sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Hyvää uutta vuotta 2018...ja kinuskinen Baileys-juustokakku


Haluan toivottaa sinulle hyvää ja onnellista uutta vuotta 2018! 🎇

Kiitos teille kaikille, kun olette antaneet minulle uusia ideoita, toteuttaneet reseptejäni ja antaneet niistä palautettakin. Ruusuja, niin kuin risujakin on hyvä saada. Tähän kinuskiseen Baileys- juustokakkuun on hyvä lopettaa tämä vuosi...tästä tuli nimittäin melko varmasti parasta juustokakkua ikinä! 😍 Ensi vuoteen...

Pohja:
12 kpl Bastogne-keksejä
40g voita

Täyte:
3dl vispikermaa
200g mascarponea
100g maustamatonta tuorejuustoa
3rkl sokeria
1prk kondensoitua maitoa (valmiiksi keitettyä)
1tl vaniljasokeria
2dl Salted caramel Baileysia
7 liivatetta
tilkka vettä

Suklaaganache:
1dl kuohukermaa
100g tummaa suklaata

1. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.20cm) pohjalle tiiviisti. Suihkuta vuoan reunoille vuokasprayta.

2. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma, mascarpone ja tuorejuusto keskenään kevyeksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito (kinuski), sekä Baileys. Mausta sokereilla. 

3. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja liota siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada massa sitten keksipohjan päälle vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia,- mieluiten yön yli.

4. Kuumenna kerma kattilassa ja nosta se sitten pois liedeltä. Lisää rouhittu suklaa ja anna sen sulaa. Sekoita välillä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja valuta sitten kakun pinnalle ja reunoille. Laita vielä jääkaappiin hetkeksi ja koristele sitten haluamallasi tavalla.





keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Chorizo-kierteet


Jäikö joululta pakastimeen ylimääräisiä taikinalevyjä? Taiopa niistä uuden vuoden aattoon herkulliset pikkusuolaiset, eli Chorizo-kierteet. Nämä ovat helppoja ja nopeita tehdä- sekä aivan äärettömän herkullisia! Valmista kylkeen vielä itsetehty dippikastike- SLURPS! 😍

1pkt lehtitaikinalevyjä
1pkt chorizo-siivuja
200g chili-paprikatuorejuustoa
(savupaprikaa)

1 kananmuna
juustoraastetta

1. Ota taikinalevyt sulamaan. Voitele levyt kevyesti tuorejuustolla. Asettele keskelle levyä 3-4 chorizo-siivua ja ripoittele halutessasi savupaprikaa pinnalle. Leikkaa esim. pizzapyörällä levy pitkittäin puoliksi. Taita puolikas sitten pitkittäin päällekkäin ja kieritä päistä vastakkaisiin suunttin kierteelle. Toista sama kaikille.

2. Voitele kierteet kananmunalla ja ripoittele pinnalle jotakin vahvan makuista juustoraastetta.

3. Paista kierteet 225 asteessa, n. 15 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin vaaleanruskeita.

lauantai 23. joulukuuta 2017

Mansikkamarmeladit


 Oikein hyvää ja rauhallista joulua, kaikille teille blogini lukijoille!  Muistakaahan herkutella niin, että napa ruskaa!
🎅

"Minä leivoin taikinan,
siitä paisui pulla.
Voisinpa yhtä pyöreäksi ja 
tuoksuvaksi tulla.
Neilikka, kaneli ilmassa leijaa,
tuoksujen jouluinen taika.
Nallen nenää kutkuttaa
tämä onnellinen aika"
 (n. 28kpl)

500g paseerattua pakastemansikkaa
(1.) 360g sokeria
12g voita
(2.) 35g sokeria
21g pektiiniä

1. Kuumenna kattilassa paseerattu, siemenetön mansikkasose, voi ja sokeri 102 asteiseksi.  

2.  Sekoita toinen sokeri ja pektiini keskenään ja lisää sitten sekaan. Keitä seos 107 asteiseksi, siivilöi ja kaada nopeasti, kuumana muotteihin. 

3. Anna marmeladien jäähtyä hieman, jotta ne pitävät muotonsa. Lisää puolikkaat vastakkain ja sokeroi. Muotoile palloiksi vielä sokerointivaiheessa.
 

torstai 21. joulukuuta 2017

Mustaherukkatryffelit


Tryffelit ovat ihanaa joulun ajan herkkua. Tällä kertaa maustoin nämä mustaherukalla, joten näihin tuli kivan raikas, marjainen maku. Tumma suklaa ja mustaherukka sopii muutenkin loistavasti yhteen!
Aika tuhtia tavaraa nämä ovat, joten hirveän montaa näitä ei pysty syömään kerralla. Kuitenkin kiva pikku herkku, joulun jälkiruokapöytään, tai muuten vaan naposteltavaksi. 

20kpl

250g tummaa suklaata
1dl kuohukermaa
2dl tomusokeria
50g voita
30g ranskankermaa
1,5 dl mustaherukkapyrettä (pakasteena kaupasta)

1.  Kuumenna kattilassa kerma ja lisää siihen tomusokeri. Lisää kiehuvaan seokseen rouhittu suklaa ja anna sulaa. Lisää joukkoon voi ja ranskankerma- sekoita sitten tasaiseksi.

2. Lämmitä mustaherukkapyrettä hieman ja lisää suklaamassan joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja laita massa sitten jääkaappiin, vähintään pariksi tunniksi.

3. Pyörittele massasta pieniä palloja ja pyörittele ne sitten kaakaojauheessa. Anna tekeytyä kylmässä sitten vielä vuorokausi.


maanantai 18. joulukuuta 2017

Luumuinen valkosuklaa-rahkakakku


Tein jo viime viikonloppuna ystävälleni jouluisen juustokakun kahvipöytään, sillikakun kaveriksi. Luumua ja valkosuklaata en vielä ollutkaan ennen yhdessä kokeillut, mutta mielestäni näistä tuli varsin sopiva kombo. Kokeilin ensi kertaa tehdä myös luumumarmeladista kiilteen kakkuun ja se onnistuikin yli odotusten 😊

Pohja:
200g pipareita
50g voita

Täyte:
5dl vispikermaa
2 prk (400g) maustettua luumu-kanelirahkaa
1/2 prk (100g) luumumarmeladia
120g valkosuklaata
4 liivatetta
1rkl kanelia
1tl vaniljasokeria
tilkka vettä

Kiille:
1/2 prk luumumarmeladia (100g)
2dl vettä
3 liivatetta

1. Hienonna piparit hienoksi muruksi. Sekoita se voisulan kanssa keskenään ja painele leivipaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle.

2. Laita liivatteet likoamaan ja sulata valkosuklaa. Vatkaa sitten kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka, luumumarmeladi, sekä sulatettu valkosuklaa. Mausta täyte kanelilla ja kuumenna sitten kattilassa tilkka vettä. Lisää kiehuvaan nesteeseen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos sitten täytteen joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada täyte piparipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

3. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kiehauta kattilassa tilkka vettä ja lisää joukkoon lioteut, puristellut liivatteet. Lisää loppu vesi ja luumumarmeladi joukkoon, sekoita tasaiseksi ja kaada huoneenlämpöiseksi jäähtyneenä kakun pinnalle varoen. Anna hyytyä jääkaapissa vielä vähintään kolme tuntia.

4. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Sillikakku


Joulupöytään sopii erinomaisesti myös tällainen ihastuttava, suolainen hyydykekakku. Tai jos vaikkapa joulun välipäivinä tulee vieraita, on kiva nostaa tämä herkku pöytään. Kokeilepa itse vaikka- minä ihastuin tähän kovasti! 🎄

Pohja:
1/2 pkt Realia 
40g voita

Täyte:
3dl vispikermaa
1 rs  tillituorejuustoa
200g ranskankermaa
150g kevytsuolattua silliä
1 iso punasipuli
50-100 g valkosipulimarinoituja oliiveja
tilliä
sitruunapippuria
sitruunamehua
sinappia
3 liivatetta
tilkka vettä

1. Hienonna leipä karkeaksi muruksi ja sekoita se voisulan kanssa keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.20cm.) pohjalle tiiviisti.

2. Perkaa ja pilko silli hienoksi niin, että sinulla on lopuksi 150g puhdistettua silliä. Viipaloi oliivit ja hienonna punasipuli, sekä tilli.

3. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma, tuorejuusto ja ranskankerma keskenään vaahdoksi. Lisää joukkoon silli, punasipuli, oliivit, sekä tillisilppu. Mausta sinapilla, sekä sitruunapippurilla, sekä sitruunamehulla.

4. Kiehauta kattilassa pieni tilkka vettä ja lisää siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan ja sekoita samalla. Kaada massa vuokaan ja laita hyytymään jääkaappiin vähintään 4-5 tunniksi. 

5. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.


tiistai 12. joulukuuta 2017

Konjakkinen suklaa-luumukakku


Taas yksi vaihtoehto joulupöytään, tai viemisiksi joulun alla.  Mukavaa kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä, sekä koristeluita näihin kakkuihin.

Tämä kakku on todella maukasta, kun antaa sen rauhassa tekeytyä päivän, pari...naminami. 

250 g kuivattuja luumuja
2 dl sokeria
1 3/4 dl vettä
1/2 dl konjakkia
150 g voita
100 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia

1. Mittaa luumut, sokeri, vesi ja konjakki kattilaan. Keitä luumut pehmeäksi (10-15min.) Anna jäähtyä hetki ja paloittele sekaan suklaa ja voi. Anna niiden sulaa tasaiseksi.

2. Vatkaa kananmunat yksitellen voimakkaasti suklaa-luumuseokseen. Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet luumu-suklaaseokseen kevyesti sekoittaen.  

3. Kaada taikina voideltuun/korppujauhoitettuun kakkuvuokaan (1,8l)  ja paista 175 asteessa n. 45-50min. Kumoa hieman jäähtyneenä ja koristele vasta, kun kakku on täysin jäähtynyt.

sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulupukin kuiskaukset


Näitä keksejä minun on pitänyt kokeilla jo kauan, mutta nyt sain vasta aikaiseksi. Ajattelin, että nämä sopisivat kivasti joulupöytään, mutta kuinkas kävikään... Nämä olivat NIIN hyviä, että olen syönyt ne yksi toisensa jälkeen 🙈 Ei varmaan auta muu, kuin tehdä jouluksi uusi satsi...

200g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 prk (160g) punaisia kirsikoita sokeriliemessä
1 dl kookoshiutaleita (+ hieman pinnalle)
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään valkoiseksi vaahdoksi (n. 25min.). Lisää sitten kananmuna joukkoon, samalla voimakkaasti sekoittaen. Kaada sekaan myös pieneksi pilkotut kirsikat.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voi-sokeriseokseen. Sekoita massa tasaiseksi ja muotoile sitten "pötköksi" kelmun sisälle, jääkaappiin. 

3. Ota taikinapötköt jääkaapista ja anna lämmetä niiden hetki. Pyörittele ne sitten kookoshiutaleissa ja leikkaa n. 0,5cm viipaleiksi. Muotoile ja laita ne sitten uunipellille, leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.



Joululimppu



Taas tuli tehtyä jotakin sellaista, mitä en ole voinut koskaan sietää, mutta joka maistui itsetehtynä todella, todella herkulliselta. Löysin tämän reseptin joskus viime joulun jälkeen jostakin netin syövereistä. Tämä on sellainen hieman makea ja mausteinen limppu, jossa on mausteena pomeranssia, sekä kuminaa. Tällä reseptillä tulee kaksi ihan kivan kokoista leipää 🎄 

5dl piimää
50g hiivaa
1dl vettä
2,5dl siirappia
1rkl pomeranssinkuorta
1rkl kuminaa
1rkl suolaa
6dl ruisjauhoja
9dl vehnäjauhoja

0,5dl siirappia
0,5dl vettä

1. Mittaa piimä yleiskoneen kulhoon. Kiehauta sitten kattilassa siirappi, pomeranssinkuori, sekä kuminat. Kaada kuuma siirappiseos piimän joukkoon. Sekoita sitten kädenlämpöinen vesi ja murennettu hiiva keskenään ja kaada piimäseoksen joukkoon. Lisää suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa taikinakoukulla n. 12 minuuttia.

2. Anna taikinan kohota liinan alla n. 40 minuuttia. Jaa taikina sitten kahtia ja riivaa (pyöritä ja muotoile) siitä kaksi limppua. Laita limput uunipelleille, liinan alle, leivinpaperin päälle kohoamaan. Anna kohota n. tunti. 

3. Pistele limppuihin reikiä ja voitele limput sitten vesi-siirappiseoksella ja paista 45-50 minuuttia 200 asteessa. Voitele limput myös kesken paiston kerran-pari. 

tiistai 5. joulukuuta 2017

Itsetehdyt Domino-keksit


Domino-keksitkin ovat muuten todella hyviä itsetehtyinä. Nyt joulun alla näitä on helppo koristella talvisilla koristeilla ja maustaakin voi. Itse maustoin nämä Amarettolla, mutta tällä kokilla sitä lorahti hieman reippaasti ja kekseistä tuli aika "tujakoita"...eli pienikin määrä riittää 😁

(n. 30 kpl pieniä/ 15kpl isoja)


115g voita 
80g sokeria
45g kaakaojauhetta
1g soodaa
130g vehnäjauhoja
3g suolaa

Täyte:
60g valkosuklaata
7g voita
60g kermaa
(Amarettoa tms.)

1. Vatkaa voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi (n. 25min.). Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tee taikinasta pallo ja laita se kahden leivinpaperin väliin ja kaulitse ohueksi, n. 5mm:n paksuiseksi levyksi. Pakasta levy tasaisena.

2. Kiehauta täytteen ainekset kattilassa ja anna niiden jäähtyä jääkaappikylmäksi. (Mausta halutessasi)

3. Ota taikinalevy huoneenlämpöön hetkeksi ja ota muotilla leivinpaperin päälle, uunipellille keksejä. Paista keksit sitten 170 asteessa, noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä täysin.

4. Vatkaa kylmä täyte kuohkeaksi ja pursota keksien sisään hieman täytettä. Laita hetkeksi kylmään ennen tarjoilua. Koristele haluamallasi tavalla.

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Suomi 100-vuotta leivos


Suomi täyttää ensi viikon keskiviikkona 100-vuotta. Oma versioni Suomi- leivoksesta sisältää kauraa, mustikkaa...ja hupsista- koivua! :) Näistä leivoksista tuli ihan mahtavan makuisia- ja todella erilaisia, kuin mistään muusta aiemmin. Jostain syystä koivu antaa jännää, hunajaista makua leivoksiin ja se sopii mustikan kanssa todella hyvin.  Kokeile- jos uskallat!

Paljon onnea, Suomi! 💓

(8kpl)

Pohja:
150g kaurakeksejä
40g voita

Täyte:
4dl vispikermaa
3-4 kourallista pakastettuja koivunlehtiä (voit korvata tämän myös 120g valkosuklaata)

200g tuorejuustoa
200g vaniljarahkaa
2tl vaniljasokeria
2,5dl sokeria
4 liivatetta
tilkka vettä

Päälle:
pensasmustikoita

Kiille:
2dl vettä
1dl hyytelösokeria

Koristeluun:
vanlkosuklaata
sokerimassaa
lehtihopeaa
mustikoita

1. Laita murennetut, pakastetut koivunlehdet ja  vispikerma keskenään kannelliseen kulhoon infusoitumaan yön yli.

2. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele muruseosta sitten leivosvuokien pohjalle tiiviisti ja laita vuoat kylmään (voit tehdä myös n. 20cm halk. irtopohjavuokaan).

3. Laita liivatteet likoamaan ja siivilöi koivukerma. Vatkaa kerma sitten vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto, rahka ja sokerit. Kuumenna kattilassa sitten tilkka vettä ja liota siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon, samalla sekoittaen.

4. Kaada täytettä murupohjien päälle ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia. Laita sitten pinnalle mustikoita ja hyytelösokerista keitettyä kiillettä niin, että mustikat peittyvät juuri ja juuri. Anna hyytyä kylmässä vielä tunti. 

5. Irroita leivokset vuoista ja koristele haluamallasi tavalla.

lauantai 2. joulukuuta 2017

Jouluinen, Wanhan ajan vaniljakakku


Olethan jo tutustunut tähän ihastuttavaan jouluiseen Wanhan ajan vaniljakakkuun, joka hurmaa maullaan, mutta on myös loistava vieminen resepteineen joulun alla, vaikkapa ystävälle! Tämä kakku löytyy jo entuudestaan blogistani täältä. 
Reseptin alkuperää en tunne, mutta törmäsin tähän netissä joskus muutama vuosi sitten. Sen jälkeen olen näitä aina joulun alla saanut paistella urakalla. Kokeilepa sinäkin! 🎅

n. ½ marjavakkasta sulatettua ja jäähdytettyä voita...
2 tontun kämmentä vaniljasokeria
½ tontun kämmentä soodaa
½ tontun kämmentä leivinjauhetta
6 tontun hiippalakkia vehnäjauhoa
3 tontun hiippalakkia kermaa
2 munaa
3 tontun hiippalakkia sokeria


1. Vatkaa munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää kerma ja sekoita niin kauan, että seos alkaa vähän paksuntua. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin ja lisää ne vähitellen muna-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi sulatettu, jäähtynyt voi.

2. Paista 175C noin joulupukin pikkutorkkujen ajan.


Ps. Muista lisätä joulun ruokiin aina hyppysellinen Joulumuorin rakkautta.


1 tontun hiippalakki = 1 dl, 1 tontun kämmen = 1 rkl, 1 marjavakka = 400g, joulupukin pikkutorkut = n.1h

perjantai 1. joulukuuta 2017

Karpalo-valkosuklaajuustokakku


Hui! Eilen olikin jännä päivä. Minusta käytiin tekemässä haastattelu paikalliseen ilmaisjakelulehteen ja minua pyydettiin leipomaan jotakin jouluista. Yksi niistä herkuista oli tämä kivan raikas, mutta samalla hieman suklainen karpalo- valkosuklaajuustokakku. Tämä sopisi loistavasti myös jouluaattona jälkiruokapöytään, kahvin kaveriksi. Pohjakin on tehty piparista, joten tämä maistuu ihan joululta! Hyvää joulukuun ekaa...! 🎄

Pohja:
200g pipareita
60g voita

Karpalomousse:
4dl karpaloita
tilkka vettä
1,5 dl sokeria

4dl vispikermaa
1,5dl sokeria
100g mascarponea
150g maustamatonta Philadelpia tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
tilkka vettä

Valkosuklaamousse:
4dl vispikermaa
100g mascarponea
140g valkosuklaata 
1tl vaniljasokeria
150g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
3 liivatetta
tilkka vettä

Kiille:
3dl karpaloita
1,5dl sokeria
3dl vettä
3 liivatetta

Koristeluun esim.:
karpalotryffeleitä (P&S)
marenkeja
pikeerihiutaleita
sokerihelmiä

1. Hienonna piparit hienoksi ja sulata voisulan kanssa keskenään. Painele seos irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle tiiviisti. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Laita karpalomoussen liivatteet likoamaan. Keitä kattilassa karpalomoussen karpalot, sokeri ja vesi kunnolla keskenään. Paseeraa (eli puristele niistä irtoava pyre) siivilän läpi kulhoon. Puristele joukkoon liotetut liivatteet ja sekoita. Anna jäähtyä hetki. 

3.Vatkaa karpalomoussen kerma vaahdoksi ja lisää mascarpone, sekä tuorejuusto. Lisää seokseen karpalopyre, vaniljasokeri ja mausta sokerilla, makusi mukaan. Itse jätin täytteen aika happamaksi, sillä valkosuklaa tuo kakkuun makeutta kivasti vastapainoksi. Kaada massa sitten vuokaan, piparipohjan päälle. Laita hyytymään tunniksi jääkaappiin.

4. Laita valkosuklaamoussen liivatteet likoamaan ja sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone, sekä tuorejuusto. Mausta vaniljasokerilla ja lisää sitten sulatettu valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja lisää liotetut, puristellut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen, samalla sekoittaen. Kaada täyte karpalomoussen päälle ja tasoita. Laita kakku hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi jääkaappiin.

5.  Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Keitä kattilassa karpalot, sokeri ja vesi. Kaada nyt vain mehu siivilän läpi kulhoon ja lisää liotettu, puristeltu liivate joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja kaada sitten varoen kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa vielä pari tuntia. Irroita sitten kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

torstai 30. marraskuuta 2017

Brigadeirot


Brigadeirot, eli brasilialaiset makeiset ovat kivoja "pikkuviemisiä" ystäville, opettajille, tai vaikkapa työkavereille joulun alla. Nämä ovat todella helppoja ja nopeita valmistaa. Nämä makeiset ovat myöskin muunneltavissa omaan makuun sopiviksi, vaikkapa kuorruttamalla suklaaströsseleillä, tai vaikkapa kookoshiutaleilla. Itse laitoin pinnalle paahdettua hasselpähkinärouhetta tällä kertaa. Alkuperäinen ohje on täältä.
Ainiin...ja gluteenittomiakin nämä ovat, kunhan muistaa laittaa pinnalle myös gluteenittoman "koristelun". 
 
(n. 12kpl isoja/ 30 kpl pieniä)

1 tölkki kondensoitua maitoa
3 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 rkl voita

1. Kaada kondentoisu maito kattilaan ja siivilöi sekaan tumma kaakaojauhe. Lisää voi ja keitä seosta sitten keskilämmöllä n. vartti, tai kunnes massa kiinteytyy selkeästi.

2. Anna seoksen jäähtyä vähintäänkin huoneenlämpöiseksi ja pyörittele massa sitten tasakokoisiksi palloiksi. Ota sitten käsiin sulatettua voita ja pyörittele palloja ensin käsissä niin, että voisulaa tarttuu kauttaaltaan koko palloon. Pyörittele pallo sitten esim. paahdetussa hasselpähkinärouheessa. 

3. Laita valmiit pallot esim. karamellivuokiin ja laita pallot sitten tekeytymään jääkaappiin. Ota pallot hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Pallot säilyvät hyvinä parisen viikkoa jääkaapissa.

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Mausteinen broileripiirakka


Tein meille sunnuntaiksi mehevän ja mausteisen broileripiirakan. Kaupasta löytyi uutuutena valkosipulilla ja jalapenolla marinoituja pikkuchilejä, niin päätin heti kokeilla niitä suolaiseen piirakkaan. Ne olivatkin kivan makuisia, hieman makeahkoja, tomaattimaisia, eivätkä kuitenkaan yhtään tulisia. Piirakasta tuli kuitenkin kivan mausteinen ja hyvän makuinen 😋


Pohja: 
150g voita 
2,25dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)  
1,5dl juustoraastetta 
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 kananmunaa
150 g juustoraastetta
2 dl maitoa
1/2 prk salsaa (hot)

250g broilerin filesuikaleita (mausta pippurilla, paprikajauheella, aromisuolalla ja chilillä)
1 rs marinoituja chilejä
1 prk Apétina classic fetakuutioita
tuoretta timjamia


1. Ruskista broilerifilesuikaleet paistinpannulla ja mausta haluamallasi tavalla. 

2. Sekoita pehmeä voi, juustoraaste, jauhot ja vesi keskenään tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille siististi ja tasaisesti.

3. Sekoita kananmunat, juustoraaste, salsa ja maito keskenään. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Lisää pinnalle broilerisuikaleet ja chilit, joista on suurimmat osat öljystä kaadettu pois. Ripoittele pinnalle lopuksi fetakuutiot, joista on myös valutettu öljyt pois. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia, tai piirakka on kauniin ruskea.

4. Lisää lopuksi kypsän piirakan pinnalle reilusti timjamia ja vaikkapa tuoretta basilikaa. Nauti vaikkapa raikkaan vihreän salaatin kaverina.





maanantai 20. marraskuuta 2017

Gluteeniton marjaleivos


Tein marjaleivoksia mustikan makuisina. Jossakin vaiheessa leivontaa huomasin, että ohjeesta saakin helposti täysin gluteenittoman, joten muokkasin ohjetta hiukka matkalla ja niin näistä tuli sitten täysin gluteenittomia.
Näissä leivoksissa on ihana, marjahillosydän, jonka voit laittaa lempihillollasi. Minä halusin tällä kertaa mustikkaisia...

(Ohjeella tulee n.14kpl)

200g voita
200g tomusokeria
4 kananmunaa
200g mantelijauhoa
1 sitruunan raastettu kuori
40g glut. vaaleaa jauhoseosta

mustikkamarmeladia

Päälle:
2 dl kuohukermaa
2 dl smetanaa
50g tomusokeria
vaniljatangon siemenet

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomnusokeri kunnolla valkoiseksi vaahdoksi (n. 25min.) ja lisää sitten huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan, vuorotellen mantelijauhojen kanssa taikinaan- samalla sekoittaen. Lisää lopuksi glut.jauhot, sekä sitruunan raastettu kuori.

2. Laita taikina pursotuspussiin ja annostele taikinaa esim. voideltuihin silikonimuotteihin (tai muffinssivuokiin) . Tökkää sormella kolo taikinaan ja pursota sinne haluamasi hilloa. Paista leivoksia 180-190 asteessa n. 12-15 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä. Käännä leivokset sitten oikein päin.

3. Vatkaa leivosten jäähtyessä kerma, tomusokeri, vaniljatangon siemenet ja smetana keskenään vaahdoksi. Pursota huoneenlämpöisten leivosten pinnalle ja koristele leivokset tuoreilla marjoilla juuri ennen tarjoilua.



lauantai 18. marraskuuta 2017

Sitruunalakritsi


Olen jo muutaman päivän innoissani odotellut pääseväni tekemään tätä postausta. Tein itse lakritsia, mutta sen kuivumiseen menikin pari päivää kauemmin, mitä odotin. Nyt se kuitenkin on valmista...ja AH!...niin hyvää 💓 Vai tiedätkö muka jotakin parempaa, kuin tuore lakritsi? 

Ps. Tämä on kiva idea vaikka viedä pikkulahjaksi joulun alla, kun pakkaat lakun kauniiseen rasiaan...

O-ou...unohdin reseptistä yhden tärkeän ainesosan-muscovadosiirapin- lisätty!!

200g vettä
1,5 dl muscovadosokeria
3dl muscovadosiirappia (1pll riittää)
0,5 dl lakritsijuurijauhetta (esim. Urtekram...löytyy Cittarista ainakin)
2kpl tähtianiksia
pari hyppysellistä suolaa
140g vehnäjauhoja
2 liivatetta
mustaa pastaväriä
1tl raastettua sitruunankuorta ja tilkka mehua

1. Laita liivatteet likoamaan. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, siirappi, lakritsijuurijauhe, tähtianikset, sekä suola. Kiehauta ja lisää vähän kerrallaan siivilöity vehnäjauho. Sekoita koko ajan, niin että jauho kypsyy kunnolla ja seos sakenee huomattavasti. Tähän menee noin 3-4 minuuttia. Lisää sitten liotetut, puristellut liivatteet ja sekoita joukkoon kunnolla.

2. Lisää valmiiseen lakritsimassaan raastettu sitruunankuori (voi jättää poiskin, tai maustaa jollakin muulla), sekä sitruunanmehu. Sekoittele massaa jonkin aikaa, että se jäähtyy lähes huoneenlämpöiseksi. Värjää mustalla pastavärillä. Ota tähtianikset pois seasta ja laita massa pursotuspussiin.

3. Öljyä leivinpaperi kevyesti ruokaöljyllä ja pursottele lakritsasta ohuita nauhoja paperin päälle. Anna kuivua 2-3 vuorokautta huoneenlämmössä ja paloittele sitten saksilla haluamasi kokoisiksi. NAMI!


lauantai 11. marraskuuta 2017

Toast skagen- kakku



Huomenna vietetään isänpäivää ja makeana tarjottavana teen tämän Salted caramel cheesecaken ja suolaiseksi tein ensimmäistä kertaa tällaista Toast skagen- tyyppistä hyydytettyä, suolaista kakkua. Tämä kakku sopii hyvin myös jouluna tarjottavaksi. Ihana herkku 💓

Pohja:
1/2pkt Realia (tai vaikkapa Maalahden limppua)
50g voita

Täyte: 
2dl vispikermaa
1rs (200g) katkaraputuorejuustoa
1rs (180g) piparjuurituorejuustoa
200g kirjolohen mäiä
200g katkarapuja
1 punasipuli
1/2 nippua tilliä
sitruunamehua ja sitruunan raastettua kuorta
sitruunapippuria
suolaa
sinappia
5 liivatetta 

1. Hienonna leivät tehosekoittimessa, tai veitsellä karkeaksi muruksi. Sulata voi. Sekoita leipä ja voisula keskenään ja painele vuoan pohjalle. Laita kylmään siksi aikaa kun teet täytteen.

2. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuustot. Hienonna sipuli pieneksi kuutioksi ja silppua tilli. Sekoita kaikki keskenään. Lisää joukkoon katkaravut ja mäti. Mausta sitruunalla, sitruunapippurilla, suolalla sekä sinapilla.
 
3. Kuumenna sitruunamehu ja liota valutetut liivatteet siihen, anna jäähtyä ja sekoittele välillä. Valuta sekaan liivateneste ja sekoita se tasaisesti massaan.
Kaada seos pohjan päälle ja laita kylmään odottamaan yön yli, tai vähintään viideksi tunniksi.

4. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

tiistai 7. marraskuuta 2017

Appelsiininen tiikerikakku


Tiikerikakku on ihan mielettömän hyvää, mutta kun sen maustaa appelsiinilla- siitä tulee tosi mehukas ja mielestäni vielä parempi, kuin tavallisesta tiikerikakusta. Kahvikakuthan paranee vanhetessaan, mutta tämän kakun vanhenemista ei tarvitse odotella, sillä tämä on valmiiksi ihana koostumukseltaan. Tämä on helppo leipoa lasten kanssa vaikkapa ensi sunnuntaiksi Isälle 💓

200g voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2rkl kaakaojauhetta
1 rkl appelsiinimehua
1 prk appelsiinimarmeladia (230g saarioisten paistonkestävää)
(Jos haluat lisää appelsiinin makua, lisää muutama tippa Dr.Oetkerin appelsiiniaromia)


1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.

2. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat hyvin vatkaten.

3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää siivilän läpi taikinaan.
Sekoita tasaiseksi.

4. Ota 1/3 taikinasta erilleen ja lisää siihen kaakaojauhe. Lisää loppuun taikinaan marmeladi.

5. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

6. Laita puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle ja siihen päälle tumma taikina. Sitten päälle vielä kerros vaaleaa taikinaa.

7. Sekoita taikinaa haarukalla niin, että taikina raidoittuu.

8. Paista uunissa 175 asteessa 50-60min.

9. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä täysin ennen koristelua. Koristele halutessasi oranssiksi värjätyllä valkosuklaalla, sulatetulla tunmalla suklaalla, sekä confetteilla.

sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Gluteeniton siemennäkkäri


Muistatteko vielä tätä herkkua? Otat pienen palan, sitten toisen...ja pian koko pellillinen on tuhottu 😀 Näin käy ainakin itselleni ja nykyisin teenkin aina pari pellillistä kerrallaan...

2 dl maissijauhoja
¾ dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
2½ dl kiehuvaa vettä
½ dl öljyä
sormisuolaa

1.Laita uuni 150°C (kiertoilma).

2.Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.

3.Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

4.Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.

5.Laita käsi pakastepussiin ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi (sen pitäisi peittää miltei koko pelti). Sirottele viimeisenä sormisuola taikinan pinnalle. Leikkaa taikina sopivan kokoisiksi paloiksi. Taikinan voi myös jättää kokonaiseksi, jolloin valmiista näkkileivästä voi murtaa paloja.

6.Paista uunissa noin tunti ja anna näkkileivän sitten jäähtyä.

perjantai 27. lokakuuta 2017

Fazerina-appelsiini juustokakku


Viikonlopun herkuksi tekaisin tämän ihanan Fazerinalta maistuvan kakun, jota raikastin appelsiinirahkakerroksella. Tänne meille satoi jo eilen paksu kerros lunta, mutta tästä kakusta tuli kovin syksyinen vielä väritykseltään. 
Veikkaan, että tämä kakku ei jääkapissa kauaa happane...on muuten sen verran ihanaa 💓 

Mukavaa viikonloppua!

Pohja:
1pkt Bastogne-keksejä
50g voita

Fazerinatäyte:
3 pss Fazerinabiteseja (jätä muutama koristeluun)
4dl vispikermaa
200g mascarponea
2 rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
2 liivatetta
tilkka vettä

Appelsiinitäyte:
2 prk (400g) Valion appelsiinirahkaa
2dl vispikermaa
2rkl sokeria 
1tl vaniljasokeria
3 liivatetta
1dl appelsiinimehua

Koristeluun esim.:
appelsiinia
Fazerinoja
suklaapalloja
kaakaonibsejä

1. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele muruseos tiiviisti leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle. Suihkauta vuoan reunaan hieman vuokasprayta.

2. Sulata Fazerinat vesihauteessa (saa jäädä hieman kökköiseksi). Kuumenna 2 dl kermaa kattilassa. Kaada 1/3 kuumasta kermasta sulan suklaan sekaan ja sekoita nuolijalla nopeasti sekaisin. Lisää loput kermasta vielä parissa erässä, samalla aina sekoittaen. Lopuksi emulsoi seos sauvasekoittimella. Anna seoksen jäähtyä sitten hetki.

3. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa suklaatäytteen loppu kerma vaahdoksi ja lisää fazerina-kermaseoksen, sekä mascarpone keskenään tasaisesti. Mausta sokereilla. Kiehauta kattilassa pikku tilkka vettä ja liota liivatteet siihen. Kaada liivateseos sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada täyte sitten vuokaan, keksipohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä n. tunti.

4. Laita appelsiinitäytteen liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon rahka. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte lopuksi suklaatäytteen päälle varoen. Anna hyytyä vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli.

5. Irroita kakku vuoasta ja koristle haluamallasi tavalla.