostuu pallo. Anna jäähtyä kastikkeen teon ajan.
2. Kuumenna kerma kattilassa kuumaksi, mutta älä anna kiehua. Lisää paloiteltu suklaa ja anna suklaan sulaa. Sekoita lopuksi ja kaada tarjoiluastiaan. Laita kaneli-sokeri lautaselle. Ja toiselle lautaselle talouspaperia.
3. Kuumenna sitten munkkirasva kattilassa. Pistä taikina paksuun pursoitinpussiin, jossa on iso tähtikuvioinen tylla.
4. Purista varovasti n. 10cm:n mittaisia pötköjä kuumaan rasvaan. Katkaise taikina saksia apuna käyttäen. Paista n. 3-4min., kunnes churrot ovat kullanruskeita.
5. Laske reikäkauhalla churrot talouspaperin päälle hetkeksi ja pyörittele sitten kaneli-sokerissa.
6. Dippaa lämpimiä churroja suklaakastikkeeseen ja nauti! :p
sunnuntai 5. huhtikuuta 2015
Amerikkalaiset suklaamuffinssit
Tänään PITI olla leivonta"vapaa", mutta kyllä se leivontakärpänen vaan tänäänkin puraisi. Piti tehdä jotain helppoa, nopaa ja hyvää, joten mikäs tämän parempi vaihtoehto olisikaan...nams :p Ohjeella tulee n. 14kpl. Päälle ei välttämättä suklaakuorrutetta tietenkään tarvitse.
Muffinssit:
100 g voita
2,5 dl sokeria
2 kpl munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
100 g tummaa suklaata
Päällinen:
140g tummaa suklaata
0,5dl kermaa
1. Sekoita pehmeä rasva, sokeri, munat ja maito.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen rasvaseokseen.
3. Rouhi suklaa ja lisää taikinan joukkoon.
4. Jaa taikina paperisiin leivontavuokiin (täytä noin 2/3) ja paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
5. Lämmitä kerma kattilassa. Älä kuitenkaan keitä. Laita pilkotut suklaapalat kerman sekaan ja anna sulaa. Sekoita.
6. Anna jäähtyä ja dippaa suklaaganacheen. Tee valkoisia raitoja sulatetulla valkosuklaalla.
P.s. Muistathan tykkäillä Kakkuviikarista myös Facebookissa :)
lauantai 4. huhtikuuta 2015
Vaniljaunelma
Tarkoitus oli jättää tänä vuonna pääsiäiseksi leipomatta suuremmin, mutta kuinkas kävikään... Ihan suunnitelmien mukaan ei sujunut kuitenkaan :D Tarkoitus oli tehdä tuohon päälle kauniisti valuva keltaiseksi värjätty valkosuklaaganache, mutta sehän meni ihan plörinäksi...hyvää oli silti! :P Tähän kakkuun voi laittaa persikoiden tilalle mitä vain marjoja tai hedelmiä mistä sattuu pitämään... Esimerkiksi puna/mustaherukoilla tämä on mieletöntä herkkua kesäterassilla nautittuna! Mukavaa pääsiäisen aikaa, Sinulle! :)
Pohja:
10kpl Digestevejä
2rkl sokeria
2tl vaniliinisokeria
50g sulatettua voita
Täyte:
200g marjoja, tai hedelmiä (ananas, päärynä, mango, vadelma, mustikka, persikka tms.) -minulla persikkaa kuutiona
4 liivatelehteä
0,25dl appelsiinituoremehua
400g vaniljatuorejuustoa
0,5dl tomusokeria
muutama pyöräytys vaniljamyllystä
1prk Flora vanilla- vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1. Hienonna keksit ja lisää sokerit ja voisula. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti. Laita marjat/ hedelmät murupohjan päälle ja laita hetkeksi jääkaappiin.
2. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa Flora vanilla, sekoita siiihen tuorejuusto ja tomusokeri.
3. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja liota siihen puristellut liivatteet.
4. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tuorejuustomassaan ja kaada sitten vuokaan murupohjan päälle.
5. Laita jääkaappiin hyytymään yön yli. Irroita sitten kakku vuoasta ja koristele mielesi mukaan.
perjantai 3. huhtikuuta 2015
Parsapiirakka
Näin kauppareissulla vihannesosastolla NIIN mahtavan hyvän näköisiä parsoja, etten voinut vastustaa kiusausta. Päätin tehdä suolaisen piirakan, mutta hmm...mitäs muuta siihen keksisi kaveriksi. No joo, toki ilmakuivattua kinkkua, mutta muuta...mitä muuta...? Muistin nähneeni uutta Koskenlaskijaa- Ruoka. Makuna cheddar...joo! Sitä kokeillaan. Ja kyllä kannatti. Tästä piirakasta tuli aivan loistava! Olin ajatellut myös laittaa piirakkaan kirsikkatomaatteja, mutta hups...ne päätyivätkin eilen salaattiin. Jääkaapista löytyi kuitenkin punaista paprikaa ja sekin oli nappijuttu! :)
Pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä
Täyte:
1 nippu tuoretta vihreää parsaa
1pkt Serrano-kinkkua
1 punainen paprika
1prk Koskenlaskija ruoka- Cheddar
2 kananmunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
1. Nypi hieman pehmeän voin joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää
joukkoon kylmä vesi ja sekoita taikinaksi pikaisesti. Taputtele taikina
piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele pohjaan haarukalla hieman reikiä. Esipaista
pohjaa n. 10-12 minuuttia 225 asteessa.
2. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä pannulla sen aikaa, että pehmenevät.
3. Ota parsoista puinen kanta pois. Mittaa sitten minkä pituisina parsat mahtuvat vuokaan. Pilko loppu varsi paloiksi. Sekoita Koskenlaskija, kananmunat, pippuri, pilkottua paprikaa ja pilkotut parsanvarret sekaisin.
4. Leikkaa ilmakuivattu kinkku pitkittäis-suunnassa halki. Pyörittele parsojen ympärille siivut.
5. Kaada piirakan pohjalle Koskenlaskijaseos. Asettele päälle kinkulla päällystetyt parsat ja parsojen väleihin paprikasiivut.
6. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia. Koristele hieman jäähtynyt piirakka persiljalla halutessasi.
torstai 2. huhtikuuta 2015
Kakku viiskymppiselle
Tänään sain kunnian tehdä kaksi kakkua 50-v.-juhliin, joissa on musta-valko teema. Kakuista toivottiin yksinkertaisen kauniita, gluteenittomia ja laktoosittomia. Sisällä vaalea kakkupohja, sitruunamoussea ja villivadelmahilloa. Onnittelut vielä sankarittarelle! :)
Pohja:
5 isoa kananmunaa
3dl sokeria
3dl gluteenitonta jauhoseosta
Sitruunamousse:
3dl laktoositonta vispikermaa
1prk laktoositonta sitruunarahkaa
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
tomusokeria maun mukaan
1tl vaniliinisokeria
3 liivatetta
4dl villivadelmahilloa
Kostutukseen appelsiinimehua
sitruuna-aromilla maustettua voikreemiä.
Kuorrutukseen ja koristeisiin sokerimassaa
1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon lopuksi siivilän läpi jauhot. Sekoita varovasti.
2. Kaada voideltuun, gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa 50-60min. Anna jäähtyä.
3. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma. Lisää rahka, sitruunaanmehu, sitruunankuori ja sokerit. Kuumenna tilkka sitruunamehua ja liota puristellut, lionneet liivatteet sekaan. Kaada seos ohuena nauhana massan sekaan.
4. Halkaise pohja kolmeen osaan. Laita päällikerros kelmutetun vuoan pohjalle. Kostuta. Laita hilloa ja sitruunamoussea. Kasaa loppu kakku samoin. Anna hyytyä yön yli jääkaapissa.
5. Kumoa kakku. Levitä voikreemi ja kaulitse sokerimassa. Peitä kakku sokerimassalla ja koristele.
keskiviikko 1. huhtikuuta 2015
Kinuskidonitsit
On ollut mielessä jo pitkään tehdä uusi erä donitseja uunissa, kinuskikuorrutteella. Nyt sitten pääsin testaamaan. Tein muuten samalla ohjeella, kuin aikaisemmin, mutta vaihdoin piimän tilalle kerman. Ja kyllä nämä hyviä ovat kinuskillakin...ei siitä pääse yli, eikä ympäri :p
12 kpl normaalikokoisella donitsipellillä
Aineet:
0.5 dl öljyä
1.25 dl kermaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
(100g voita sulatettuna)
1. Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon.
Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.
2.Öljyä minimuffinipelti kevyesti. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa koloihin reilu puoleenväliin asti.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Seuraa donitseja, äläkä kypsennä niitä liikaa.
3. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. (Normaalikokoisella muffinipellillä pursota taikina donitsin malliseksi rinkulaksi vuoan koloihin = taikina on vuoan reunoilla ja keskellä on tyhjä aukko. Taikina leviää paistuessa ja keskusta umpeutuu, mutta voit avata sen paistamisen jälkeen esim. omenaporalla. Paistoaika tällöin hitusen pidempi eli uunista riippuen n. 8 minuuttia).
4.Jos haluat erittäin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen parin sekunnin ajan. Laita donitsit ritilän päälle jäähtymään ihan hetkeksi.
Kinuski:
2dl kermaa
2dl fariinisokeria
1. Laita kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä noin 20-30 min., niin, että seos poreilee. Sekoita välillä.
2. Anna kinuskin jäähtyä ja jähmettyä kunnolla. Dippaa donitsit kinuskiin ja laita hetkeksi kylmään. Dippaa hetken päästä uudelleen. Koristele donitsit sitten haluamallasi tavalla.