sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Runebergintortut

 
 
Tässä on yksi omasta mielestäni, blogini parhaista resepteistä, nimittäin nämä aivan ä-lyt-tö-män herkulliset Runebergintortut. Pidän itse näistä perinteisistä "ruunareista" niin paljon, etten välitä uudistaa näitä ikinä mitenkään. 
 
Itse jätän näihin aina kunnolla tekstuuria, eli hienonnan piparit ja mantelit vaan isohkoiksi muruiksi. Pidän erittäin paljon myös karvasmantelin mausta, joten kannattaa aloitella sen suhteen varovasti...itse laitan aina tuon teelusikallisen, mutta maistelemalla löytyy omaan suuhun sopivin määrä. Toki, halutessaan sen voi jättää kokonaankin pois 😊 Ei kun herkuttelemaan!
 
 
(6 kpl silikonisella Runebergin vuoalla/ 12 kpl muffinssivuoalla)

Taikina:
180 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl karvasmanteliaromia
2 dl manteleita
10 paksua piparkakkua
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokien voitelu:
vuokaspray

Kostutusliemi:
1 ½ dl vettä
½ dl punssia, tai omenamehua
3 rkl sokeria

Kuorrutus:
8 rkl vadelmamarmeladia tai –hilloa
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua, vettä, tai kananmunan valkuaista
 
1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Jauha mantelit ja piparkakut. Sekoita joukkoon korppujauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe.

2.Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Lisää kuivat aineet vaahtoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi. Mausta taikina lopuksi karvasmanteliaromilla.

3.Voitele muotti. Voit tehdä nämä vaihtoehtoisesti myös vaikkapa muffinssivuokiin, silloin paistoaika on hieman lyhyempi. Nostele taikinaa lusikalla muottiin. Ei ihan täyteen. Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia.

4. Anna torttujen "levätä" 5min. vuoassa, ennen kuin kumoat ne. Jos mahdollista, kostuta ja koristele tortut vasta seuraavana päivänä. 

5. Sekoita kostutusliemi. Valuta lientä leivosten päälle reilusti (lämmin neste imeytyy tasaisemmin). Sekoita tomusokeri, vesi ja sitruunamehu. Valuta tahnaa hillosilmän ympärille. Annostele renkaan keskelle vadelmamarmeladia pursotuspussin avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti