sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Rapsakat aamiaissämpylät


Etsin rapeakuoristen sämpylöiden ohjetta ja törmäsin Sikke Sumarin ohjeeseen. Tämä oli hieman ciabattan tyylistä...hyvää :) Taikinan sekoittelin illalla jääkaappiin ja aamulla "nakkelin" lusikalla pelille. Helppoakin vielä!

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa (tai puolitoista pussia kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
1 1/2 rkl suolaa
Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.
1,5 dl  ruisjauhoja
1,5 dl  kokojyväjauhoja (laitoin kauraleseitä)
n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää.


Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä  jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min. Päälle ripottelin itse seesaminsiemeniä.

Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea. Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten katoaa rapeus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti