sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Lakritsa-sitruunajuustokakkua mirror glazella

  
Tällä lakritsa- sitruunajuustokakulla osallistun Nami-hiiren vuosittaiseen leipomuskilpailuun, joka löytyy TÄÄLTÄ.. Tänä vuonna hiirulainen oli valinnut aiheeksi lakritsan. Se tulikin hyvään saumaan, sillä olin jo pitkään suunnitellut leipovani eräästä tämän syksyn uutuudesta- lakritsatuorejuustosta, jotakin. 

Lakritsa ja sitruuna ovat niin hyvä makupari, että siitä se ajatus sitten lähti. Ja toinen tämän syksyn "villitys" on Mirror glaze, eli peilikiille, joten ajattelin yhdistää nämä kaksi juttua :) Kakusta tulikin oikea lakritsan ystävän unelmakakku :) Mukavaa tässä kakussa on myös se, että kakku näyttää joka suunnasta erilaiselta, eikä erillisiä koristeita tarvita. Lakritsatäytteeseen en lisännyt sokeria, että lakritsa maistuisi voimakkaammin. Sitruunatäytteesetä tein sitten hieman makeamman (makeus lemoncurdista).

Pohja: 
200g Tasangon sitruuna pikkuleipiä
70g voita

Lakritsatäyte:
250g lakritsatuorejuustoa
2dl vispikermaa
3tl Kouvolan lakritsajauhetta
2tl vaniljasokeria
mustaa pastaväriä
3 liivatetta
tilkka vettä

Sitruunatäyte:
2 dl vispikermaa 
250g maustamatonta tuorejuustoa
4rkl lemoncurdia
2tl vaniljasokeria
3 liivatetta
puolikkaan sitruunan mehu
keltaista pastaväriä

Mirror glaze:
5kpl liivatelehtiä
63g vettä
113g sokeria
113g glukoosia
125g valkosuklaata
90g kondensoitua maitoa
mustaa pastaväriä


1. Hienonna keksit ja sekoita voisulan kanssa keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.22cm) pohjalle tiiviisti.

2. Laita lakritsatäytteen liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma lakritsitäytettä varten. Lisää vaahtoon lakritsatuorejuusto, vaniljasokeri ja lakritsijauhe, sekä pastaväri. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna sitten kattilassa tilkka vettä ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Lisää liivateseos sitten täytteen joukkoon ohuena nauhana, samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Laita pakastimeen siksi aikaa, kun teet sitruunatäytteen.

3. Laita sitruunatäytteen liivatteet likoamaan. Vatkaa sitruunatäytteen kerma ja lisää tuorejuusto, lemoncurd ja vaniljasokeri, sekä lopuksi pastaväri. Purista sitten kattilaan puolikkaan sitruunan mehu ja kuumenna se. Lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada tämä täyte vuokaan, lakritsatäytteen päälle. Pakasta kakkua sitten vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli, kelmulla peitettynä.

4. Valmista sitten mirror glaze, eli peilikiille. Laita liivatteet likoamaan.  Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Pilko joukkoon valkosuklaa pieninä paloina. Sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon kondensoitu maito ja sekoita samalla sauvasekoittimella (pidä pinnan alla). Ota eroon pieni tilkka esim. kahvikuppiin. Värjää isompi osuus mustalla pastavärillä ja sekoita samalla. Värjää pienempi osuus keltaisella värillä ja sekoita sekin tasaiseksi. Anna seosten jäähtyä 35- asteiseksi. 

5.Irroita jäinen kakku sitten vuoasta ja laita esim. kahvimukin päälle ja aseta alle ruokalautanen. Valuta musta kiille kakun pinnalle ja anna sen valua reunoille. Älä koske pintaan millään. Valuta lopuksi pinnalle hieman keltaista ja vedä sitten lastalla kakun myötäisesti nopeasti. Anna kakun sulaa ja aseta tarjolle.

15 kommenttia:

  1. Hiiri täällä iltaa! Kiitoksella mielenkiinnosta. Kopioin kaksi kuvaa kisailupostaukseen.
    Peukutusta !
    n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
  2. WOW! Mikä kakku! Hieno! :D
    Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  3. Ihana kakku ja houkuttaa kyllä kokeilemaan :) Mistä saa Kouvolan lakritsijauhetta? Kondensoitumaito on vissiin suoraan purkista? Ettei keitettyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin sitä Citymarketista, samasta hyllystä, missä oli mm. nomparellit :) Ja kyllä. Kondensoitua maitotiivistettä purkista, EI sitä kinuskiksi keitettyä... :) Työkaverit ja kotiväki kehuivat kakkua kovasti...

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Vielä kysyisin kakun säilytyksestä, että pystyykö kiilteen tekemään juhlia edellisenä iltana esim. Et kestääkö kiille miten jääkaapissa? Kauan meni että kakku suli tarjottavaksi?

      Poista
    3. Juu. Kakku pitää kuorruttaa vähintään 12h aikaisemmin ja antaa sitten sulaa jääkaappissa kuorrutettuna :) Kiille säilyy täydellisenä.

      Poista
  4. Wau! Tosi upea. Makuyhdistelmä mieleinen. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaura. Tähän tuli vahva lakritsan, sekä sitruunan maku :)

      Poista
  5. Onneksi olkoon! Kakkusi voitti kisailun 2016 !
    Hugs
    www.nami-hiiri.fi

    VastaaPoista
  6. Hiiri täällä taas Ü
    Laittaisitko nami-hiiren sähköpostiin 'nimi+postiosoite' -tiedot, jolla paketti tulee ulkomailta perille, kiitos!
    n-h
    www.nami-hiiri.fi

    VastaaPoista