lauantai 13. elokuuta 2016

Wienerpitko


Tänään pääsi testiin wienerpitko. Olen miettinyt tämän tekemistä jo kauan, mutta vasta nyt sain aikaiseksi kokeilla. Wienereitä olen leiponut useammankin kerran, mutta ohjeita pitkon tekemiseen ei juuri netistäkään löytynyt. Tein sitten ihan vain tällaisen "perusmallin", mutta makuhan se tässäkin ratkaisee...

Tämä on yllättävän helppo ja nopea leivonnainen.

40g tuorehiivaa
2dl maitoa
0,5tl suolaa
5rkl sokeria
1 kananmuna
n. 5dl vehnäjauhoja
45g voita

Kaulitsemiseen:
n. 200g voita tai leivontamargariinia

Voiteluun:
kananmuna

Kreemi:
2ps Blå bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
4dl maitoa

Koristeluun:
mansikoita
mustikoita
herukoita
valkosuklaata
hyytelösokeria
 

1. Murenna leivontakulhoon hiiva. Lisää joukkoon kylmä maito, suola ja sokeri. Sekoita ja lisää kananmuna.
Lisää sitten vehnäjauhot vähän kerrallaan, samalla sekoittaen. Kun taikina on lähes valmista, lisää sulatettu, jäähtynyt voisula.
Sekoita tasaiseksi. Taikina jää löysäksi.

2. Kippaa taikina reilusti jauhotetulle leivonta-alustalle. Kauli jauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi. Laita sitten vasemmalle keskelle taikinaa voi/ margariinilastuja ja käännä vasempi puolisko voikasan päälle. Käännä
seuraavaksi oikea taikinan puolisko päälle ja kauli. Tee samoin neljä, tai viisi kertaa. Kun taikina on valmis, kelmuta se ja laita jääkaappiin tunniksi.

3. Valmista kreemi sekoittamalla maito ja vaniljajauhe keskenään tahnaksi. Laita kreemi pursotinpussiin.

4.Kauli taikinaa hieman auki. Jaa taikina kahtia ja kaulitse ensin toinen pitko suorakaiteen muotoiseksi. Leikkaa kumpaankin reunaan kampamaisia viiltoja ja käännä reunat sitten keskelle, kummaltakin puolelta.
Pursota keskelle kreemi ja voitele pitko kananmunalla. Paista 200 asteessa n. 20 min., tai kunnes pitko on kauniin ruskea. Tee sitten toinen pitko samoin.

5. Koristele jäähtynyt pitko sulatetulla valkosuklaalla, sekä asettele kreemin päälle tuoreita marjoja. Tee marjojen päälle hyytelösokerista kiille (ohje paketissa).

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Tuosta sai kauniin pienellä vaivalla...

      Poista
  2. Miten kaunista kädenjälkeä.
    Luin kerran viinerien leipomisesta, kaikki ainekset yön yli jääkaappiin, myös jauhot. Hyvin olet onnistunut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos paljon ihanasta kommentistasi :) Hyvä vinkki, sillä varmasti kylmillä aineksilla olisikin hyvä tehdä tämä. Tämä oli ensimmäinen yritys- seuraavalla kerrallan kokeilen tuolla...

      Poista
  3. Tässä on perinteistä, herkullista nostalgiaa lapsuudesta!
    Herkku kaunotar, joka pyrkii nyt uuniin.
    Kylmät ainekset, jauhoja myöten, kuten tuossa ylempänä jo mainittiin on se wienerin ja wienerpitkon punainen lanka Ü
    Terkuin n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania vinkkejä teiltä saa kaikilta! :) Kiitos niistä. Eipä mennyt tämäkään päivä hukkaan...

      Poista