tiistai 19. tammikuuta 2021

Pullataikina ja laskiaispullat



Ajattelin kirjoittaa muutamia niksejä teille onnistuneeseen, suloisen pehmeään pullataikinaan. 

Itse asiassa juurikin pullataikina oli paras oppi leipuri-kondiittorikoulusta, jonka sain.
Olin aina ollut siinä uskossa, että mummoni oli opettanut tekemään ne "maailman parhaat" pullat, mutta vasta nyt koen osaavani tehdä täydellisen pullataikinan. Siis sellaisen pumpulinpehmeän, tiedättehän?

-Hiivaa ei tarvitse erikseen liotella, vaan murustele se vain leivontakulhon pohjalle ja lisää kaikki muut ainekset samaan kulhoon, kerralla. 

-Tee taikina aina yleiskoneella,jos mahdollista. Käsin ei valitettavasti täydellistä sitkoa synny. 
 
-Lisää KAIKKI vehnäjauhot kerralla, heti alussa ( älä siis lisää niitä enää yhtään vaivatessa!), sillä sitko alkaa muodostua heti vaivaamisen alkuvaiheessa. Myöhemmin lisätyt jauhot eivät siis kerkeä muodostaa sitkoverkostoa, niin pullat "lässähtävät" uunissa. Maidon lämpötila 37-40 aatetta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15-20min., pienimmällä teholla. (Huom! Taikina saa jäädä todella löysäksi, kunnollisen sitkon ansiosta taikinasta tulee helposti leivottavaa ja erittäin pehmeää. Pullapitko sen sijaan tarvitsee 
hieman reilummin jauhoja). Käytä puolikarkeaa jauhoa, se sopii pullataikinaan parhaiten.

-Pullataikinalle annetaan 10min. taikinalepo vaivaamisen jälkeen, eli taikinaa EI kohoteta vielä tässä vaiheessa. Eli vain yksi kohotus- muuten hiiva ei jaksa toimia enää uunissa.

-Leivo pullat ja kohota sitten liinan alla n.tunti. Voitele pullat kananmunalla. Paista pikkupullia 225 asteessa n. 8-10min., tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

0,5l maitoa
1,5dl sokeria
50g hiivaa
1 tl suolaa 
1 kananmuna
2tl kardemummaa
150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna

Laskiaispulliin vispikermaa ja esim.mansikkahilloa väliin.



61 kommenttia:

  1. Täytyypä koittaa tuo yhden kohotuksen taktiikka.

    VastaaPoista
  2. Miksihän sitten iät ja ajat on ohjeistettu kohottamaan kaksi kertaa.
    Onhan se nopeampaakin kohottaa vain kerran. - Mimmu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sitä saakin ihmetellä 😁 Ne on ne "mummojen" opit...

      Poista
    2. Kyllä tuo 10-15 minuutin taikinan lepuutuskin jo ihan kohotuksesta käy. Eikä aina ennenkään kaikissa ohjeissa ole opetettu kohottamaan kahta kertaa hiivataikinaa.

      Aika miedon makuisesta pullataikinasta teet pullat?

      Poista
    3. 10 minuuttia se on vain, jona aikana taikina ei kerkeä kyllä nousta. Miedon makuinen on varmasti pelkkä taikina, mutta yleensähän se maustetaan kanelilla korvapuusteissa, sokerilla ja voilla voisilmäpullissa ja tässä tapauksessa kermalla ja hillolla ☺️ Eikähän näitä tarvitse noudattaa, jos oma, vanha ohje tuntuu mieluisammalta ☺️

      Poista
  3. Tuleeko maito kädenlämpöisenä?

    VastaaPoista
  4. Mikähän ois tässä paras vehnäjauhon korvikkeeksi gluteenittomiin pulliin? Ihan joku glut jauhoseos vaiko joku tietty? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntain vaalea jauhoseos on mielestäni paras. Kaveriksi hieman psylliumia, sekä leivinjauhetta ☺️

      Poista
  5. Monta desiä jauhoja pitää sitten laittaa taikinaan, jos haluaa tehdä pitkoja?

    VastaaPoista
  6. Tuoreelle hiivalle tuo 42 astetta on liikaa, hiiva kuolee.
    Mittaan taikinanesteen lämpötilan mittarilla kaikkien hiivataikinoiden teossa. Kädenlämpöisyys on vähän niin ja näin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa. Tuolla piti lukea 37-40. Kiitos hyvästä huomiostasi ☺️

      Poista
  7. Mites kuivahiivalla?

    VastaaPoista
  8. Kiitos tuhannesti ohjeista! Ekan kerran elämässä onnistui pullat. Nyt tuli kuohkeita, aina aiemmin lättänöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtavaa, että sielläkin on onnistuttu!! 👍👌

      Poista
  9. Saa nähä miltä maistuu, pullat ainakin kauniisti kohoaa.... tuskin Maltan odottaa, ekat kohta uuniin🤗

    VastaaPoista
  10. Tuli kyllä niin hyviä, helposti leivottavia pullia. Tämä ohje jää todellaki mun käyttöön, kiitos👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että sielläkin onnistui ja reseptillä tuli käyttöä! 👏 Kiva, että kävit vielä jättämässä palautettakin 😘

      Poista
  11. Minun käyttööni myös! Kai 30 vuotta olen leiponut lempileivonnaista Pullaa ja nyt löytyi täydellinen ohje.��
    Pullat kohosi upeasti kiertoilmauunissa ja paistotulos läheni jo täydellisyyttä....ja se sitko, uuh! Kiitos ohjeesta ❤️

    VastaaPoista
  12. Vielä varmistelen, että ihan kaikkiko aineet laitetaan kerralla kulhoon, voikin? Kun kirjoitat, että: -Hiivaa ei tarvitse erikseen liotella, vaan murustele se vain leivontakulhon pohjalle ja lisää kaikki muut ainekset samaan kulhoon, kerralla.

    VastaaPoista
  13. Kuinka monta pullaa tulee suunnilleen puolen litran taikinasta?
    Mietin onko taikina liian suuri pieneen talouteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä n. 25. Kannattaa tehdä puolikkaalla ohjeella, jos tuntuu paljolta ☺️

      Poista
  14. En olisi uskonut, että vielä tähän ikään löydän mahtavan pullaohjeen. Tein lapsenlapsille pikkupullia ja ihanan pehmeitä, maukkaita(lisäsin kardemummaa ja suolaa) tuli.

    VastaaPoista
  15. Parhaita lasiaispullia ikinä, suolaa ja kardemummaa lisäsin pikkuisen. Ohje laitetaan varmaan talteen.
    Kiitos ohjeesta, ilahdutathan meitä aina ammattilaisen ohjeilla.

    VastaaPoista
  16. Vaikka unohtui suola, on kyllä parhaat pullat ikinä! Hitusta vaille 60v meni että sellainen löytyi. Kiitos ohjeesta ja monesta muustakin ohjeestasi. Näihin voi aina luottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, Jaana ❤️ Mukavaa, että jätit kommentin.

      Poista
  17. Hei! Kananmunan voi varmaan tässäkin jättää pois? Vai tekeekö se jotain taikoja tällä tavoin menetellessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Voit jättää toki poiskin. Kananmunan tarkoitus on antaa taikinalle makua ja väriä, sekä kuohkeuttaa taikinaa. Kananmuna antaa taikinalle myös kestävyyttä käsittelyyn ja venyvyyteen 🙂

      Poista
  18. Kiitos�� ohje on loistava, millään muulla en ikinä enää tee pullaa. Tää on ��

    VastaaPoista
  19. Menee ehdottomasti kokeiluun silkasta uteliaisuudesta ☺️. Jos olisin lukenut tän reilu tunti sitten niin olisi päässyt heti kokeiluun. Nyt ehdin jo tehdä vanhaan malliin

    VastaaPoista
  20. Parhaat pullat ikinä! Eilen tein ohjeella voisilmäpullia ja laskiaispullia, tänään korvapuusteja. 😍👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Siellä hän on leivottu oikein urakalla 🤭😁

      Poista
  21. Parhaat pullat 30-vuotisen leivonta urani aikana, uskomattoman kaunis ja tasainen pinta. Tein ohjeesta poiketen kauramaitoon. Tällä ohjeella leivon pullat jatkossakin, suurkiitos ohjeesta ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että tulee maukkaat pullat kauramaidollakin.Teitkö siis täysin vegaanisina, eli jätit kananmunan pois ja korvasit voin jollakin?

      Poista
  22. Tuli hyvät pullat, vaikka kaapissa oli vain erikoisvehnäjauhoja ja kuivahiivaa. Onnistui niilläkin. Päivällä täytän ne mansikkahillolla ja kermavaahdolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu toki niilläkin 👍 Mansikkahillo ja kermavaahto onkin parhaat täytteet. Siis, minun mielestäni 😋

      Poista
  23. Hei�� Äsken vaivasin taikinan ohjeen mukaan, tulipa hyvän tuntunen taikina ja helpolla vaikka vähän jänskätti tätä kokeilla. Jaan taikinan puoliksi ja teen laskiaispullia ja korvapuusteja. Olen leiponu pari kertaa vuodessa eli homma on vähän hakusessa. Aiemmin pullat helposti jäänyt tuorehiivalla vähän maistumaan hiivalta, kuivahiivalla en ole tätä huomannut, mistähän on johtunut? Mikä ero on käyttää tuore-/kuivahiivaa? Kiva, kohta leivon ja kohotan pullat sitten paistamaan��‍�� Kiitos ohjeesta��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinkas onnistuit? Olisi kiva kuulla ☺️ Hiiva jää maistumaan, jos taikinaa ei kohota tarpeeksi.Tuohon en valitettavasti osaa sanoa, miten kuivahiiva ei maistu, mutta tuore maistuisi 🤔

      Poista
  24. Siis tässä reseptissä ei missään vaiheessa sanottu maidon lämpötilasta mitään? Mä tyhmä menin laittamaan maidon kylmänä ja pullat ei nousseet ollenkaan, nyt vaan repeilevät uunissa.. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaus olisi löytynyt näistä kommenteista, mutta lisäsin senkin nyt vielä tuonne varsinaiseen ohjeeseen ☺️

      Poista
  25. Kiitos ohjeesta! Upeita laskiaispullia sain aikaiseksi. Täytyy kokeilla tätä myös korvapuusteihin. Osaisitko suositella hyvää yleiskonetta kotileipurille? Nyt käytössä sähkövatkain ja taikinakoukut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka kiva juttu ☺️ Itselläni on Kitchen Aid, mutta sitä en voi valitettavasti suositella. Itselläni ajatuksena hankkia Kenwoodin Chef XL. Siitä olen kuullut vain hyvää ☺️

      Poista
    2. Kiitos! Tämän taidan laittaa toivelistalle. Korvapuustit juuri tein ohjeellasi ja taikina on niin helposti käsiteltävää ja upeasti kohoaa!

      Poista
    3. Kiva kuulla, että sielläkin onnistuttiin 👏

      Poista
  26. Valmistetaanko voisilmäpullat ihan valmiiksi asti ennen tunnin kohotusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, että ehdin vastaamaan vasta nyt. Olen tehnyt piiiitkän viikonlopun töitä. Mutta voisilmäpullissa ensin kohotus,voitelu, reiän teko ja voi, sekä sokeri ☺️ Sitten uuniin.

      Poista
  27. Kaunis kiitos hyvistä vinkeistä, ei koskaan ole pullat onnistuneet niin hyvin kuin nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Pulla on hyvää, kun se on hyvin leivottua 😋

      Poista