lauantai 19. maaliskuuta 2022

Macarons-leivokset


Heippa! Pitkästä, pitkästä aikaa. Leivottua on tullut, paljonkin, mutta eipä ole hetkeen tullut päivitettyä valitettavasti tänne blogiin mitään. Nyt viimein toteutin pitkään haaveilemani Macarons-leivokset, joihin täytteeksi tuli vadelman ja ruusun makuinen voi-sokerikreemi ja keskellä leivosta vielä ruusunterälehtihilloa 😍
 
250g sokeria
80g vettä
95g kananmunan valkuaista

250g mantelijauhetta
250g tomusokeria
80g kananmunan valkuaista
pilkku tippa pinkkiä pastaväriä
 
Täyte: 
150g huoneenlämpöistä voita
100g tomusokeria
pikku tippa pinkkiä elintarvikeväriä
n.2 dl sulatettuja villivadelmia
n.2-3 rkl ruusuvettä

ruusunterälehtihilloa
tuoreita vademia


1. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Punnitse valkuainen yleiskoneen kulhoon. Mittaa teräskulhoon tms. siivilöity mantelijauho ja tomusokeri. Sekoita joukkoon pastaväri, sekä 80g valkuaista.

2. Keitä vesi-sokeriseos 119 asteeseen ja vatkaa valkuainen samalla vaahdoksi. Kypsennä sitten sokerivedellä valkuaisvaahto, kaatamalla sokerivesi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan, samalla voimakkaasti vatkaten. Anna vatkautua, kunnes marenki on jäähtynyt.

3. Marengin jäähtyessä, "hakkaa" puulastalla sekaisin tomusokeri-mantelijauhoseosta. Mitä enemmän jaksat sitä "hakata", saat kiiltoa pintaan.

4. Kun marenkivaahto on jäähtynyt, yhdistä massat ensin varovasti. Sitten kärsii sekoittaa jo paremmin. Sekoita, kunnes massa alkaa selkeästi löystymään. Pudota sitten pisara taikinaa pellille- jos se alkaa heti laskeutumaan oikeaan muotoonsa, on paksuus sopiva. Jos testitaikinaan jää "huippu", sekoita massaa vielä lisää.

5. Pursota sitten pyöreän tyllan ja massapussin avulla n 5cm:n halkaisijaltaan olvia macaronseja pellille. Anna niiden kuorettua n. tunti huoneenlämmössä. Paista macaronseja n. 10-14 minuuttia 140 asteessa.
 
6. Vaahdota täytteen voi ja tomusokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi (n.25min.). Lisää joukkoon vadelmat, joista on enin neste valutettu pois. Mausta ruusuvedellä ja värjää kreemi halutessasi elintarvikevärillä.
 
7.Pursota kreemistä ruusukkeita macaronsin alapuoliskolle ja laita väliin kokonaisia vadelmia. Valuta keskelle hieman ruusunterälehtihilloa. Laitavalmiit macaronit hetkeksi kylmään ja ota huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti