sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Perinteiset laskiaispullat


Kahta en vaihda. Toinen on se kuuluisa sinappi ja toinen on ihan perinteiset laskiaispullat. Nyt koulussa olessani olen saanut pullataikinaan pari hyvää niksiä, joten kerron ne nyt teillekin. Ensinnäkin, kun taikina on valmis...sitä ei tarvitse kohottaa, sillä muuten pulla ei jaksa kohota enää uunissa. Siinäpä on siis syy, miksi omat pullani usein lässähtävät paiston aikana. 
Toinen niksi koskee taikinan vaivaamista. Sitä saa yleiskoneella vaivata 10 minuuttia, aika kovallakin teholla, jotta muodostuu hyvä sitko. Mitä se sitten käsin vaivatessa onkaan ;) 
Eilen kävin muuten valokuvauskurssilla...siksi olikin päästävä leipomaan jotakin, että sain harjoitella hieman kuvaamista...joo-o, se ei ole helppoa ollenkaan :D

5dl maitoa
60g hiivaa
1-2tl suolaa
1,5dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 kananmuna
n.13-14dl vehnäjauhoja
n.150-200g voita 


mansikkahilloa/mantelimassaa 
kermaa

1.Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (37astetta). Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia, jotta muodostuu hyvä sitko.

2. Leivo taikinasta pyöreitä pullia (70g/kpl). Kohota pullat lähes kaksinkertaisiksi ja voitele ne sitten kananmunalla. Ripoittele päälle raesokeria, tai mantelilastuja. 


3.Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 5-10 min.

4. Halkaise jäähtyneet pullat. Pursota väliin kermavaahdosta rengas ja annostele mansikkahilloa renkaan sisään. Ripottele pinnalle vielä kevyesti tomusokeria.

2 kommenttia:

  1. Apua, uskallanko oikeesti jättää taikinan kohottamatta?!? Eli suoraan leipomaan ja sit vasta kohotus? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan oikeasti uskallat. Tämä siis mun leipuri-kondis opettajan suusta 😊 Ja näin tein itsekin...hyviä tuli!

      Poista