sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Rahkapullat

Pääsiäinen lähestyy, niinpä mieleeni tuli tämä toiveresepti, jota tässä taannoin joku teistä kyseli 😊 Harmi, etten hoksannut ottaa vaihekuvia, mutta nämä ovat verrattain helppoja tehdä. Itse kohotin pullia reilusti, mutta silti parikymmentä lisäminuuttia olisi ollut paikallaan. Herkullisia nämä kyllä ovat, varsinkin tuoreena! Kuinka hyvältä olisivatkaan maistuneet persikalla,- tai ananaksella "maustettuna" 😋 Nyt mentiin perinteisesti rusinoilla...

Hyvä pullataikinahan syntyi näin:

1. Hiivaa ei tarvitse erikseen liotella, vaan murustele se vain leivontakulhon pohjalle ja lisää kaikki muut ainekset samaan kulhoon, kerralla. 

2. Tee taikina aina yleiskoneella,jos mahdollista. Käsin ei valitettavasti täydellistä sitkoa synny. 
 
3. Lisää KAIKKI vehnäjauhot kerralla, heti alussa ( älä siis lisää niitä enää yhtään vaivatessa!), sillä sitko alkaa muodostua heti vaivaamisen alkuvaiheessa. Myöhemmin lisätyt jauhot eivät siis kerkeä muodostaa sitkoverkostoa, niin pullat "lässähtävät" uunissa. Maidon lämpötila 37-40 aatetta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15-20min., pienimmällä teholla. (Huom! Taikina saa jäädä todella löysäksi, kunnollisen sitkon ansiosta taikinasta tulee helposti leivottavaa ja erittäin pehmeää. Pullapitko sen sijaan tarvitsee 
hieman reilummin jauhoja). Käytä puolikarkeaa jauhoa, se sopii pullataikinaan parhaiten.

4. Pullataikinalle annetaan 10min. taikinalepo vaivaamisen jälkeen, eli taikinaa EI kohoteta vielä tässä vaiheessa. Eli vain yksi kohotus- muuten hiiva ei jaksa toimia enää uunissa.

5. Leivo pullat (á 80g) pyöreiksi pikkupulliksi ja kohota sitten liinan alla n.tunti (mieluummin 1h20min.). Paina juomalasilla kunnon kuoppa pulla-aihioon. Voitele pullan reunat kananmunalla. Lusikoi täyte pullien koloihin. Paista pikkupullia 200 asteessa n. 8-10min., tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

0,5l maitoa
1,5dl sokeria
50g hiivaa
1 tl suolaa 
1 kananmuna
2tl kardemummaa
150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna
 
Rahkatäyte:
250g (1prk) maitorahkaa
1 kananmuna
0,5dl kermaa
n. dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1-2rkl sitruunamehua (myös kuoriraastetta, jos pidät sitruunaisimmista)
50g sulatettua voita
 
rusinoita (tai persikkaa,ananasta,tai marjoja valutettuna)

-Sekoita täytteen ainekset keskenään. Lusikoi pullien päälle ja ripottele pinnalle rusinoita.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti