tiistai 6. tammikuuta 2015

Berliininmunkit



Tein tänään loppiaisen kunniaksi berliininmunkkeja. Näissä on sen verran iso homma, että samalla tulee aina tehtyä muutakin. Etsin googlella omenalörtsyjen reseptiä (tai lähinnä kuvia), enkä löytänyt, joten paistoinkin sitten niitä myös...niistä myöhemmin...

Taikina:
50  g     hiivaa
5  dl     maitoa
2      munaa
2  dl     sokeria
2  tl     suolaa
1  rkl     kardemummaa
n. 16 dl      vehnäjauhoja
150  g     voita


1l rypsiöljyä paistamiseen

Sisälle vadelmamarmeladia

Kuorrutus
tomusokeria
punaista pastaväriä
1 munan valkuainen
sitruunamehua



Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu voi.
 

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
 

Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.
 

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile sen kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista.

 Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Laita hieman jäähtyneen munkin sisälle "hillotyllalla" vadelmahilloa.

 Sekoita tomusokeri ja valkuainen. Lisää pastaväri ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Levitä seosta lämpimien munkkien päälle. Koristele sulalla suklaalla ja nonparelleilla.


















































































































2 kommenttia: