tiistai 12. kesäkuuta 2018

Kierre, - ja saksipitkot


 Saksipitko


 
 Kierrepitko


Sanottakoon nyt alkuun, etten ollut ajatellut tekeväni postausta laisinkaan näistä pitkoista, mutta pyynnöstä näiden ohjeet tänne laitan. Otan myöhemmin joskus tähän paremmat kuvat, nyt vain pikaisesti räpsin kännykällä.

Pullataikina:
5dl maitoa
50g hiivaa
1tl suolaa
1,5dl sokeria
2tl kardemummaa
1 kananmuna
120g voita
13-14dl vehnäjauhoja

Mantelitäyte saksipitkoon (2kpl):
75g mantelimassaa
0,5dl sokeria
50g voita

Kierrepitkoon väliin:
Voita
Sokeria
Kanelia 

Voiteluun:
Kananmuna
Raesokeria
Mantelirouhetta

1. Mittaa yleiskoneen kulhoon kädenlämpöinen maito, murennettu hiiva, suola, sokeri ja kananmuna. Lisää kaikki jauhot kerrallaan ja lisää pian, jos tarvitsee lisää. Vaivaa taikinaa koukulla 25 minuuttia.

2. Anna taikinan levätä 10-15 minuuttia. Tee halutessasi mantelitäyte saksipitkoon (myös paistonkestävä hillo, tai korvapuustin täyte käyvät). Punnitse taikinasta sitten 400g paloja. 
  

Saksipitko tehdään siis näin:


Kauli taikinapallo pieneksi levyksi ja levitä siihen haluamasi täyte. Lähes reunoille saakka. 

Kääri levy rullaksi ja nipistele saumakohta kiinni. Laita se rullan alapuolelle. Nosta rulla leivinpaperin päälle pellille. 

Saksi pitkoa rullan päästä niin, että sakset kärjet osuvat peltiin kiinni ja ovat n. 45 asteen kulmassa. Aina yksi kerrallaan, n. 0,5cm "paloja"  Aseta päätypala keskelle taakse ja seuraava vasemmalle, sitten oikealle, keskelle jne..

Tässä kokonaan saksittu pitko. 
Sitten kohotus liinan alla. 

Kierrepitko tehdään näin:

Kauli levyksi ja levitä haluamasi täyte levylle. 

Rullaa levy ja nipistele saumakohta kiinni. Käännä saumapuoli alaspäin. 

 Halkaise rulla veitsellä keskeltä kahtia niin, että pääty jää kiinni n. 1,5cm:n matkalta. 

Käännä sitten pääty "ulospäin itsestäsi".

Kierrä säikeitä toistensa ympärille koko matkalta niin, että leikkauspinta tulee aina päälle päin. Nipistele pääty kiinni pitko alle. 
Laita sitten liinan alle kohoamaan.

Kohota pitkot ja voitele ne sitten kananmunalla. Ripottele pinnalle edim.raesokeria ja paista sitten n. 175 asteessa 20minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti