sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Tuulihattukakku

Eilen juhlimme nuoremman poikani syntymäpäiviä ja halusin tehdä jonkin suolaisen herkun, jota en ole aiemmin kokeillut. Tuulihatut ovat herkkua, mutta ehkä sellaisinaan makuuni hieman retroja. Niinpä pursottelin tuulihattutaikinan tällä kertaa kahdeksi renkaaksi uunipelleille ja paistoin renkaat sitten vuorotellen. Kypsänä kasasin ne sitten kakuksi. Voi mikä herkku tästä tulikaan! Makumaailma oli tällä kertaa hiukka italialaistyyppinen...

Täyttäähän tämän herkun voi haluamillaan täytteillä. Esimerkiksi kylmäsavulohi ja vaikkapa tillituorejuusto olisivat sopineet loistavasti tykötarpeineen väliin. Suosittelen kokeilemaan tätä vaikkapa tupaantuliaisten, tai illanvieton herkuksi. 

(n.12hlölle)

Taikina:

2,5dl maitoa
2,5dl vettä
160g voita
0,5tl suolaa
240g vehnäjauhoja
7 kananmunaa

 

Täytteeseen esim.: 
 
1prk vihreää pestoa  
2rs Creme bonjour valkosipulituorejuustoa  
rucolaa ja basilikaa 
mozzarellahelmiä
kirsikkatomaattia
prosciuttoa, tai serranoa
oliivirenkaita
koristeluun viikunaa

 
1. Mittaa kattilaan vesi, maito, voi ja suola. Kiehauta. Mittaa sillä aikaa kulhoon vehnäjauho ja riko toiseen kulhoon kananmunat..

2. Kun seos kiehuu, lisää vehnäjauhot ja sekoita puulastalla, keskilämmöllä koko ajan sekoittaen seosta n. puoli tuntia. Taikina palaa helposti pohjaan, joten ole varovainen. Taikinasta tulee tiivis pallo. Taikina on valmis, kun siitä alkaa erottumaan voita.

3. Laita taikina sitten esim. yleiskoneen kulhoon ja sekoita täysillä hetki. Lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan. Anna vatkautua välissä. Jos näyttää, että taikina "juoksettuu", niin se tasaantuu sekoittaessa.

4. Laita valmis taikina tyllalliseen pursotinpussiin ja pursota pelleille, leivinpapereiden päälle runsaat renkaat. (HUOM! Jollei sinun ole pakko paistaa näitä heti, niin laita yöksi jääkaapppiin ja nosta tunti ennen paistoa huoneenlämpöön). Paista 200 asteessa n. 30-35minuuttia, tai kunnes renkaat ovat kauniin ruskeita. Älä avaa uunin luukkua paiston aikana! Anna renkaiden sitten jäähtyä.

5. Halkaiset renkaat ja täytä haluamallasi tavalla. 


 

 

8 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyvältä, mutta tuulihattutaikina on aina se kompastuskivi mihin homma kaatuu.
    Olen kokeillut- ja noudattanut vaikka minkälaisia ohjeita, onnistumatta.
    Jos päädyn kokeilemaan tuulihattutaikinaa, voisiko ohjeen puolittaa kahdelle talon asukkaalle pienemmäksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan toki, voit 👍 Malta vain kypsentää taikinaa riittävän kauan, jotta vehnäproteiini kypsyy riittävästi. Kirjoitinkin tuonne, että kannattaa kypsentää reilu puoli tuntia samalla sekoittaen niin, että taikinasta alkaa erottumaan selkrästi rasvaa ja taikina alkaa kiiltämään upeasti. Paras tulos syntyy, jos taikinan pystyy raakapakastamaan ja antaa sitten sulaa huoneenlämmössä, ennen paistoa 😊 Tsemppiä kokeiluun- uskon, että onnistut!

      Poista
    2. Otin päivän ohjelmaan tuulihattutaikinan teon , NE epäonnistuvat TAAS. Seurasin tarkasti ohjettasi, pursottelin tuulihatturenkaan pellille ja uuniin 200 asteeseen, paistoin ruskeaksi, otin uunista ja lässähdys tapahtui. Olisiko syy paistoajassa tai lämpötilassa mene ja tiedä. Huomenna aion kokeilla vielä, mikä avuksi?

      Poista
    3. Voi harmitus!! Minkä merkkistä jauhoa käytät? Itse teen vain Sunnuntailla- muilla onnistuminen on minullakin epävarmaa. Ethän myöskään avannut uunin luukkua kesken paiston? Pidennä hetki paistoaikaa myös- pinta saa ruskistua ihan kunnolla. Tsemppiä huomiselle. Todella toivon, että saisit onnistumisen riemun 😘

      Poista
    4. Nyt sain lopputulokseksi kutakuinkin onnistuneen leivonnaisen. Kiitokset hyvistä ohjeista.
      Kun taikina laitetaan yleiskoneeseen, lisätään kananmunat ja vatkataan aina munien lisäämisen välillä, onko taikinaa vatkattava vielä sen jälkeen, jos on kuinka kauan ja minkämoisella nopeudella? Vatkasin jonkin aikaa aika hiljaisilla kierroksilla. Niin, onko uunin lämpötilaa varaa pienentää yhtään paiston aikana, tuli tummanpuhuva tuulihatturengas.

      Poista
    5. Kiva juttu! Taikinaa sekoitetaan lopuksi puolinopeudella niin, että kaikki kananmuna on sekoittunut massaan, eli ehkä noin 2-3 minuuttia 😊 Toki lämpöä voi pienentää 20-30 astetta, jos alkaa ruskistua liikaa. Itselläni on vain sen verran tehoton uuni, ettei tarvitse 🤭

      Poista
  2. Voiko laittaa taikinan jääkaappiin yöksi ja pursottaa vasta seuraavana päivänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että voi. En tosin ole koskaan kokeillut. Ainoa mikä mietityttää, on, että kuinka massa tulee ulos pussista 😊

      Poista