keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Punaherukkaviettelys



Heipä hei, pitkästä aikaa! 

Eilen illalla sohvalla köllötellessäni mietin, kuinka voisin hyödyntää vielä pensaissa kiikkuvat punaherukat muutoin, kuin mehuksi keittämällä. Muistin nähneeni joskus punaherukkacurdin reseptin, jota olin ajatellut kokeilla...siitähän se ajatus sitten lähti 😁 

Punaherukka kun on aika kirpakkaa, niin se tarvitsisi kaverikseen jotakin makeaa- eli tottakai italialaista marenkia ja pohjaksi jotakin rapeaa... Tästä tuli niiiiin herkullista, että leivoin näitä kaksi tänään 🙈 Suosittelen tätä siis todella Sinullekin!

Punaherukkacurd (n.5dl):
 8dl punaherukoita
2dl sokeria
0,5dl maissitärkkelystä
50g voita


Murotaikina pohjaan:
150g kylmää voita
50g sokeria
1 kananmuna
160g vehnäjauhoja

Italialainen marenki:
3 kananmunan valkuaista
2,5dl sokeria
1dl vettä

Koristeluun:
punaherukoita ja herukan lehtiä

1. Survo herukat sauvasekoittimella soseeksi ja paseeraa sitten siivilän läpi kattilaan. Lisää joukkoon sokeri, sekä maissitärkkelys. Kiehauta ja keitä seosta miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Lisää lopuksi kuutioitu voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada curd puhtaisiin lasipukkeihin ja anna jäätyä kunnolla jääkaappikylmäksi.

2. Sekoita pohjataikinan ainekset keskenään, mutta älä vaivaa. Taputtele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa n 8-10 minuuttia, tai kunnes pohja on kauniin ruskea. Anna pohjan jäähtyä.

3. Laita kattilaan marengin vesi ja sokeri. Keitä 120 asteeseen. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää kiehuva sokerivesi sitten valkuaisvaahtoon hiljalleen valuttaen- samalla täysillä vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt kädenlämpöiseksi.

4. Laita jäähtyneen pohjan päälle n.2,5-3dl punaherukkacurdia ja pursota sitten marenkia koko pinta-alalle. Polta marenkia lopuksi hieman "toholla", jotta saat kauniin värin viettelykseen (ei pakollista- marenki on kypsää) . Koristele marjoilla ja nauti!

6 kommenttia:

  1. Idea jolla lähdit voittamaan punaherukoiden kirpeyden on toiminut hyvin.
    Punaherukat ovat kirpeydestään huolimatta monikäyttöisiä, sopivat vispipuuroon, olen tehnyt valkosuklaa- punaherukkamoussea.
    Jatketaan leivontapuuhia, mukavaa syksyä sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi nami!! Vispipuuro punaherukasta onkin ihan herkkujen herkku. Sitä pitääkin tehdä taas- Kiitos vinkistä 😘

      Poista
  2. Joskus tein punaherukka valkosuklaakakun ja keittämisen jälkeen oli ihan mautonta herukka mössö. Mistähän johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaherukoiden kannattaa antaa kypsyä ihan täysin, lähes putoamiseen asti kypsiksi. Silloin ne ovat mielestäni maukkaimmillaan. Varmasti myös kovin sateinen kesä vaikuttaa makuun. Sokeri vahvistaa myös jonkin verran mielestäni makua 😊

      Poista
  3. Hei, miten tuosta punaherukkacurdista saisi kestävää joka säilyisi jos tekisi kerralla enemmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Itsekin pohdin tuota, sillä tuo curd oli todella hyvää!! Tosin, vastausta en ole vielä ikävä kyllä keksinyt. Itse pakastin punaherukoita kokonaisina ja ajattelin tehdä aina tarpeen tullen tuon satsin...

      Poista