Tein jo tänään munkkeja, jotta ehdin kirjoittaa teille niksejä ja vinkkejä maailman parhaiden, kuohkeiden munkkien tekoon. Teen munkit aina ihan pullataikinasta, joten nämä samat niksit pätevät myös herkulliseen pullataikinaan.
Onkohan muuten olemassakaan mitään parempaa, kuin tuore, vastapaistettu munkki? 😍
Aloita laittamalla yleiskoneen kulhoon kaikki ainekset heti kerrallaan. Koita laittaa kaikki jauhot kerralla, tai ainakin heti vaivauksen alussa, muuten sitkoa ei pääse muodostumaan tarpeeksi ja munkit lässähtävät. Taikina saa jäädä löysähköksi- sitko tekee siitä hyvin leivottavaa! Vaivaa taikinaa 25 minuuttia yleiskoneella. Taikinasta muodostuu taikinakoukun ympärille pallo ja kulhon reunat puhdistuvat täysin. Anna taikinan sitten levätä 10 minuuttia kulhossa. Kahta kohotusta ei tarvita- muuten hiiva ei jaksa enää toimia paistettaessa- ja taas tulee lässähtäneitä.
Kaada taikina leivonta-alustalle ja muotoile taikinasta 70 g painavia palloja. Kohota liinan alla n. tunti (huom! yksi kohotus riittää!). Sitten tee sormilla keskelle reikä ja venytä renkaaksi. Laita munkit aina paistumaan kohonnut puoli kattilan pohjaan päin.
N. 28kpl
Taikina:
0,5l maitoa
50g hiivaa
1,2dl sokeria
1tl suolaa
1 kananmuna
1-2tl kardemummaa
130-150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja
Paistamiseen rypsiöljyä
hienoa sokeria
1. Lämmitä maito 37-42 asteiseksi. Laita kulhoon kaikki ainekset ja lisää joukkoon lämmin maito. Vaivaa taikinaa 20-25 minuuttia ja anna sen levätä sitten 10 minuuttia.
2. Pyörittele taikina palloiksi ja kohota niitä liinan alla tunti. Kuumenna rasva (175 asteiseksi) ja tee sormilla palloon reikä ja pyörittele rinkiläksi. Laita kattilaan kohonnut puoli alaspäin. Anna munkkien paistua kullan ruskeaksi ja käännä sitten reikäkauhan avulla. Paista toinenkin puoli ruskeaksi ja nosta sitten talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä hetki ja pyörittele munkit sokerissa. Huom! Vaihda sokeri puhtaaseen pari kertaa sokeroinnin aikana, niin kaikkiin munkkeihin tulee kaunis sokerointi.
Kyllä tuli hyviä ja muhkeita munkkeja �� ja niiiin helposti. Kiitos vinkeistä!
VastaaPoistaOlepa hyvä! Ihan mahtavaa, että onnistuit 👏
PoistaIhanan pehmoiset munkit tuli �� Ensi kertalainenkin onnistui �� Kiitos ohjeesta ��
VastaaPoistaIhania onnistumisia! Mahtavaa 💪
PoistaTämä täytyy kokeilla! Pitkä vaivaus ja vain yksi kohotus �� Hiivaa tuli onneksi ostettua kauppareissulla. ��
VastaaPoistaJustiinsa näin 👌 Pian pääset herkuttelemaan, siis! 🎉
PoistaKuinka monta munkkia tästä suunnilleen tulee? :)
VastaaPoistaOlen unohtanut merkata sen tänne, mutta ehkä n. 25kpl 😊 Teen aamulla taikinan ja merkkaan tänne, kunhan lasken ne 😁
PoistaMelkein unohdin, mutta 28kpl, 70g:sia 😊
PoistaMikä olisi paras keino saada ne säilymään huomiseen iltapäivään juuri leivotunoloisena? Tämä on minun luotto-ohje, kiitos siitä 😍
PoistaMunkithan ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, mutta jos nyt ihan pakko on huomiseen säästellä, niin jättäisin munkin sokeroimatta. Sitten jäähdytys ja ilmatiiviiseen rasiaan yöksi. Juuri ennen tarjoilua sitten lämmitys ja sokerointi 🤭
PoistaKiva, jos ohjeesta on iloa. Mukavaa vappua! 🎉
Miten tuore hiiva? Sekoitatko sen lämpimään maitoon?
VastaaPoistaEi tarvitse sekoitella erikseen. Murentaa joukkoon vaan 😊
PoistaJestas miten ihanat ja kuohkeat munkit tuli!🥳 Jatkoon menee tämä ohje 😍
VastaaPoistaIhana juttu! Mukavaa vappua 🎉
PoistaNäitä teen, olen jo valmiiksi vesi kielellä😋
VastaaPoistaMahtava juttu ☺️ Herkullista vappua! 🎈
PoistaSattumalta osui munkkiohje jota kehutaan, siispä aamulla virkeänä vääntämään taikinaa😋 makoisaa vappua kaikille🎉🎈
VastaaPoistaIhanaa! Tällä todella tulee ihan täydellisen kuohkeat munkit 👌 Mukavaa vappua! 🎈
PoistaOnnistuuko kuivahiivalla tämä ohje? Asutaan Usassa, eikä täällä ole mahdollisuutta tuorehiivaan?
VastaaPoistaOnnistuu toki. Nesteen lämpötila silloin vain 42 astetta ☺️ Mukavaa vappua 🎈
PoistaSattumalta ohjeen löytäjä teki tänään munkkeja😋 olivat maukkaita👍 ja laitoin kuivahiivaa 2 pss. Onnistuivat hyvin, suosittelen muillekin 💞
VastaaPoistaIhanaa, että llysit tänne! Mukavaa vappua 🎈
PoistaMoi! Jos haluaa kaulia taikinan levyksi ja ottaa muotilla rinkilät, niin missä vaiheessa kohotus? Kiitos!
VastaaPoistaEnsin taikinalepo (10min.), sitten stanssaat aihiot ja sen jälkeen kohotus ☺️
PoistaKyllä tuli hyviä! Rapeita päältä, pehmeitä sisältä. Kaikenkaikkiaan tuli 49 pientä munkkia ohjeella!
VastaaPoistaIhana juttu! 👌
PoistaPidätkö yleiskonetta tuon 25 min miten suurella nopeudella?
VastaaPoistaTällaiset raskaat taikinat tehdään aina koukkuvatkaimella ja sitä käytetään pienimmällä teholla ☺️
Poista