maanantai 13. tammikuuta 2025

Maritozzit ja vinkit parhaaseen pullataikinaan



Maritozzo, monikossa Maritozzit, ovat italialaisten laskiaispulla, joka tunnetaan myös "kosintapullana". Aviomies toi kermapullia tulevalle vaimolleen maaliskuun ensimmäisenä perjantaina ja pullan sisään oli kätkettynä sormus. 

Nyt laskiaisen lähestyessä inspiroiduin näistä pullista, mutta tein nämä hieman enemmän suomalaisen laskiaispullan tyyliin. Kätkin sisälle nimittäin lakkahilloa ja korvasin normaalisti taikinaan tulevan appelsiininkuoriraasteen kardemummalla. 

Tämä pullataikinan ohje sitten taas- tällä leivot heittämällä maailman parhaat pullat. Ne höyhenen kevyet ja pumpulin pehmeät. En lakkaa hehkuttamasta tätä reseptiä. Kokeilepa vaikka!

(n. 25kpl)

0,5l maitoa
1,5dl sokeria
50g hiivaa
1,5 tl suolaa 
1 kananmuna 
2tl kardemummaa (aitoihin maritozzeihin 2tl appelsiinikuoriraastetta)
150g huoneenlämpöistä voita
13-13,5dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna

Täytteeksi lakkahilloa ja kermavaahtoa.
 
-Hiivaa ei tarvitse erikseen liotella, vaan murustele se vain leivontakulhon pohjalle ja lisää kaikki muut ainekset samaan kulhoon, kerralla. 

-Tee taikina aina yleiskoneella, jos mahdollista. Käsin ei valitettavasti täydellistä sitkoa synny. 
 
-Lisää KAIKKI vehnäjauhot kerralla, heti alussa ( älä siis lisää niitä enää yhtään vaivatessa!), sillä sitko alkaa muodostua heti vaivaamisen alkuvaiheessa. Myöhemmin lisätyt jauhot eivät siis kerkeä muodostaa sitkoverkostoa, niin pullat "lässähtävät" uunissa. Maidon lämpötila 37-40 astetta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 20-25 min., pienimmällä teholla. (Huom! Taikina saa jäädä todella löysäksi, kunnollisen sitkon ansiosta taikinasta tulee helposti leivottavaa ja erittäin pehmeää. Pullapitko sen sijaan tarvitsee 
hieman reilummin jauhoja). Käytä puolikarkeaa jauhoa, se sopii pullataikinaan parhaiten.

-Pullataikinalle annetaan 10min. taikinalepo vaivaamisen jälkeen, eli taikinaa EI kohoteta vielä tässä vaiheessa. Eli vain yksi kohotus- muuten hiiva ei jaksa toimia enää uunissa.

-Leivo pullat (á 80g)  ja kohota sitten liinan alla n.tunti. Voitele pullat kananmunalla. Paista pikkupullia 225 asteessa n. 7-9 min., tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.
 
-Anna pullien jäähtyä ja leikkaa pullan keskelle syvä viilto, lähes pohjaan asti. Laita viillon pohjalle hilloa ja täytä kolo kermalla. Tasoita veitsellä sileäksi. Ripottele pinnalle tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti