keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Lanttukukko


Nyt tulee jotain mun lempparia. Uusimmassa Maku-lehdessä oli tämän herkun ohje ja pakkohan se oli ottaa heti testiin. Tähän asti olen aina vaan odotellut pohjois-karjalan tuliaisina tätä, kun sukulaisten mukana on tätä joskus harvoin saanut. Nyt tätä herkkua saa aina! Ohje on hyväksi todettu nyt...tein kerralla kaksi.

1kpl/ 8 annosta

Taikina: 2,5dl vettä
              1tl suolaa
              4dl ruisjauhoja
              2dl vehnäjauhoja
              25g pehmeää voita

Täyte: 500g lanttua
           vettä ja 1/2tl suolaa keittämiseen
           200g pekonia
           1rkl sokeria
           1tl suolaa
          
Voitelu: 50g voita

1. Kuori ja puolita, tai lohko lanttu. Leikkaa palat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. (Minä siivutin ohuimmiksi).
2. Keitä lanttuja suolalla maustetussa vedessä 10min. Valuta, mutta säästä keitinvettä mahdollisen kukon paikkaamiseen.
3. Valmista taikina. Sekoita veteen suola, jauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaksi. Säästä pieni pala taikinaa kukon mahdollista paikkailua varten.
4. Kauli taikina jauhoitetulla alustalla soikeaksi levyksi (n. 30cm x 45cm). Jätä keskikohta reunoja hieman paksummaksi. Ripottele taikinalevylle vähän ruisjauhoja. Ne imevät täytteestä ylimääräistä kosteutta.
5. Levitä levyn keskelle vuorotellen pekonia ja lanttuviipaleita. Ripottele kerrosten väliin suolaa ja sokeria.
6.Nosta taikinalevyn reunat täytteen päälle ja ummista kukko huolellisesti. Saumojen ummistamiseen voit käyttää lanttujen keitinvettä. Nosta kukko uunipellille, ilman leivinpaperia.
7. Paista kukkoa 250 asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Voitele kuori voisulalla. Jos kukko on alkanut laulaa, eli siihen on tullut reikä, paikkaa se taikinalla.
8. Kääri kukko folioon (itse laitoin voipaperiin ensin), laske uunin lämpötila 100-125 asteeseen ja kypsennä kukkoa 4-5 tuntia.7
9. Ota kukko uunista ja kääri keittiöpyyhkeeseen vähintään kahdeksi tunniksi, jotta kukko pehmenee.
10. Nauti kukko viipaloituna, voin kanssa.
          

2 kommenttia:

  1. Itsekin tein lanttukukkoa pari viikkoa sitten. Meillä äiti aina laittoi kukkoon reilusti läskistä possunlihaa ja puuroriisiä kosteutta imemään. Lanttuja ei kypsennetty etukäteen. Ihan mahtavan hyvä ruoka!

    VastaaPoista
  2. Kyllä mäkin laitan ensi kerralla karjalanpaistilihoja pekonin tilalle, mutta en läskiä :) Vaikka kyllä tämäkin syötyä tulee...nams...

    VastaaPoista