Pääsiäinen lähestyy, niinpä mieleeni tuli tämä toiveresepti, jota tässä taannoin joku teistä kyseli 😊 Harmi, etten hoksannut ottaa vaihekuvia, mutta nämä ovat verrattain helppoja tehdä. Itse kohotin pullia reilusti, mutta silti parikymmentä lisäminuuttia olisi ollut paikallaan. Herkullisia nämä kyllä ovat, varsinkin tuoreena! Kuinka hyvältä olisivatkaan maistuneet persikalla,- tai ananaksella "maustettuna" 😋 Nyt mentiin perinteisesti rusinoilla...
Hyvä pullataikinahan syntyi näin:
1. Hiivaa ei tarvitse erikseen liotella, vaan murustele se vain leivontakulhon pohjalle ja lisää kaikki muut ainekset samaan kulhoon, kerralla.
2. Tee taikina aina yleiskoneella,jos mahdollista. Käsin ei valitettavasti täydellistä sitkoa synny.
3. Lisää
KAIKKI vehnäjauhot kerralla, heti alussa ( älä siis lisää niitä enää
yhtään vaivatessa!), sillä sitko alkaa muodostua heti vaivaamisen
alkuvaiheessa. Myöhemmin lisätyt jauhot eivät siis kerkeä muodostaa
sitkoverkostoa, niin pullat "lässähtävät" uunissa. Maidon lämpötila
37-40 aatetta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15-20min., pienimmällä
teholla. (Huom! Taikina saa jäädä todella löysäksi, kunnollisen sitkon
ansiosta taikinasta tulee helposti leivottavaa ja erittäin pehmeää.
Pullapitko sen sijaan tarvitsee
hieman reilummin jauhoja). Käytä puolikarkeaa jauhoa, se sopii pullataikinaan parhaiten.
4. Pullataikinalle
annetaan 10min. taikinalepo vaivaamisen jälkeen, eli taikinaa EI
kohoteta vielä tässä vaiheessa. Eli vain yksi kohotus- muuten hiiva ei
jaksa toimia enää uunissa.
5. Leivo
pullat (á 80g) pyöreiksi pikkupulliksi ja kohota sitten liinan alla n.tunti (mieluummin 1h20min.). Paina juomalasilla kunnon kuoppa pulla-aihioon. Voitele pullan reunat kananmunalla. Lusikoi täyte pullien koloihin. Paista pikkupullia 200 asteessa n. 8-10min., tai kunnes
pullat ovat kauniin ruskeita.
0,5l maitoa
1,5dl sokeria
50g hiivaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
2tl kardemummaa
150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja
Voiteluun kananmuna
Rahkatäyte:
250g (1prk) maitorahkaa
1 kananmuna
0,5dl kermaa
n. dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1-2rkl sitruunamehua (myös kuoriraastetta, jos pidät sitruunaisimmista)
50g sulatettua voita
rusinoita (tai persikkaa,ananasta,tai marjoja valutettuna)
-Sekoita täytteen ainekset keskenään. Lusikoi pullien päälle ja ripottele pinnalle rusinoita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti