sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Terveiset lämpimästä Pariisista


Oi. Pariisin reissu on jo pelkkä muisto, mutta on minulla vielä laatikollinen ihania Ladureen Macaroneja. Ja tuo toinen, alempi laatikko, on lapsillemme, jotka tilasivat jokainen myös tuliaisiksi itselleen niitä. Minä valitsin yhden, jokaista makua, mitä juuri silloin oli saatavilla. Eli 14 kappaletta erilaisia. Paras oli ehkäpä suolakaramelli, tai rommi...tai ehkä kuitenkin ruusu :) Laatikossa oli myös pistaasi, lakritsa, kahvi, appelsiininkukka, kirsikka, persikka, suklaa, jääminttu, vanilja, pecan vanilja ja rommi-vanilja. Kookos oli loppu.

Itse Pariisi oli vieläkin ihanampi, mitä odotin ja tuo Ladureen Macarons-kauppa/ kahvila (Champs Élyséellä) oli kyllä huikean upea. Puitteet olivat ihan älyttömän kauniit. Myyjät paketoivat valitsemasi Macaronsit kauniisiin laatikoihin, kuin kalliimmatkin timantit. Jos sinulla on joskus mahdollisuus mennä sinne, mene. Ihanan näköisiä leivoksiakin olisi ollut tarjolla, mutta vatsa oli niin täynnä herkkuja, ettei millään mahtunut, ikävä kyllä...

Näiden innoittamana täytyy alkaa harjoittelemaan näiden tekoa kyllä ihan tosissaan ;)


perjantai 29. heinäkuuta 2016

Banaani-mustaherukkajuustokakku


Halusin kokeilla jotakin uutta makua juustokakkuun. Kerätessäni ulkona marjoja, muistin, että mustaherukka ja banaani ovat tosi hyvä makupari....siitä se ajatus sitten lähti :) Banaanimoussesta en ollut ihan varma, kuinka se toimii, koska banaani mustuu nopeasti. Eihän se mennyt miksikään ja moussestakin tuli ainakin omaan suuhuni tosi hyvä. 

Pohja:
14kpl LU Bastogne-keksejä
50g voita

Banaanimousse:
2dl vispikermaa
200g Philadelpia maustamatonta tuorejuustoa
0,75dl sokeria
2 kypsää banaania
2tl vaniljasokeria
3 liivatetta
1/2 sitruunan mehu

Mustaherukkamousse:
5dl mustaherukoita
tilkka vettä 
1,5dl sokeria
 
2dl vispikermaa
200g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
(0,5dl sokeria)
2 tl vaniljasokeria
3 liivatetta

Koristeluun esim:
banaania
mustaherukoita
punaherukan lehtiä
fudgeja 
vadelmia


1. Keitä kattilassa, tilkassa vettä mustaherukat ja sokeri. Paseeraa kiehuneet marjat siivilän läpi melbaksi. Anna jäähtyä.

2. Murskaa keksit ja sekoita keksimuru voisulan joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk. 22-24cm) pohjalle tiiviisti. Laita vuoka jääkaappiin hetkeksi.

3. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon tuorejuusto, sokerit ja haarukalla muusatut banaanit. Kuumenna sitten sitruunamehu kattilassa ja lisää liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen, samalla sekoittaen. Kaada massa sitten keksipohjan päälle vuokaan. Laita vuoka jääkaappiin reiluksi puoleksi tunniksi.

4. Laita toiset liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon tuorejuusto ja mustaherukkamelba. Lisää sokeria maun mukaan ja mausta vaniljasokerilla.
Laita kattilaan tilkka vettä ja lisää liotetut, puristellut liivatteet kiehuvaan veteen. Kaada täytteeseen samalla vatkaten. Kaada täyte banaanimoussen päälle vuokaan ja laita hyytymään vähintään viideksi tunniksi, mieluiten yön yli.

5. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

 

torstai 28. heinäkuuta 2016

Pienet mustikkapiirakat


Kokeilin tehdä mustikkapiirakkaa annoskokoisina pikkupiirakoina. Näistä tuli tosi söpöjä ja maukkaita. Tällä reseptillä voi tehdä myös tavalliseen piirakkavuokaan, samoilla määrillä. 

Laitoin täytteeseen raikastukseksi hieman lemoncurdia, mutta yhtä hyvin siihen sopisi myös raastettu sitruunankuori. Kardemumma antaa vastaavasti ihanaa makua pohjiin.

Tuohon lämpimän piirakan päälle vielä pallo vaniljajäätelöä...niin kahvihetkesi on täydellinen :)

Pohjat:
150g voita
3,5dl vehnäjauhoja
3rkl kylmää vettä
3rkl sokeria
1tl kardemummaa

Täyte:
3dl tuorejuustoa, turkkilaista jogurttia, rahkaa tai kermaviiliä
1 kananmuna
1,5tl vaniljasokeria
3rkl sokeria
3tl lemoncurdia, tai sitruunan raastettu kuori
3dl mustikoita

1. Sekoita pehmeä voi, jauhot, sokeri, kylmä vesi ja kardemumma sekaisin, tasaiseksi taikinaksi. 

2. Voitele muffinssivuoan kolot huolellisesti ja ripoittele niihin hieman korppujauhoa.

3. Sekoita myös täytteen ainekset keskenään toisessa kulhossa.

4. Ota taikinasta eroon pieni pala. Muotoile lopusta 10kpl pikkupalloa ja litistä niitä hieman. Painele taikina muffinssipellin koloihin ja reunoille tasaisesti. 

5. Kaada täytettä koloihin, taikinan päälle. Ripoittele päälle runsaasti mustikoita.


6. Lisää eroon otettuun taikinaan n. 1,5 dl jauhoja, niin että taikina menee ihan muruksi. Ripottele murua sitten piirakoiden päälle.

7. Paista 200 asteessa n.35-40 minuuttia. Kumoa jäähtyneinä. Nautiskele vaniljakastikkeen, tai vaniljajäätelön kanssa.


keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Punaherukka-piirakka


Tämä piirakka näyttää vaatimattomalta, mutta on todella ihanan makuinen. Tein tämän "mitä kaapista löytyy"-periaatteella, mutta muuta tämä piirakka ei olisi kaivannutkaan. Ei edes vaniljakastiketta.

Makeat piirakat ovat siitä kivoja, että tällä samalla reseptillä voisi tehdä piirakan myös vaikkapa vadelmasta. Ranskankermavaahto pinnalla kosteuttaa piirakan todella herkulliseksi.

Pohja:
 50 g voita 
1 dl sokeria
1 kananmuna 
2 dl vehnäjauhoja 
1/2 tl leivinjauhetta

Päälle: 
4 dl punaherukoita
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria 
2-3 tl vaniljasokeria  
1 prk ranskankermaa


1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää vimeiseksi kananmuna ja sekoita.
  
2. Painele taikina voidellun piirakkapohjan pohjalle, sekä reunoille. Levitä pohjan päälle punaherukat.

3. Vatkaa sitten täytteen valkuaiset  ja sokeri vaahdoksi, lisää vaniljasokeri ja lopuksi ranskankerma.

4. Kaada täyte taikinan päälle vuokaan ja ripoittele pinnalle muutama punaherukka.

5. Paista 175 asteessa n. 45min. Ripoittele jäähtyneen piirakan päälle tomusokeria ja nauti.

maanantai 25. heinäkuuta 2016

Suklaa-banaani kääretorttu


 Tämä kääretorttu on meidän perheen "mokkapalat". Aina kun mietitään, että mitä voisi leipoa....päätyy mietintä usein tähän kärtsäriin. Helppo ja todella nopea tekoinen...ja AH, niin herkkua :p

(n. 10 palaa)

Pohja:
4 munaa
1,5dl sokeria
2rkl perunajauhoja
4rkl vehnäjauhoja
3rkl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta

Täyte:
1prk maitorahkaa
2dl kuohukermaa
2 kypsää banaania
50g rouhittua tummaa suklaata (talouskin käy)
1dl sokeria
2tl vaniliinisokeria

Koristeluun esim. :
rouhittua suklaata
banaanin siivuja 
mustaherukkaterttuja
herukanlehtiä

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet ja kaada leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa 5-7 min.

2. Kumoa paistunut pohja sokeroidun leivinpaperin päälle.

3. Vatkaa täytteen kerma, lisää rahka, pilkottu banaani, sokerit ja rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi.

4. Lisää 2/3 täytteestä jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa torttu. Levitä loppu täyte kääretortun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Pätkis- kahvikakku


Tehdäänpäs taas kuitenkin jotakin ihan perinteistäkin, eli kahvikakkua. Pätkikset ovat aina yhtä herkullisia, muodossa missä tahansa. Tämä kakku on erittäin suklainen ja kuorrutus tekee sen vieläkin paremmaksi. Helppotekoinen ja nopea kakku, joka onnistuu joka kerta! Kakun voi pakastaa myös kuorrutettuna, mutta on varsin hyvää ilmankin kuorrutetta...


4dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta

0,5tl suolaa
4 rkl kaakaojauhetta
150g sulatettua voita tai margariinia
2dl turkkilaista jogurttia
1 pss Pätkiksiä
3 kananmunaa

Kuorrutus:
170g suklaata 
100 g voita

1. Sekoita kuivat aineet keskenään tasaisesti.

2. Sulata voi mikrossa ja lisää voisulan joukkoon rouhitut pätkikset. Vatkaa voi-suklaaseokseen kananmunat, sekä jogurtti.

3. Yhdistä kuivat aineet ja voi-suklaaseos keskenään ja sekoita tasaiseksi taikinaksi esim. nuolijalla.

4. Kaada taikina voideltuun vuokaan (vetoisuus 2L) ja paista kakkua uunissa 175 asteessa, noin 45 minuuttia.

5. Anna kakun jäähtyä ja laita sitten kattilaan voi ja suklaa. Sulata tasaiseksi. Jäähdytä ja kuorruta kakku niin, että laitat kakun
ritilän päälle ja lautasen alle. Valele kakku kauttaaltaan suklaalla ja koristele haluamallasi tavalla. Anna suklaan kovettua pintaan jääkaapissa. Kakku paranee vanhetessaan...

tiistai 19. heinäkuuta 2016

Mustikkainen clafoutis


Jatketaanpas vielä ranskalaisilla herkuilla. Vuorossa clafoutis, eli marjainen pannukakku. Ranskassa tämä tehdään yleensä tuoreista kirsikoista, mutta moni muukin marja ja hedelmä sopii tähän erinomaisesti. Clafoutis maustetaan aidolla vaniljalla ja sitruunalla. Jos kaapistasi löytyy valurautapannu, on tämä hauska tehdä siihen...voit toki tehdä tämän uunivuokaan/ tai pellillekin :)

3 kananmunaa
3dl maitoa
1 1/4dl vehnäjauhoja
3/4dl sokeria
0,5tl suolaa
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1 vaniljatanko raaputettuna
nokare voita
1,5-2dl marjoja

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita pannu kuumenemaan uuniin.

2. Sekoita kananmunien rakenne rikki. Lisää suola ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.
Lisää sokeri, maito, vaniljatangon siemenet ja sitruunankuori. Sekoita.

3. Laita kuumalle pannulle nokare voita. Kun se on sulanut, kaada taikina pannuun. Laita täysin keskelle kasa marjoja ja laita sitten uuniin n. 20 minuutiksi, tai kunnes clafoutis on kypsä.

4. Nauti paksun vaniljakastikkeen kanssa.

maanantai 18. heinäkuuta 2016

Kantarelli-artisokka galette


Aloin jo fiilistelemään Ranskan lomaa ja tein tällaisen ranskalaisen, rustiikkisen kantarellipiirakan. Tämä piirakka on otollinen vaikka mökillä tehtäväksi, sillä tämä tehdään ilman vuokaa- suoraan pellille. Tänä vuonnahan kantarelleja tuntuu olevan paljon, niin osan aineksistakin saa lähimetsästä ;)

Lisämakua antamaan laitoin myös puolitettuja artisokan sydämiä. Tämä ihanan rapsakka ja maukas suolainen piirakka, on taas hieman erilainen tarjottava. Samaa pohjaa, ilman suolaa, voi käyttää myös marjoille ja hedelmille. Nyt lähden santsaamaan uuden palasen...nams...

Ainiin. Jos sinulla on jotain ihania herkutteluvinkkejä Pariisiin, niin jätä ihmeessä kommenttia alle :) Kiitos!

Pohja: 
1,5dl vehnäjauhoja
1dl hiivaleipäjauhoja (tai esim.grahamjauhoja)
1,5tl suolaa
60g oliiviöljyä
reilu 0,5dl vettä

Täyte:
0,5-1l kantarelleja
2 pientä sipulia+ sipulinvarsia
voita
1 valkosipulinkynsi 
tuoretta timjamia
suolaa
1 prk säilöttyjä artisokan sydämiä (Pirkka)
0,5prk Créme cuisine sipulisekoitusta

kananmuna


1. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Sekoita joukkoon oliiviöljy, sekä vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Paista kevyesti pannulla voissa pilkottu sipuli, sekä kantarellit. Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi, suola ja timjami. Anna jäähtyä hetki.

3. Kaulitse taikina kahden leivinpaperin välissä halk.n. 30-35cm. Levitä sitten pohjalle Créme cuisinea ja kaada kantarelliseos päälle, mutta jätä reunoille tyhjää tilaa n.5cm. Tasoittele ja asettele sekaan puolitetut artisokansydämet. Taittele reunat päälle.

4. Voitele piirakan reunat kananmunalla ja paista 200 asteessa n. 30-35minuuttia. Silppua hieman jäähtyneen piirakan päälle vielä timjamia, sekä sipulinvarsia. Piirakan päälle voit käyttää vielä loput Créme cuisinet. Herkuttele!

 


torstai 14. heinäkuuta 2016

Kirsikka-suklaa kuppikakut


No, nyt on pinkkiä kerrakseen. Mutta näihin kuppikakkuihin päätyi lempi makuyhdistelmäni, eli suklaa ja kirsikka. Näistä tuli aivan mahtavan! makuisia, mutta buttercreamin ansiosta myös aika äkkimakeita. Olisi siis pitänyt pursotella sitä hieman maltillisemmin :D Ohjeella tulee 12-15 cupcakea :)

Muffinssit:
100 g voita    
2,5 dl sokeria    
2 kpl munaa    
1 dl maitoa    
4 dl vehnäjauhoja    
1 dl kaakaojauhetta    
2 tl vaniliinisokeria    
2 tl leivinjauhetta    
0,5 tl suolaa    
100 g tummaa suklaata


Sisälle:
kirsikkahilloa

Buttercream:
250g huoneenlämpöistä voita
500g Black cherry-makutomusokeria 
1rkl maitoa
elintarvikeväriä (käytin Pro Gelin pinkkiä)

 1. Sekoita pehmeä rasva, sokeri, munat ja maito keskenään.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita seos vähitellen rasvaseokseen.


3. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi ja lisää taikinan sekaan.


4. Jaa taikina paperisiin leivontavuokiin (täytä noin 2/3)  ja paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.


5. Jäähdytä muffinssit ja valmista buttercream. Vaahdota huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää tomusokeri hiljalleen sekoittaen joukkoon. Lisää sitten kierroksia ja vaahdota ilmavaksi. Lisää lopuksi tilkka maitoa ja elintarvikeväri.


6. Tee muffinssiin pieni kolo esim. tyllalla ja täytä se kirsikkahillolla. Pursota päälle buttercream ja koristele kirsikalla.




keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Sitruuna-unikonsiemen kahvikakut


Välillä on kiva hassutella ja tehdä perinteisillä ohjeilla jotain uutta kivaa. Nytkin tämä älyttömän herkullinen kahvikakku pomppasi kolmeen pikkuvuokaan ja koristelin ne vesi-tomusokeri seoksella, sitruunalla ja mansikoilla. 
Näin siitä tuli kiva pikku vieminen, vaikkapa kesämökkinaapurille, kahvipöytään viemisiksi. Ja itsellekin jää pari kakkua herkuteltaviksi... 

Toki mikään ei estä tekemästä tätä kakkua ihan perinteisesti kahvikakkuvuokaan. Kakku maistuu ihanan perinteiseltä ja raikkaalta.

150g voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl unikonsiemeniä
2dl piimää
1 ison sitruunan raastettu kuori ja mehu

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää hieman jauhoja ja sekoita huoneenlämpöiset kananmunat joukkoon yksitellen, voimakkaasti vatkaten.

2. Lisää sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. Sekoita joukkoon loput jauhot, leivinjauhe ja unikonsiemenet. Lisää lopuksi piimä ja sekoita tasaiseksi.

3. Kaada taikina hyvin voideltuihin vuokiin ja paista 175 asteessa n. 45-50 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä (jos teet siis vuokaan).

4. Koristele jäähtynyt kakku vesi-tomusokeriseoksella ja tuoreilla marjoilla.

maanantai 11. heinäkuuta 2016

Arvonnan voittaja on.... ja täytetyt croissantit






Arvonnan voitti salli.m. Onneksi olkoon. Laitan sinulle sähköpostia vielä tänään! :) Saat kesäisen leivontasetin.


Nämä täytetyt croissantit eivät nyt leivontaa ole, sillä ne ovat ihan valmiita raakapakasteita suoraan kaupan pakastealtaasta, mutta näistä saa hauskoja ja nopeita suolaisia tarjottavia kahvipöytään ja vaikkapa piknikille mukaan otettavaksi.

Itselläni on välillä ideat hieman loppu juhlapöydän tarjottavista, niin nämä ovat kiva vaihtoehto myös ihan juhlapöytäänkin.

Voit täyttää esim. näin:

Croisantteja
Salaattia
Tuorejuustoa ( esim. valkosipuli)
Kurkkua
Tomaattia
Paprikaa
Kalkkunaleikkelettä
Herneenversoja

lauantai 9. heinäkuuta 2016

Mansikka- vaniljapullat, eli mansikkapunnukset


Nyt kun vielä saa mansikoita, niin kannattaa ehdottomasti tehdä näitä, samalla kun leipasee korvapuustit iltakahville. Mansikoiden alle tulee paksu vaniljatäyte ja taikinaan makua antaa ranskankerma. Nämä on takuuvarmoja herkkuja! :) 

15-20 pullaa

7½ dl maitoa
3 tl suolaa
75 g hiivaa
1 putkilo (8 g) kardemummaa
3 dl sokeria
noin 2,8 l vehnäjauhoja
1 prk (200 g) ranskankermaa
200-300 g voita tai margariinia
1 muna voiteluun

Täyte
1-2 l mansikoita
3 ps (1 ½ pkt) Blå Band-vaniljakastikeaineksia
6 dl maitoa
sokeria tai fariinisokeria

Hyytelösokerikiille2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota suola, hiiva, kardemumma ja sokeri maitoon.

2. Alusta jauhot vähän kerrallaan ja lisää jauhojen ohessa ranskankerma sekä pehmeä rasva. Alusta taikina pehmeäksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Tällä välin puhdista ja pilko mansikat. Sekoita vaniljakastikejauhe maitoon, sekoita hyvin ja anna vetäytyä jääkaapissa.

4. Leikkaa taikina kolmeen osaan. Pyöritä kukin osa tangoksi ja leikkaa tanko paloiksi. Pyörittele paloista pyöreitä pikku pullia. Kohota liinan alla noin 15 minuuttia.

5. Kaada jauhoja pöydälle ja "kostuta" tasapohjaisen mukin pohja jauhoihin. Paina pohjalla syvennys pullien keskelle. Painele lopuksi vielä sormilla syvennystä matalammaksi.

6. Lusikoi reilu ruokalusikallinen vaniljakiisseliä syvennykseen ja sen päälle reilusti mansikoita. Ripottele mansikoiden päälle sokeria. Voitele reunat munalla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa 12-15 minuuttia.

7. Jäähdytä pullia ja nosta kourallinen mansikkapaloja jo paistetun pullan päälle.
Kiehauta vesi ja sekoita hyytelösokeri sekaan. Sivele pullasudilla hyytelösokeria reilusti jokaisen mansikkakeon päälle.

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Banoffee


Banoffee on  minun mittapuullani mitattuna yksi maailman parhaista herkuista. Lasipurkkiin, tai juomalasiin tehtynä vielä todella yksinkertainen, sillä aineet vain ripoitellaan purkkiin vuorotellen. Sitä paitsi näin tehtynä, tästä saa melko kivan näköisen tarjottavan :)

Nämä voit valmistaa vaikkapa pilttipurkkeihin (josta tulee sopiva annos yhdelle) hyvissä ajoin etukäteen, vaikkapa piknikille mukaan otettavaksi. Banaani tummuu, jos tekee kovin aikaisin, mutta pieni tilkka sitruunamehua ehkäisee sitä. Kakkuversioni Banoffeehen löydät TÄÄLTÄ.

Digestivejä
banaania
kondensoitua maitoa, kinuskiksi keitettynä
tummaa suklaata paloiteltuna
kermavaahtoa

Hienonna keksit ja paloittele suklaa. Laita astiaan vuorotelleen kaikkia aineksia. Nautiskele hyvässä seurassa!

torstai 7. heinäkuuta 2016

Gluteeniton sokerikakkupohja ilman kohotusaineita


Minulta on kysytty useasti ohjetta gluteenittomaan sokerikakkupohjaan. Itse en käytä koskaan sokerikakkupohjissa kohotusainetta, sillä onnistuvat mielestäni varsin hyvin ilmankin. Tämä pohja on todella kuohkea ja hyvänmakuinen. Perunajauhollakin toki onnistuu, mutta maku on täysin erilainen. Itse teen nykysin koostumuksen ja maun vuoksi aina juurikin tällä ohjeella kaikki pohjat kakkuihin. Eikä tämä pohja edes murene ihmeemmin...

Ostin tässä hiljaittain myös Annin uunissa-verkkokaupasta tämän, paljon kehutun PME-vuoan, joka on kyllä aivan huippu! :) Tällä reseptillä olen tehnyt sen juuri tähän 15cm:n vuokaan. Tästä kakusta riittää yhdeksälle henkilölle kakkua.

3 kananmunaa
1,5dl sokeria
1,5dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat (mitä vanhempia, sen parempi) ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi (n. 1min./kananmuna).

2. Lisää joukkoon gluteeniton jauhoseos, vaikkapa nuolijalla sekoittaen, varovasti muna-sokerivaahdon sekaan.

3. Kaada taikina voideltuun (itse roiskaisin vain hieman vuokasprayta, sillä jauhoitusta ei tarvita) vuokaan. Paista kakku uunin keskitasolla, normaalilämmössä 175 astetta n. 40 minuuttia. Kokeile coctailtikulla kypsyys. Kakku suorastaan luiskahtaa ulos vuoasta :)


tiistai 5. heinäkuuta 2016

Hiekkahentuset


Roosa, Serkusten suklaaunelma-blogista, haastoi minut mukaan Dr.Sugarin innoittamaan retro-leivonnais haasteeseen, jossa on tarkoituksena leipoa jokin vanha, perinteinen leivonnainen pullapitkosta kampanisuun. Päätin osallistua, tottakai mukaan. Hetken aikaa pähkäiltyäni, muistin nämä iki-ihanat pikkuleivokset, jotka ovat todellatodella herkullisia. Tämä resepti on kaukaa, aikojen takaa.

Nämä olivat jo muutenkin olleet tehtävälistalla, joten nyt oli täydellinen paikka näille. Jos kaipaat jotakin todella hyvää kahvipöytääsi, pidäthän nämä mielessäsi? :)

Mukaan tähän ihanaan haasteeseen kutsun Irman ihannekakku- blogin, sekä Marenkiamarenkia- blogin. Aikaa osallistumiseen on 12.7. saakka. 

Pohjat (n.20 kpl):
150g voita
1dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
1tl leivinjauhetta
1dl mantelijauhoa
4dl vehnäjauhoja

Täyte:
mansikkamarmeladia/ tai muuta hilloa
kermavaahtoa
tuoreita marjoja


1. Voitele vuoat (itse roiskautin vuokasprayta).

2. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin kaikki muut ainekset haarukalla joukkoon tasaisesti ja painele sitten vuokien pohjalle ja reunoille tiiviisti. Paista pohjia 175 asteessa n. 15 minuuttia.

3. Irroita jäähtyneet pohjat vuoista kopauttamalla vuoan pohjaa (varo! hajoavat herkästi). Laita pohjan päälle n. 1tl mansikkamarmeladia, tai jotakin muuta hilloa. Pursota hillon päälle kermaa ja koristele tuoreilla marjoilla.

sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Aprikoosi-valkosuklaajuustokakku


Eilen oli nuorimmaisen tyttäremme nimipäivä ja tein sen kunniaksi tällaisen älyttömän herkullisen juustokakun. Tämä kakku, oli kumma kyllä, myös lasten mielestä hyvää. 

Täytteestä ja kiilteestä tuli todella raikas ja sisällä kakussa oli piiloitettuna todella suklainen mutakakku. Keltainen kakku on myös helppo koristella kesäisen näköiseksi :)

Pohja:
50 g tummaa suklaata
85 g voita
100 sokeria
1 kananmuna
120g vehnäjauhoja


Täyte:
2dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl aprikoosisosetta (Marli)
0,75dl sokeria
1tl vaniljasokeria
150g valkosuklaata
7 liivatetta

Kiille:
1dl vettä
1dl aprikoosisosetta
0,5dl sokeria
3 liivatetta


1. Sulata sokeri, suklaa ja voi keskenään kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kananmuna, sekä lopuksi vehnäjauhot. Kaada voideltuun n.15cm:n halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja paista 175 asteessa n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Laita (n.20-22cm:n) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Aseta mutakakku keskelle vuokaa. 

3. Laita täytteen liivatteet likoamaan. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon tuorejuusto, aprikoosisose ja sokerit. Sekoita sitten joukkoon sulatettu valkosuklaa.

4. Kuumenna kattilassa tippa vettä ja lisää siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada täyte lopuksi vuokaan, mutakakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

5. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kuumenna kattilassa puolet vedestä ja liota liivatteet siihen. Lisää loput nesteet ja sokeri. Valuta kakun pinnalle ison lusikan kautta. Anna hyytyä jääkaapissa taas vähintään 2-3 tuntia. Irroita hyytynyt kakku vuoasta ja koristele.

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Sitruunaiset juustokakkuleivokset

Jos mielesi tekee jotain ihanan raikasta kesäiseen kahvipöytään, tee tätä. Ihana sitruunainen juustokakku, johon ei tarvitse edes liivatetta. Itse tosin lisäsin ohjeeseen pari liivatetta, sillä olin ajatellut koristella kakun ihan eri tavalla. 
Koristelu meni täysin pieleen, joten tuunasin kakun kesäisiksi leivoksiksi. Ihan söpöt näinkin :) Mutta mikä tärkeintä, järjettömän hyvää ja samettista...

 Ps. Muistathan osallistua arvontaan TÄÄLLÄ.

Pohja:
15 Marie-keksiä
75 g valkosuklaata

Täyte:
2.5 dl Flora Kuohua (tai kuohukermaa)
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1-1.5 dl sokeria
n. 4 rkl (1 sitruunan) sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
 


1. Rouhi Marie-keksit pienemmiksi. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita keksimurska sulan valkosuklaan joukkoon.

2. Voitele n. 20 cm irtopohjavuoka kevyesti. Kaada keksi-valkosuklaamurska vuoan pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle.

3. Voitele irtopohjavuoan reunat. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi.

4. Vatkaa Flora Kuohu vaahdoksi. Pese sitruunan kuori todella hyvin. Raasta kuori pieneksi raasteeksi ja purista sitruunasta mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 4 rkl ja sitruunan raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

5. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

6.Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat ja koristele kakku haluamallasi tavalla (tai leikkaa muotilla leivoksiksi).