maanantai 4. lokakuuta 2021

Maailman paras pullataikina ja korvapuustit

 

Tänään, 4.10. vietetään kansallista korvapuustipäivää. Tämän ihastuttavan, kanelin ja kardemumman tuoksuisen päivän kunniaksi ajattelin muistutella teitä näistä leipuri-kondiittorikoulusta saamastani nikseistä, jolla leivot, vaatimattomasti, maailman parhaat pullat 😍 Pistäthän testaten?


0,5l maitoa
1,5dl sokeria
50g hiivaa
1 tl suolaa 
1 kananmuna
2tl kardemummaa
150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna
 
-Hiivaa ei tarvitse erikseen liotella, vaan murustele se vain leivontakulhon pohjalle ja lisää kaikki muut ainekset samaan kulhoon, kerralla. 

-Tee taikina aina yleiskoneella, jos mahdollista. Käsin ei valitettavasti täydellistä sitkoa synny. 
 
-Lisää KAIKKI vehnäjauhot kerralla, heti alussa ( älä siis lisää niitä enää yhtään vaivatessa!), sillä sitko alkaa muodostua heti vaivaamisen alkuvaiheessa. Myöhemmin lisätyt jauhot eivät siis kerkeä muodostaa sitkoverkostoa, niin pullat "lässähtävät" uunissa. Maidon lämpötila 37-40 astetta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 12-17 min., pienimmällä teholla. (Huom! Taikina saa jäädä todella löysäksi, kunnollisen sitkon ansiosta taikinasta tulee helposti leivottavaa ja erittäin pehmeää. Pullapitko sen sijaan tarvitsee 
hieman reilummin jauhoja). Käytä puolikarkeaa jauhoa, se sopii pullataikinaan parhaiten.

-Pullataikinalle annetaan 10min. taikinalepo vaivaamisen jälkeen, eli taikinaa EI kohoteta vielä tässä vaiheessa. Eli vain yksi kohotus- muuten hiiva ei jaksa toimia enää uunissa.

-Leivo pullat ja kohota sitten liinan alla n.tunti. Voitele pullat kananmunalla. Paista pikkupullia 225 asteessa n. 7-9 min., tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.
 

Korvapuustit:
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinasta ohuehko, noin 35cm korkea ja 50cm leveä levy. Levitä pinnalle reilusti huoneenlämpöistä, pehmeää voita. Ripoittele voin pinnalle kanelia ja sokeria. Kääri taikina rullaksi ja leikkaa veitsellä n.70g painoisia paloja. Käännä saumapuoli alaspäin ja painele peukaloilla pala korvapuustin muotoon. Anna kohota liinan alla n. tunti ja voitele pullat sitten kananmunalla. Rippoittele pinnalle lopuksi raesokeria ja paista pullat 225 asteessa, n. 8minuuttia, tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.
 



11 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä. Eipä olekaan pitkään aikaan tullut pullaa leivottua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vispilät laulamaan kanelipullien kunniaksi 😁

      Poista
  2. Hyviä ohjeita, mutta osittain virheellisiä. Esimerkiksi väite siitä, ettei hiiva jaksaisi toimia useiden nostatusten jälkeen, on puppua. Jos hiiva ensimmäisen nostatuksen jälkeen "jaetaan" tasaisesti taikinaan vaivaamalla/kaulimalla, on sillä jälleen ympärillään hiilihydraatteja käytettävissä ja taikina alkaa nousemaan uudelleen. Myös väite myöhemmin lisättyjen jauhojen kyvyttömyydestä muodostaa gluteeniverkkoa on väärä, sitä kun alkaa muodostumaan autolyysin kautta ilman vaivaamistakin heti kun vesi pääsee jauhojen kanssa kosketuksiin. Sitkoa syntyisi täysin ilman vaivaamista, jos taikinalle annettaisiin kunnolla aikaa olla autolyysissä, kuten ensimmäisen nostatuksen aikana tapahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä tiedosta ☺️ Tässä oli kyllä minullekin uutta tietoa. Ei näköjään koulusta saadut opit olekaan aina oikeita 🙊 Mutta niin tai näin- järjettömän hyvät pullat tällä reseptillä syntyy 😁

      Poista
  3. Uskallan väittää, että teen vähintään yhtä hyvää pullaa kuin tuolla ohjeella tulee, jauhomäärästä päätellen vielä vähän parempaa. Ensinnäkin pullataikinaan en laita koskaan kananmunaa, suotta vain kuivattaa pullan nopeammin. Ohjeessasi on myös liikaa jauhoja laitettavaksi KAIKKI jauhot kerralla. Jauhoja ei pitäisi edes mitata, käsituntumalla vain. Sulatettu rasva lisätään loppuvaiheessa ja sen jälkeen enää vain hitusen verran jauhoja. Teen aina pullataikinan käsin ja hyvää tulee. Nostatan 2 kertaa ja silti uunissa nousevat vielä. Eli ei ihan pidä nuo koulusta saamasi teoriaopit paikkaansa. Ei kaikki kondiittorit tee hyvää pullaa, se on äidin maidossa peritty taito.

    VastaaPoista
  4. Tällä tulee kyllä ehdottomasti maailman paras pullataikina ja ne jotka väittävät näitä käsin veivattuja taikinoits paremmiksi, niin ehkä kannattaa kokeilla tämä. Ja muns ei todellakaan kuivata ainakaan tätä pullataikinaa, tuo lisämakua ja kivaa väriä. 50 vuotta ahkerasti olen leiponut ja käsin sekä monella ohjeella tehnyt, mutta nyt vaihtui ohje kerrasta, näin hyvää ja monta päivää tuoreena säilyvää pullaa en ikinä ennen ole saanut, vaikka tuore pulla aina hyvää onkin.

    VastaaPoista
  5. Ihan luottoresepti tullut tästä, kiitos! Toimii loistavasti pikkulapsiperheen arjessa ja tällä reseptillä leivotut pullat maistuu takuulla kaikille! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla ♥️ Kiitos, että kävit jättämässä kommentin.

      Poista
  6. Tällä ohjeella tuli ihan huippu hyvät pullat😋 ainut, että jauhoja laitoin vähemmän (ja kananmunaa en pullataikinaan laita). Ennen tämän ohjeen kokeilua en ollut pullaa tehnyt vähään aikaan kun tuntui, ettei taikina ikinä ole koostumukseltaan mieleinen. Tämän myötä taas "uskalsi" leipoa, kiitos😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla! Eihän se taikina tosiaan välttämättä kananmunaa tavitse, mutta onnistuu silläkin 😊👍 Leivonnan iloa sinne!

      Poista