keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Pehmoiset munkit


Tein jo tänään munkkeja, jotta ehdin kirjoittaa teille niksejä ja vinkkejä maailman parhaiden, kuohkeiden munkkien tekoon. Teen munkit aina ihan pullataikinasta, joten nämä samat niksit pätevät myös herkulliseen pullataikinaan. 
Onkohan muuten olemassakaan mitään parempaa, kuin tuore, vastapaistettu munkki? 😍

Aloita laittamalla yleiskoneen kulhoon kaikki ainekset heti kerrallaan. Koita laittaa kaikki jauhot kerralla, tai ainakin heti vaivauksen alussa, muuten sitkoa ei pääse muodostumaan tarpeeksi ja munkit lässähtävät. Taikina saa jäädä löysähköksi- sitko tekee siitä hyvin leivottavaa! Vaivaa taikinaa 25 minuuttia yleiskoneella. Taikinasta muodostuu taikinakoukun ympärille pallo ja kulhon reunat puhdistuvat täysin. Anna taikinan sitten levätä 10 minuuttia kulhossa. Kahta kohotusta ei tarvita- muuten hiiva ei jaksa enää toimia paistettaessa- ja taas tulee lässähtäneitä.

Kaada taikina leivonta-alustalle ja muotoile taikinasta 70 g painavia palloja. Kohota liinan alla n. tunti (huom! yksi kohotus riittää!). Sitten tee sormilla keskelle reikä ja venytä renkaaksi. Laita munkit aina paistumaan kohonnut puoli kattilan pohjaan päin.

N. 28kpl

Taikina:
0,5l maitoa
50g hiivaa
1,2dl sokeria
1tl suolaa
1 kananmuna
1-2tl kardemummaa
130-150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja

Paistamiseen rypsiöljyä
hienoa sokeria

1. Lämmitä maito 37-42 asteiseksi. Laita kulhoon kaikki ainekset ja lisää joukkoon lämmin maito. Vaivaa taikinaa 20-25 minuuttia ja anna sen levätä sitten 10 minuuttia.

2. Pyörittele taikina palloiksi ja kohota niitä liinan alla tunti. Kuumenna rasva (175 asteiseksi) ja tee sormilla palloon reikä ja pyörittele rinkiläksi. Laita kattilaan kohonnut puoli alaspäin. Anna munkkien paistua kullan ruskeaksi ja käännä sitten reikäkauhan avulla. Paista toinenkin puoli ruskeaksi ja nosta sitten talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä hetki ja pyörittele munkit sokerissa. Huom! Vaihda sokeri puhtaaseen pari kertaa sokeroinnin aikana, niin kaikkiin munkkeihin tulee kaunis sokerointi.

29 kommenttia:

  1. Kyllä tuli hyviä ja muhkeita munkkeja �� ja niiiin helposti. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  2. Ihanan pehmoiset munkit tuli �� Ensi kertalainenkin onnistui �� Kiitos ohjeesta ��

    VastaaPoista
  3. Tämä täytyy kokeilla! Pitkä vaivaus ja vain yksi kohotus �� Hiivaa tuli onneksi ostettua kauppareissulla. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Justiinsa näin 👌 Pian pääset herkuttelemaan, siis! 🎉

      Poista
  4. Kuinka monta munkkia tästä suunnilleen tulee? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen unohtanut merkata sen tänne, mutta ehkä n. 25kpl 😊 Teen aamulla taikinan ja merkkaan tänne, kunhan lasken ne 😁

      Poista
    2. Melkein unohdin, mutta 28kpl, 70g:sia 😊

      Poista
    3. Mikä olisi paras keino saada ne säilymään huomiseen iltapäivään juuri leivotunoloisena? Tämä on minun luotto-ohje, kiitos siitä 😍

      Poista
    4. Munkithan ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, mutta jos nyt ihan pakko on huomiseen säästellä, niin jättäisin munkin sokeroimatta. Sitten jäähdytys ja ilmatiiviiseen rasiaan yöksi. Juuri ennen tarjoilua sitten lämmitys ja sokerointi 🤭

      Kiva, jos ohjeesta on iloa. Mukavaa vappua! 🎉

      Poista
  5. Miten tuore hiiva? Sekoitatko sen lämpimään maitoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse sekoitella erikseen. Murentaa joukkoon vaan 😊

      Poista
  6. Jestas miten ihanat ja kuohkeat munkit tuli!🥳 Jatkoon menee tämä ohje 😍

    VastaaPoista
  7. Näitä teen, olen jo valmiiksi vesi kielellä😋

    VastaaPoista
  8. Sattumalta osui munkkiohje jota kehutaan, siispä aamulla virkeänä vääntämään taikinaa😋 makoisaa vappua kaikille🎉🎈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Tällä todella tulee ihan täydellisen kuohkeat munkit 👌 Mukavaa vappua! 🎈

      Poista
  9. Onnistuuko kuivahiivalla tämä ohje? Asutaan Usassa, eikä täällä ole mahdollisuutta tuorehiivaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu toki. Nesteen lämpötila silloin vain 42 astetta ☺️ Mukavaa vappua 🎈

      Poista
  10. Sattumalta ohjeen löytäjä teki tänään munkkeja😋 olivat maukkaita👍 ja laitoin kuivahiivaa 2 pss. Onnistuivat hyvin, suosittelen muillekin 💞

    VastaaPoista
  11. Moi! Jos haluaa kaulia taikinan levyksi ja ottaa muotilla rinkilät, niin missä vaiheessa kohotus? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin taikinalepo (10min.), sitten stanssaat aihiot ja sen jälkeen kohotus ☺️

      Poista
  12. Kyllä tuli hyviä! Rapeita päältä, pehmeitä sisältä. Kaikenkaikkiaan tuli 49 pientä munkkia ohjeella!

    VastaaPoista
  13. Pidätkö yleiskonetta tuon 25 min miten suurella nopeudella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset raskaat taikinat tehdään aina koukkuvatkaimella ja sitä käytetään pienimmällä teholla ☺️

      Poista