maanantai 28. elokuuta 2017

Mustikka-marenkileivos


Meinasin leipoa mustikkapiirakan, kun teki mieli jotakin tosi mustikkaista. Sitten alkoi ajatus karkailla ja kehittelinkin tällaisen ihastuttavan herkun! Ainakin omaan suuhuni nämä olivat todellatodella herkullisia! Työvaiheita on muutama, mutta nekin helpohkoja. Kerralla saat 12kpl näitä herkkuja 😍

Pohjat: 150g voita 1dl sokeria 1,5dl kaurahiutaleita 3dl vehnäjauhoja 1tl leivinjauhetta

Täyte:
5dl mustikoita
2dl hyytelösokeri multia 
2 liivatetta

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2,5dl sokeria
1dl vettä

1. Suihkauta muffinssipellin koloihin vuokasprayta. Vaahdota voi ja sokeri keskenään kevyesti. Lisää muut pohjan aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.  Muotoile taikina tangoksi ja ota siitä paloja niin, että saat vuorattua muffinssipellin kolot ohuesti taikinalla (varo, ettei tule reikiä!). itse tein pieniä palloja, jotka litistin. Laitoin "littanan" kolon pohjalle ja nostin taikinaa sormilla reunoille varovasti. Taikinaa jää hieman yli.

2. Paista pohjia 200 asteessa n. 10 minuuttia, tai kunnes alkavat näyttää kauniin ruskeilta.
Anna pohjien jäähtyä täysin ennen irroittamista. Irroita varoen- särkyvät herkästi.

3. Laita liivatteet likoamaan. Kiehauta kattilassa mustikat. Lisää hyytelösokeri ja kun seos on kiehahtanut, lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Kiehauta marengin sokeri ja vesi kattilassa 120 asteiseksi. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset vaahdoksi. Kun sokeriseos on tarpeeksi kuumaa, liruta se ohuena nauhana valkuaisen joukkoon, samalla vatkaten. Jatka vatkaamista niin kauan, että marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

5. Täytä kupit mustikkahyytelöllä ja pursota pinnalle aimo kasa marenkia. Ruskista marengin pinta tohottimella kauniin rusehtavaksi ja koristele leivokset mustikoilla, sekä sitruunamelissan lehdillä.

4 kommenttia:

  1. Pystyisikö keksikupit täyttämään hyytelöllä jo edellispäivänä, ilman että vettyvät? Näistä saisi joulupöytään vähän vaihtelua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tee mieluummin niin, että tee kaikki komponentit valmiiksi ja täytä vaikkapa aattoaamuna 😊 Keksipohja tosiaan jonkin verran kostuu muuten...

      Poista
  2. Pystyykö marengin vielä tarkistamaan uunissa vai meneekö täyte pilalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystyy toki. 250 astetta grillivastuksella, 2-3min. 😊

      Poista