Ps. Nämä näyttävät myös ruokottoman hyviltä leivosten ja kakkujen pinnalla koristeena...
1 litra popcorneja (suolattomia)
Ps. Nämä näyttävät myös ruokottoman hyviltä leivosten ja kakkujen pinnalla koristeena...
1 litra popcorneja (suolattomia)
Joulun kahvipöydästä löytynee monilta herkullinen kahvikakku. Tämä on yksi niistä, eli herkullinen, pehmeä piparkakku, joka nimensä mukaisesti maistuu piparkakulta, mutta rakenne on pehmoisen, suussa sulava. Kakku on helppo ja nopea tekoinen ja ainekset löytyvät kaapista melko varmasti 😊
Ihanaa joulun odotusta- siihen ei ole enää pitkästi!
3 kanamunaa
4,5 dl sokeria
1,5 dl sulatettua voita
1,5 dl maitoa tai kermaa
1 tl jauhettua kardemummaa
3 tl kanelia
1,5 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
1. Yhsitä kuivat ainekset keskenään sekaisin.
2. Vaahdota kananmunat ja sokeri keskenään vaahdoksi (n.20min.).
3, Yhdistä voisula ja kerma keskenään. Lisää jauhoja ja kermaseosta sitten muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen niin, että taikinasta tulee tasainen massa.
4. Kaada taikina vuokaspraylla voideltuun vuokaan (2l.) ja paista kakkua sitten 45-50 minuuttia 175 asteessa.
5. Kumoa kakku lähes lämpöisenä ja anna jäähtyä. Koristele kakku esim. sulatetulla valkosuklaalla, tähtianiksilla, sekä rosmariinilla.
Itsenäisyyspäivän herkut jäivät tänä vuonna leipomatta töiden takia, mutta tekaisin jo hiukka jouluisia Luumupavlova-leivoksia. Tämä luumun, kerman ja marengin yhdistelmä vie kielen mennessään. Marenki on pinnalta ihanan rapeaa ja sisältä kivan sitkeä. Kanelilla, sekä muilla jouluisilla mausteilla maustettu luumu antaa mahtavan maun tälle herkulle. Tästä jälkiruoka joulupöytään? Vai aiotko herkutella näillä glögin kanssa jo aiemmin? 🎄
3 kananmunan valkuaista
1,5 dl Siro hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
200g kuivattuja luumuja
0,5dl vettä
0,5tl kanelia
0,5tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
1. Kaada kuivatut luumut kulhoon ja lisää joukkoon vesi, kaneli, sekä inkivääri. Anna luumujen marinoitua pohjien teon ajan.
2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunan valkuaiset ja sokeri kiinteäksi, kovaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa vaniljasokeri ja sitruunamehu. Pursota uunipellille, leivinpaperin päälle 12 kappaletta marenkipohjia (halkaisija n.6-7cm). Paista pohjat 100 asteessa n. 45 minuuttia.
Avaa sitten uunin luukku raolleen ja anna kuivua jälkilämmössä.
2. Anna pohjien jäähtyä. Kaada luumuista "marinadi" pois ja pilko luumut pieneksi kuutioksi. Laita luumuja pavlovapohjan päälle.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja pursota kermaa marenkipohjan päälle kauniiksi ruusukkeeksi. Koristele vaikkapa Raffaello-makeisella, viikunalla, kuivatulla taatelilla, sekä rosmariinin oksalla.
Nämä Prosciutto-juustotikut istuvat siihen tarkoitukseen vallan mainiosti. Tikkujen sisään olen kätkenyt viikunahilloa, briejuustoa, sekä tottakai prosciuttoa. I-ha-nia, vaikka itse sanonkin!
1pkt esikaulittua, laskostettua voitaikinaa
Nämä kirpsakan puolukkaisen-kinuskiset leivokset kätkevät sisälleen paksua kinuskia, sekä makua raikastamaan puolukkaa. Leivokset kuorrutetaan lopuksi italialaisella marengilla. Itse rakastuin näiden rapeaan kaurakeksimäiseen pohjaan! Nämä ovat nopea ja helppo herkku vaikkapa sunnuntaiksi kahvipöytään 😊
Pohjat:Eilen juhlimme nuoremman poikani syntymäpäiviä ja halusin tehdä jonkin suolaisen herkun, jota en ole aiemmin kokeillut. Tuulihatut ovat herkkua, mutta ehkä sellaisinaan makuuni hieman retroja. Niinpä pursottelin tuulihattutaikinan tällä kertaa kahdeksi renkaaksi uunipelleille ja paistoin renkaat sitten vuorotellen. Kypsänä kasasin ne sitten kakuksi. Voi mikä herkku tästä tulikaan! Makumaailma oli tällä kertaa hiukka italialaistyyppinen...
Täyttäähän tämän herkun voi haluamillaan täytteillä. Esimerkiksi kylmäsavulohi ja vaikkapa tillituorejuusto olisivat sopineet loistavasti tykötarpeineen väliin. Suosittelen kokeilemaan tätä vaikkapa tupaantuliaisten, tai illanvieton herkuksi.
(n.12hlölle)
Taikina:
2,5dl maitoa
2,5dl vettä
160g voita
0,5tl suolaa
240g vehnäjauhoja
7 kananmunaa
1.
Mittaa kattilaan vesi, maito, voi ja suola. Kiehauta. Mittaa sillä
aikaa kulhoon vehnäjauho ja riko toiseen kulhoon kananmunat..
2.
Kun seos kiehuu, lisää vehnäjauhot ja sekoita puulastalla,
keskilämmöllä koko ajan sekoittaen seosta n. puoli tuntia. Taikina palaa
helposti pohjaan, joten ole varovainen. Taikinasta tulee tiivis pallo. Taikina on valmis, kun siitä alkaa erottumaan voita.
3.
Laita taikina sitten esim. yleiskoneen kulhoon ja sekoita täysillä
hetki. Lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan. Anna vatkautua välissä.
Jos näyttää, että taikina "juoksettuu", niin se tasaantuu sekoittaessa.
4.
Laita valmis taikina tyllalliseen pursotinpussiin ja pursota
pelleille, leivinpapereiden päälle runsaat renkaat. (HUOM! Jollei sinun ole pakko paistaa näitä heti, niin laita yöksi jääkaapppiin ja nosta tunti ennen paistoa huoneenlämpöön). Paista 200 asteessa n. 30-35minuuttia, tai kunnes renkaat ovat kauniin ruskeita. Älä avaa
uunin luukkua paiston aikana! Anna renkaiden sitten jäähtyä.
5. Halkaiset renkaat ja täytä haluamallasi tavalla.
Näin syksyhämärässä tekisi mieli kömpiä vain peiton alle mussuttamaan jotakin överimakeaa ja nukkua kevääseen saakka. Yleensä olen paljon raikkaampien leivonnaisten ystävä, mutta syksy tehnee tehtävänsä minunkin kohdalla 🙊 Tai ainakin sitä on hyvä syyttää! Nämä palat maistuvat ihanasti kinuskilta, maitosuklaalta ja makua komppaa pinnalla rapea sormisuola. Ihan täydellinen setti kaikkea, siis! Maistuu muuten ehkä hieman Twix-patukalta...
1. Painele taikina vuokaspraylla voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Paista pohjaa 200 asteessa n.20 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä ja kauniin, vaalean ruskea.
2. Mittaa kattilaan voi, kondensoitu maito, siirappi ja suola. Kiehauta ja keitä, kunnes seos sakenee jonkin verran. Kaada täyte sitten muropohjan päälle ja anna jäähtyä ja jähmettyä (jääkaapissa).
3. Sulata maitosuklaa vesihauteessa ja kaada kinuskitäytteen päälle. Ripoittele pinnalle kevyesti somisuolaa.Anna suklaan jähmettyä ja leikkaa sitten paloiksi.
En ole aikoihin tehnyt juustosarvia, mutta nyt kun sattui sopivasti vapaapäivä, niin tein taikinan ja ai mahdoton, kun olivatkin herkullisia! Nämä katosivat uunipelliltä ihan samoin tein ja lisätilaustakin tuli heti! 😀 Sarvista tuli ihan äärettömän kostean meheviä ja kerrassaan juustoisia. Kokeilepa sinäkin. Vain vartin homma ja paisto päälle 😋