tiistai 31. maaliskuuta 2015

Hyydytetty kinkkukakku


Tein syntymäpäivilleni myös hieman erilaista voileipäkakkua, jonka ohjeen löysin täältä. Muokkasin ohjetta hieman, sillä pidän siitä, että kakuista löytyy myös purutuntumaa. En siis hienontanut näitä blenderissä, vaan jätin täytteen "karkeammaksi".  Tämä oli järjettömän herkullista ja erilainenkin tarjottava.

5 kpl Real-leipäsiivua
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ruohosipulituorejuustoa
150 g ranskankermaa
400 g kinkkukuutioita
100g suolakurkkuja

0,5 ruukkua ruohosipulia
3 liivatelehteä
1/2 dl laimeaa lihalientä
mustapippuria

Koristeluun
1 punainen salanova-salaatti
kirsikkatomaatteja
kinkkusiivuja
herneenversoja

1. Hienonna Real-siivut veitsellä hienoksi. Lisää joukoon kaksi ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa. Sekoita massa sekaisin. Voitele säädettävän (noin 22 cm) irtoreunuksen reunat öljyllä (voit käyttää myös irtopohjavuoan reunusta).
Laita reunus suoraan tarjoiluastialle ja painele leipämuru vuoan sisään.

2. Valmista täyte laittamalla liivatelehdet likoon kylmään veteen.
Laita kulhoon kinkkukuutiot, loput tuorejuustot, sekä pilkotut herkkukurkut. Mittaa kulhoon ruohosipulituorejuusto, hienonnettu ruohosipuli, sekä ranskankerma.
Vatkaa ne hyvin sekaisin. Kuumenna laimea lihaliemi kiehuvaksi ja sulata liotetut liivatteet nesteeseen. Anna liivatenesteen jäähtyä sekoitellen.
 

3.Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ruohosipulituorejuusto-ranskankermaseokseen koko ajan sekoittaen. Yhdistä nyt ruohosipulituorejuustoseos ja kinkkuseos keskenään. Mausta mustapippurilla. Kaada täytemassa pohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin hyvin suojattuna ja anna hyytyä vähintään neljän tunnin ajan. Mielellään yön yli.

4.Nosta reunus pois kakun ympäriltä. Leikkaa salanova salaatista multainen kanta pois, mutta jätä suojamuovit salaatin ympärille.
Pese salaatti huolellisesti, mutta anna suojamuovin olla salaatin ympärillä tukena. Näin se salaatti pitää muotonsa.
 

5.Nosta salaatti kuivausliinan päälle kuivumaan ylösalaisin. Leikkaa kuivuneesta salaatista kanta pois ja nosta salaatti varovasti pois suojamuovista. Laita salaatti keskelle kakkua ja anna salaatinlehtien levittäytyä kakun päälle. Leikkaa pestyistä tomaateista koristeita. Rullaile kinkkusiivuista  rullia salaatinlehtien väliin. Laita vielä halutessasi muutamia herneenversoja salaatin väleihin.

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Orkidea-kakku


Tein omille pyöreilleni tällaisen kakun. Pohjana ihan tavallinen suklaakakkupohja, välissä suklaamoussea ja kirsikkahilloa. Kukat kukkamassaa :) Päällinen vaahtokarkkimassaa.

Pohja:
8 kananmunaa
4dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta

Suklaamousse:
255 g tummaa suklaata (70%kaakaota)
10 keltuaista
3 dl vispikermaa
4 liivatetta
1 dl vettä
1,5 dl sokeria

2prk kirsikkahilloa

Kakkupohja:
1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon lopuksi jauhot siivilän läpi. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa 50-60min.

Suklaamoussen teko:
2.Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.
 

3.Valmista mousse. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa.  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos tuntuu myös käteen kuumalta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää muna-sokeriseosta sähkövatkaimella, kunnes se on kuohkeaa, vaaleaa ja jäähtynyttä.
 

4.Ota kermasta tilkka erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Yhdistä sula suklaa muna-sokerivaahtoon. Lisää liivatekerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma kevyesti käännellen.

5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Laita väleihin vuorotellen kirsikkahilloa, sekä suklaamoussea. Nosta kakku jääkaapppiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.
 

6. Vaahtokarkkimassan alle kerros voikreemiä., sitten massa ja koristeet päälle :) Alareunassa ei syötävää timanttinauhaa.

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Valkosuklaa Rocky road


Huh! Tänä viikonloppuna on tullut leivottua paljon. Laittelen näitä kuvia pikku hiljaa nyt teidänkin testattaviksi. Ensin tämä herkku, johon voi sekoitella kaikenlaisia makeisia, popcornia, kuivattuja hedelmiä...ja päälle sulatettua suklaata :p Ei voi tulla huonoa!

5 levyä Pandan valkosuklaata
1ps kuivattuja karpaloita
1dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
1ps Väiski Vemmelsääri-vaahtokarkkeja
8kpl fudgea


Levitä paloitellut karkit ja muut herkut leivinpaperin päälle vuokaan. Kaada sulatettu valkosuklaa päälle ja jäähdytä jääkaapissa 4 tuntia. Leikkaa paloiksi ja herkuttele!

torstai 26. maaliskuuta 2015

Persikkaleivokset


Tässä helpon ja herkullisen leivoksen resepti teille.  Nämä ovat ehdottomasti omia lemppari leivoksiani, varsinkin mansikkaisena. Persikan kanssa sopivat vallan mainiosti pääsiäisenä kahvipöytään ja kesällä vadelmilla, sekä mustikoillakin höystettynä ovat ihana herkku. Itse koristelin nämä suklaalla ja pienillä sokerimassakukkasilla, mutta ovat kauniita ilman koristeluitakin. Kannattaa kyllä testata!

Pohjat:
150g voita  
1dl sokeria
1,5dl kaurahiutaleita  
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte:   
2dl kuohukermaa  
1 prk Bulgarian jogurttia
1dl sokeria  
2tl vaniljasokeria  
persikoita
 
1. Voi ja sokeri vaahdotetaan.
2. Lisää muut pohjan aineet.
3. Muotoile taikina tangoksi ja jaa se 25 osaan.  
4.Voitele muffinssipellit ja vuoraa ne taikinalla.
5. Paista 200 asteessa 10 minuuttia
6. Irroita jäähtyneinä.
7. Vaahdota kerma, lisää jogurtti ja sokerit.
8. Täytä kupit vaahdolla ja persikoilla.
9. Koristele ja NAUTI!

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Maukas vuokaleipä


Appiukollani on tapana sanoa, että " Siisti talo. Ei leivänmurua." Kaapista oli siis leipä loppu, joten oli tehtävä itse. Tästä tuli todella herkullinen! Aion tehdä jatkossakin tätä leipää ja välttää sämpylän pyörittelyn. Vaihtelee vain eri siemeniä sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Mikäpä sen parempaa, kuin lämmin leipä, kera pienen sipaisun voita? :p

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 dl kauraleseitä/ tai hiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
1,5dl auringonkukansiemeniä (tai muita siemeniä)
6-7 dl vehnäjauhoja
rasvaa, tai vuokasprayta vuoan voiteluun

1.Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Sekoita veteen kuivahiiva, leseet, ruisjauhot, siirappi ja suola.
Peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä n. puoli tuntia.

2. Lisää taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella (tai käsin) voimakkaasti, niin kauan, että muodostuu hyvä sitko.
Taikinan tulisi jäädä melko löysäksi. Peitä kulho taas liinalla ja anna kohota puoli tuntia.

3. Laita uuni lämpenemään 250-asteeseen. Voitele vuoka ja nostele kohonnut taikina siihen. Anna kohota peitettynä vielä noin 15 minuuttia. Voit voidella leivän maidolla ja ripotella päälle siemeniä ennen uuniin laittoa.
Laita leipä uuniin ja paista 30 minuuttia. Kun leivän pinta on kauniin ruskea, voit suojata pinnan foliolla, ettei leipä tummu liikaa. Itse peittelin puoli välissä paistoa.

4. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Jos haluat leivästä pehmeän, laita se liinan sisään jäähtymään.

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Sitruuna-kermakakku


Löysin edesmenneen mummoni reseptikirjan välistä tällaisen reseptin, jonka olen itse sinne käsialasta päätelleen joskus lapsena kirjoittanut. Päätin kokeilla tätä myös toimittamaan pääsiäiskakun virkaa ja tämähän sopii siihen loistavasti. Hieman sulatettua valkosuklaata, ja muutama pääsiäisrae ja suklaamuna koristeeksi päälle vaan :D Ja on kyllä tosi maukasta ihan ilman koristeluitakin..

2 kananmunaa
2dl sokeria
150g voita sulatettuna
2dl kuohukermaa
1,5tl leivinjauhetta
2tl sitruunan raastettua kuorta
2rkl sitruunamehua
2tl vaniliinisokeria
5dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu voi, kerma,vaniliinisokeri, sitruunamehu ja raastettu kuori sekaan.
2.Sekoita varovasti joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
3. Kaada taikina voideltuun, korppujauhoitettuun (itse käytän pelkkää vuokasprayta) kakkuvuokaan (2l)  ja paista 175 asteessa n. 50-60min.
4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan, kumoa ja koristele.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Pääsiäisen passion-juustokakku


Tänään kahvivieraille tarjoillaan passion-juustokakkua. Halusin tästä voimakkaasti passionin makuisen, joten täytteessä ja kiilteessä on sitä paljon ja monessa muodossa :) Namnam!

Pohja:
200g kaurakeksejä
60g voita

Täyte: 
1prk Creme Vanillaa
200g vanilja-tuorejuustoa
1prk Jam it!- passionhilloa
1dl passion-jälkiruokakastiketta (Lidl)
3 passionhedelmää
6 liivatetta

Kiille:
4dl passion-jälkiruokakastiketta (Lidl)
1dl hedelmämehua
4 liivatetta

Koristeluun esim.:
Passionhedelmiä
Sokerimassa narsisseja
Suklaamunia
Rouhittua valkosuklaata

1. Hienonna kaurakeksit ja sekoita ne voisulaan. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa vaniljakastike, lisää tuorejuusto, passionhillo, passionkastike, sekä passionin hedelmäliha. 
3. Lämmitä tilkka passionkastiketta kattilassa ja lisää liotetut liivatteet.
4. Kaada liivateseos ohuena nauhana massan joukkoon, samalla kevyesti vatkaten.
5. Kaada massa keksipohjan päälle ja laita sitten jääkaappiin hyytymään kolmeksi tunniksi.
6. Liota liivatteet kiillettä varten. Kuumenna hedelmämehu ja lisää puristellut, liotetut liivatteet. Kaada kakun päälle ja hyydytä vielä muutama tunti, mielellään yön yli.
7. Koristele esim. sokerimassakukkasin, suklaamunilla, hienonnetulla valkosuklaalla tms.

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Katkarapuleipä


Tässä taas yksi ohje, joka ei leivontaan liity. Meidän lemppari-iltapala, joka myös tallinnanlaiva-leipänä tunnetaan ;)

Paahtoleipää
Majoneesia
Jääsalaattia
Tomaattia
Kurkkua
Kananmunaa
Katkarapuja
Tilliä (meillä tällä kertaa persiljaa)
Sitruunaa

1. Kokoa paahtoleivän päälle tuossa järjestyksessä täytteet. Puserra päälle vielä sitruunamehua.

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Maailman parasta (gluteenitonta) leipää?


Siemeniä. Paljon siemeniä ja pähkinää. Siitä tämä herkkuleipä pääasiassa koostuu. Ohjeessa suositellaan odottaa leivän jäähtymistä täysin, ennen leikkaamista, mutta en malttanut...ja täytyy kyllä todeta, että pidinkin tästä enemmän lämpöisenä. Kokeile itse, onko parasta? :) Ohjeen löysin täältä.

2, 5 dl auringonkukansiemeniä

1 dl pellavansiemeniä
1 dl murskattuja hasselpähkinöitä

2 rkl chia-siemeniä (en laittanut)
3,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (laitoin itse tavallisia)
2 rkl psylliumjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
3 rkl voita
3,5 dl vettä

1.Sulata voi ja hunaja vesihauteessa. Sekoita tällä välin kuivat aineet keskenään. Lisää vesi voi-hunaja-seokseen ja kaada neste kuivien aineiden sekaan. Sekoita taikinaa kunnes se alkaa jähmettyä.

2.Kaada seos esimerkiksi leivinpaperilla voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan. Laita jääkaappiin ja anna tekeytyä yön yli. Itse olen tehnyt taikinan edellisenä iltana ja laittanut leivän töistä tullessani iltapäivällä uuniin. 

3.Paista leipää 175 asteessa ensi vuuassa noin 20 minuutin ajan, poista tämän jälkeen vuoka ja jatka paistamista ritilällä vielä noin 45-50 minuutin ajan.

 

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Parmesanpatongit



Tänään paistoin lapsille välipalaksi patonkia. Väliin löytyi jääkaapista parmesania ja mausteita. Ajattelin, että kuinkahan mahtaa käydä, sillä parmesan on melko voimakkaan makuista. Noh, kaikki katosi pöydästä hetkessä, joten tuntui maistuvan :D

(2 patonkia)

2,5 desilitraa vettä
25 grammaa hiivaa
1 teelusikallinen suolaa
5-6 desilitraa (durum)vehnäjauhoja
2 ruokalusikallista oliiviöljyä

Täytteeksi:
Oliiviöljyä
Parmesanraastetta
(oreganoa, basilikaa, persiljaa)

1.Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää joukkoon öljy ja ala hiljalleen lisätä sekaan myös jauhoja käsin vaivaamalla.
Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

2.Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 20 senttiä leveäksi ja 40 senttiä pitkäksi.
Sivele taikina oliiviöljyllä, raasta päälle parmesania ja ripottele sekaan basilikaa, oreganoa, tai persiljaa (kuivattuja).
Rullaa pitkältä sivulta pötkyläksi. Jätä patongit saumapuoli alaspäin leivinpaperoidulle,-tai patonkipellille kohoamaan kaksinkertaisiksi.
Tee patonkien pintaan halutessasi veitsellä vinot viillot.

3.Voitele patongit vedellä ennen paistamista.
Paista patonkeja 250 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.


tiistai 17. maaliskuuta 2015

Pääsiäisen aprikoosi-kääretorttu


Mun pääsiäinen alkoi än-yy-tee,- NYT! :)  Itse pääsiäisenä en varmaankaan juuri ehdi tekemään pääsiäisleivonnaisia, joten päätin käyttää tipukoristeeni jo nyt ennakkoon. Kaapista löytyi aineet kääretorttuun, sekä täytteisiinkin sopivasti. Mun kääretorttuihin tulee usein kermaa, tai sokerimassaa päälle, koska ne on yksinkertaisesti vaan niin rumia....niin kuin nytkin :D

Pohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja

Täyte:
2dl kuohukermaa
1prk Vanilja-rahkaa
1prk aprikoosinpuolikkaita sokeriliemessä
2 liivatetta
tilkka aprikoosin säilykelientä
vaniljasokeria
sokeria

1. Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahdon sekaan.
Kaada taikina uunipellille, leivinpaperin päälle. Paista uunissa 225 asteessa n.8min.

2. Kumoa pohja uunista otettuasi sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

3. Vatkaa kerma, lisää rahka, pilkotut aprikoosit ja halutessasi sokeria. Sekoita tasaiseksi. Kiehauta tilkka aprikoosien säilykelientä ja sulata liivatteet sekaan. Valuta ohuena nauhana täytteen sekaan, samalla varovasti sekoittaen.

4. Kumoa täyte jäähtyneen pohjan päälle ja levitä tasaisesti. Kääri tiukaksi rullaksi leivinpaperin avulla.

5. Päällystä halutessasi sokerimassalla ja koristele suklaasulalla ( tumma ja valkosuklaa), sekä esimerkiksi valmiilla marsipaanikoristeilla. ( Kaulitse sokerimassa ohueksi levyksi. Nosta kääretortun päälle ja muotoile kauniisti. Leikkaa ylimääräiset reunoilta ja päistä keittiösaksilla pois. Sulata suklaa vesihauteessa, laita hieman jäähtyneenä minigrip pussiin ja tee kulmaan pieni reikä. Pursota koristeet. )


torstai 12. maaliskuuta 2015

Kardemummakakku


Äitini tekee maailman parasta kardemummakakkua. Sillä samaisella ohjeella, minä en onnnistu koskaan. Nyt löysin reseptivihostani toisen ohjeen, joka sijoittuu kyllä hyväksi kakkoseksi. Tämä on ihan mielettömän hyvää,  kosteaa kahvikakkua. Varsinkin, jos vielä pidät kardemummasta, on tämä todellakin juttusi! Helppo tekoinenkin vielä...


2 munaa
3 dl sokeria
2,5 dl kermaa
1,5 dl sulatettua voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
 

1. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita munat ja sokeri keskenään puuhaarukalla. Älä vatkaa.
3. Lisää kerma, sekä sulatettu voi munasokeri-seokseen.
4. Lisää kuivat aineet siivilän läpi kulhoon ja sekoita samalla.
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n.50min.
6. Koristele tomusokerilla ja haluamillasi koristeilla.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Rahkapullat aprikoosilla


Pullapäivä. Piti leipoa pakastimeen vierasvaraksi jotakin, mutta ohhoh...tuleekin vieraita jo illalla, joten pistetäänpä nämä sitten suoraan kahvipöytään :) Nämä näyttäisivät kivalta muuten pääsiäisenkin kahvipöydässä. Reseptin löysin täältä

16 kpl
Valmistusaika: 40 min + kohotukset 1 t
+ paistaminen 30–45 min

Ainesosat:

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
noin 1 ½ l vehnäjauhoja
200 g voita (huoneenlämpöistä ja pehmeää)
kananmunaa voiteluun
raesokeria koristeluun


Täyte:
1 sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua
1 prk (250 g) rahkaa
2 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk aprikoosin puolikkaita

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma, suola ja noin
puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi.

2. Alusta loput jauhot taikinaan käsin tai yleiskoneella vaivaten. Lisää viimeisen jauhoerän mukana pehmeä rasva. Vaivaa tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä vesihauteessa noin 30 minuuttia.

3. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja muokkaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat edelleen kahdeksaksi tasakokoiseksi pullaksi.

4. Siisti pöydän pintaa jauhoista ja muotoile taikinapala pitkäksi, 1 ½–2 cm paksuksi säikeeksi.


5. Ota sormilla kiinni säikeen keskeltä ja toisella kädellä säikeen päästä. Kierrä säie vapaana roikkuvan säikeen ympäri kierteeksi.

6. Pyöräytä kierre pullaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä kierteen päät keskelle pullaa ja sen alapuolelle. Tee näin kaikille paloille. Jätä pullien väliin reilusti kohoamisvaraa. Anna kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

7. Sekoita täyte. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehu. Yhdistä rahka, ranskakerma, sitruunan kuori ja mehu sekä sokerit. Valuta aprikoosin puolikkaat hyvin.

 8. Paina hyvin jauhotetulla lasin pohjalla (halkaisija noin 6 cm) reilu painauma pulliin. Voitele reunat vatkatulla kananmunalla ja ripottele niille raesokeria.

 9. Lusikoi painaumaan (n. 1 rkl) rahkaseosta ja laske päälle aprikoosi. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Ruispalat



Sellainen täydellisen ruisleipien ohje on hakusessa. Tämäkin on jo hyvä, mutta ilmeisesti täydellistä ei ilman juurta saakaan? :) Tällä ohjeella tulee kuitenkin maistuvaa, pehmeää ja lämmintä, tuoretta leipää. Ei hullumpaa! Tällä ohjeella tulee pellillinen.

2,5 dl vettä
2,5 dl piimää
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 pkt (50 g) hiivaa

2 dl hiivaleipäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
2,5 dl ruisjauhoja

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen vesi-piimä-seokseen. Sekoita joukkoon muut aineet ja anna turvota ainakin puolisen tuntia.

2. Sen jälkeen vaivataan sekaan vielä ruisjauhoja, sekä esim. vehnäjauhoja.

3. Kippaa taikina leivinpaperin päälle ja kauli tai taputtele jauhotetuin käsin tasaiseksi. Tee pizzapyörällä sopivan kokoisia paloja ja jätä kohoamaan vielä puoleksi tunniksi.

4. Pistele haarukalla reikiä ja paista 225 asteessa 10-15min. Taittele palat irti toisistaan hieman jäähtyneinä.

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Voileipäkääretorttu


Meidän perheen suurta herkkua on voileipäkakku. Sairastelun jälkeen päätin tehdä meille välipalaherkuksi voileipäkakkua; pikaversiona :) Laskin, että hinnaksi tälle kakulle tuli n.16€. Pieni pätkä tästä jäi vielä erilliselle alustalle jääkaappiinkin, joten tästä riittää varmasti 10 henkilölle pieneksi suolaiseksi, varsin hyvin. Aikaa tekoon meni kaikkineen alle tunti.

16 viipaletta graham-paahtoleipää

Täyte:
1rs Créme Bonjour valkosipulituorejuustoa
1 punainen paprika
1ps kinkkusuikaleita
1 ruukku ruohosipulia
(kostutukseen lihalientä n.1,5dl)

Kuorrute:
1rs Créme Bonjour valkosipulituorejuustoa
1prk vispikermaa (tai 1,5 tuubia majoneesia)

Koristeluun:
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa

1. Laita kolme tuorekelmun pätkää (0,5m) vaakatasoon, hieman limitysten.
2. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja laita leipiä kelmun päälle 4x4.
3. Kostuta leipiä kevyesti lihaliemellä.
4. Sekoita notkistettuun tuorejuustoon kinkkusuikaleet, pilkottu paprika, sekä hienonnettu ruohosipuli. Sekoita.
5. Levitä täyte leiville tasaisesti ja rullaa sitten kelmua apuna käyttäen rullaksi, kuten kääretorttu.
6. Laita hetkeksi kylmään vetäytymään. Vatkaa sillä aikaa kerma, johon sekoitat tuorejuuston.
7. Irroita kelmu tortun ympäriltä. Pursota, tai levitä veitsellä kuorrute päälle.
8. Lopuksi koristele kakku haluamallasi tavoin :)

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Uunidonitsit valkosuklaakuorrutteella


Sain postista uuden donitsipellin (+ erään mukavan yllärin- kiitos siitä ;)) ja vaikka vähän vielä vatsassa myllertää, oli sitä pakko päästä testaamaan. Halusin tehdä näistä keltaisia, mustilla raidoilla ja koristella sokerimassakukkasin. Löysin ihanan oheen täältä. Nämä ovat ihan huippu helppoja tehdä ja maistuvat taivaallisilta. Näistä täytynee tehdä piakkoin revanssi ;) P.s. Näistä tulisi myös jättihyviä kaneli-sokerissa pyöriteltyinä...

12 kpl normaalikokoisella donitsipellillä

Aineet:
0.5 dl öljyä
1.25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa



(100g voita sulatettuna)

Koristeluun:
120g valkosuklaata
keltaista tomuväriä
mustia candymeltsejä
kukkia, nomparelleja, strösseliä etc.

1. Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon.
 Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.

2.Öljyä minimuffinipelti kevyesti. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa koloihin reilu puoleenväliin asti.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Seuraa donitseja, äläkä kypsennä niitä liikaa.

3. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. (Normaalikokoisella muffinipellillä pursota taikina donitsin malliseksi rinkulaksi vuoan koloihin = taikina on vuoan reunoilla ja keskellä on tyhjä aukko. Taikina leviää paistuessa ja keskusta umpeutuu, mutta voit avata sen paistamisen jälkeen esim. omenaporalla. Paistoaika tällöin hitusen pidempi eli uunista riippuen n. 8 minuuttia).

4.Jos haluat erittäin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen parin sekunnin ajan. Laita donitsit ritilän päälle jäähtymään ihan hetkeksi. 


5.  Sulata valkosuklaa (voit ohentaa öljyllä, jos tulee liian paksua) ja värjää se halutessasi tomuvärillä mieleiseksesi. Dippaa donitsit suklaassa ja koristele mieleiseksesi.

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kinkku-fetahyrrät


Täällä sairastuvalla toivottiin jotain hyvää välipalaa, kun taas alkaa pikkuhiljaa ruoka maistumaan. Tekaisin sitten kinkku-fetahyrriä, jotka maistuivatkin todella hyvin :p Tein nämä pizzataikinaan, sillä minusta nämä ovat parempia näin, kuin voitaikinaan tehtyinä...

Pohja:
2 dl vettä
2/3 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa

Täyte:
1/2 dl tomaattipyrettä
1 pss kinkkusuikaleita 250g
1 pieni sipuli paistettuna
200g fetajuustoa pieneksi murustettuna (apétit classic-pala)

(juustoraastetta, oliiveja, valkosipulia)

1. Sekoita reilusti kädenlämpöinen vesi, öljy, sekä suola kulhossa.
Lisää sitten jauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoilta. 

Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. (noin 30 min)

2.Kauli jauhotetulla alustalla isoksi noin pellin kokoiseksi levyksi.
Levitä tomaattipyrettä pohjan päälle. Ripottele kinkku ja kuulotettu sipulisilppu tasaisesti.


3.Pilko feta pieneksi muruksi ja ripottele tasaisesti päälle. Jos haluat, voit vielä laittaa hieman juustoraastetta, valkosipulia ja/tai pieneksi pilkottuja oliiveja. Kääri levy rullalle ja leikkaa terävällä veitsellä, sahaavalla liikkeellä noin 1 1/2 - 2 cm paksuisia siivuja. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille, leikkauspinta ylöspäin. Voit hieman kohennella ja muotoilla hyrriä käsin pyöreämmäksi tarvittaessa. 


4.Paista 225 asteisessa uunissa noin 15-18 minuuttia. 

Hyrrät voi pakastaa.

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Valkosuklaa-macadamia cookies


Terveisiä sairastuvalta. Täällä jyllää vatsatauti, mutta lasten nukkuessa oli minulla aikaa leipaista cookieseja meille toistaiseksi terveille. Nämä keksit ovat tosin parhaimmillaan vasta parin päivän päästä, koska ne hieman sitkistyvät vanhetessaan. Ohjeella tulee n. 24kpl. Jätä tilaa reilusti ympärille paistaessasi, sillä nämä leviävät reilusti.

3 1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
200g pehmeää voita
1 1/2 dl ruokokidesokeria
kananmuna
200g valkosuklaata
n. 150 g macadamiapähkinöitä

1. Sekoita keskenään jauhot, ruokasooda, vaniljasokeri ja suola. Rouhi pähkinät ja valkosuklaa- mutta ei ihan hienoksi.
2. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi ja sekoita mukaan myös kananmuna
3. Lisää kuivataineet mukaan kolmessa osassa rauhallisesti vatkaten
4. Lisää pähkinät ja suklaa mukaan kädella tai puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita vain sen verran, että ne sekoittuvat tasaisesti mukaan
5. Laita taikina hetkeksi viileään
6. Muotoile taikinasta palleroita, jotka ovat halkaisijaltaan noin pari senttiä ja asettele ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paina palleroita hiukan lyttyyn etusormillasi
7. Paista keksejä 175 asteessa noin 10-20 min tai kunnes keksit ovat saaneet kauniin kullanruskean värin

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Täytetyt sämpylät



Hyvä keino saada lapset syömään välipalaa kunnolla, on leipoa leipää tai sämpylöitä. Nyt otin kokeilun alle valmiiksi täytettyjä sämpylöitä. Noh...olisi pitänyt tehdä tuplataikina. Nämä hävisivät hetkessä :D

25g hiivaa
2 ½ dl kylmää vettä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnä- tai kauraleseitä
n. 5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
8 viipaletta kinkkua
16 viipaletta juustoa

Voiteluun:
1 muna

Koristeluun:
seesamin- tai unikonsiemeniä

1.Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Lisää öljy, suola, hiutaleet, leseet ja suurin osa jauhoista (säästä vähän leipomiseen).

2. Vaivaa taikina ja kumoa se jauhotetulle alustalle. Jaa 16 palaan ja kauli ne pyöreiksi, noin 12-senttisiksi levyiksi.

2. Levitä kinkku ja juustosiivut kahdeksan levyn päälle. Peitä lopuilla levyillä ja ummista reunat.

3. Pane sämpylät leivinpaperille pellille.  Peitä leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä n. tunti.

4. Voitele munalla ja ripottele siemenet.

5. Paista 250 asteessa keskitasolla noin 12 minuuttia.