keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Mustaherukka-suklaamoussekakku


Tein joskus tällaisen kakun, joka on ihan mielettömän herkullista! Sisällä kakussa on tumma suklaabrownie pohja, joka paljastuu vasta kakkua leikatessa. Maultaan tämä on todella raikas... Tekovaiheita on kyllä erittäin monta, joten ihan hetkessä ei tämä kakku valmistu. Vaiva maksaa kyllä itsensä takaisin...

Brownie-pohja (24 cm:n irtopohjavuoka):
100 g suklaata (esim. taloussuklaata tai vahvempaa)
170 g voita
2.3 dl sokeria
2 munaa
1.7 dl vehnäjauhoja

Suklaamousse:
170 g tummaa suklaata (70%kaakaota)
7 keltuaista
2 dl vispikermaa
2.5 liivatetta

0.7 dl vettä
1 dl sokeria

Mustaherukkamousse:
 n. 400g mustaherukoita (sen verran, että syntyy n. 2 dl marjamelbaa)
0.75 dl tomusokeria
3 liivatetta
3 dl vispikermaa

Kiille:
2 dl vahvaa sokeroitua mustaherukkamehua
3 liivatetta

Koristelu:
n. 20 g valkosuklaata sulatettuna
mansikoita
punaviinimarjoja
ym.


brownie-pohja:
Kuutioi voi ja paloittele suklaa. Siirrä ne kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Mittaa sokeri kulhoon ja kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Tarkista, että seos on jäähtynyt korkeintaan kädenlämpöiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan käsivispilällä voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kunnostettuun 24 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa noin 20-25 min. Pohja saa jäädä sisältä hieman kosteaksi. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.

Kun pohja on täysin jäähtynyt leikkaa siitä rengasmuotilla halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen pala. Laita leikattu pohjapala tarjoilualustalle. Isonna rengasmuottia noin 23 cm:n kokoiseksi ja aseta se kakun pohjapalan ympärille. Vuoraa rengasmuotin reunat kauttaaltaan kalvolla. Kalvo auttaa saamaan kakun siististi pois muotistaan.

HUOM! Mikäli et omista rengasmuottia, voit tehdä kakun myös irtopohjavuokaan. Leikkaa tällöin brownie-pohjaa silmämääräisesti pienemmäksi ja aseta pohja takaisin irtopohjavuokaan (päällystä pohja leivinpaperilla). Suojaa irtopohjavuoan reunat kalvolla.


suklaamousse:
Aloita sokeriliemestä: Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa. Anna jäähtyä.

Valmista mousse. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa.  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunat. Yhdistä keltuaiset ja jäähtynyt sokeriliemi. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan käsin vispaten. Seos on kypsää, kun pinnan kuplat pienenevät tasakokoisiksi ja seos kiiltää. Seos tuntuu myös käteen kuumalta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa kypsää muna-sokeriseosta sähkövatkaimella, kunnes se on kuohkeaa, vaaleaa ja jäähtynyttä.

Ota kermasta tilkka erilleen ja lämmitä se kuumaksi. Liota liivatteet kuumaan kermatilkkaan. Vaahdota loppu kerma. Yhdistä sula suklaa muna-sokerivaahtoon. Lisää liivatekerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma kevyesti käännellen. Kaada mousse brownie-pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

mustaherukkamousse:
Paseeraa (painele kauhan/lusikan avulla metallisiivilän läpi) sulat marjat. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja marjoista syntyy tasaisen kaunis kastike, marjamelba. Melbaa tulisi muodostua 2 dl. Mausta melba tomusokerilla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vaahdota kerma. Lämmitä noin 0.5 dl marjamelbaa kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Yhdistä marjamelba kermavaahtoon varovasti käännellen. Kaada mousse hyytyneen suklaamoussen päälle ja laita takaisin jääkaappiin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
 

kiille ja koristelu:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna mustaherukkamehusta noin neljännes ja liota liivatteet siihen. Yhdistä liivateseos loppuun mustaherukkamehuun. Mikäli seos on vielä lämmintä, anna sen jäähtyä muttei hyytyä. Kaada jäähtynyt mehu hyytyneen kakun päälle ja laita vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Koristele kakku. Pursota sulatettua valkosuklaata kakun pintaan pitkin vedoin. Tuoreet marjat kruunaavat kakun. Kakun punaherukat ovat viime vuonna pakastamiani terttuja. Sulatin tertut nopeasti kaatamalla päälle kuumaa vettä. Kuivasin tertut huolellisesti talouspaperilla. Asettelin kakun päälle vielä viime hetkellä mansikan kukkia. Kuvassa niitä ei näy, koska ne olisivat muuten nuukahtaneet.

Poista kakun ympäriltä kalvot vasta juuri ennen tarjoamista.

19 kommenttia:

  1. Voi miten upea kakku, todella tyylikäs! Tuo brownies pohja on aivan ihana ja kun päälle tulee kaksi herkullista täytettä, niin makunautinto on valmis!

    VastaaPoista
  2. Aivan upea kakku ja voin vain kuvitella, miten maistuisi minullekin! Mustaherukka kakuissa on todella hyvä ja vielä kun sen yhdistää suklaaseen niin voisko olla parempaa?! Laitan ohjeen muistiin, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä mahtava makupari :p Suosittelen kyllä kokeilemaan..

      Poista
  3. Todella ihanan näköinen! Mustaherukka on ihanaa! Olen tehnyt joskus paljonkin mustaherukasta täytekakun täytettä, mutta kun itsella ei kasva mustaherukkaa niin koko marja on vähän unohtunut... Tarttis kaupasta hakea! Sitten mulla on jo useamman päivän pyörinyt päässä oikein suklainen suklaapommi-juustokakku juuri brownies-pohjalla, eikä yhtään helppaa katsella tälläisiä herkkuja ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taru :) Pakastealtaasta minäkin herukat hain, kun omat kaikki keittelin mehuiksi syksyllä. Suklaakakku on aina hyvää....muodossa missä hyvänsä,- ikävä kyllä ... :p

      Poista
    2. Joskus meillä oli puhetta noista juusto- ja hyydykekakkujen reunoista. Mä olen nyt alkanut ruiskuttamaan kalvojen sisäpinnalle hieman spray-rasvaa ja sen avulla kakun reunoista tulee entistä kauniimmat! Eikä maistu! :)
      Ps. Mä sitten sorruin sen suklaaunelman tekemiseen... ;D

      Poista
    3. Mä olen nyt öljynnyt ja tomusokeroinunt, kokeillut kalvoja ja vaikka mitä. Mä taidan vaan kertakaikkiaan olla niin suurpiirteinen, että mä en malta niitä kauniisti irroitella, siksi lopputulos on mitä on. Ja suklaakakku...mä huomasin! :o Ihan mahtava, hei!

      Poista
    4. Tämän kakun reunat on ainakin ihan täydelliset!

      Poista
    5. Tiedätkö. Mä olen tänään tehnyt näitä huomiseksi eräisiin rippijuhliin kolme kappaletta. Ja juuri tällä hetkellä olen sitä mieltä, etten leivo enää ikinä!! :D Mä en ymmärrä, miten sä saat noista noin siistejä... :o

      Poista
    6. Eikä! Mä kans niin tiedän ton tunteen... ;D
      Mä yritän miettiä, et miten sä poistat sen kalvon... Kokeile nyt ihmeessä vielä sitä yhdistelmää, että öljyät tai spray:aat ne kalvot. Mulla ei jäänyt kalvoihin kiinni lähes yhtään täytettä. Olen myös huomannut, että mitä pidempi hyydytysaika, sen paremmin kalvot irtoaa. Eli aina kannattaa pitää yön yli juustokakkuja hyytymässä. Kinuskikissalla on joitain kuvia kalvojen käytöstä täällä:
      http://www.kinuskikissa.fi/kakun-tayttaminen-esittelyssa-eri-vaihtoehdot/

      Poista
    7. Sillä tietenkin voi olla vaikutusta, että mä koitan aina minimoida liivatteen määrän, kun tykkään sellaisista pehmeä rakenteisista. Voiskohan olla, että sellainen "kovempi" kakku irtoaisi siistimmin. Tosin, nyt kalvokin mitä käytin, oli sellaista lötköä..:) Ei sulta sais jotain oppitunteja tohon hommaan? :D

      Poista
    8. Mä käytän kyllä liivatteita aika hyvin...
      Mulla on yks vinkkejä sisältävä juustokakkuohje blogissa, mutta sekin tuntuu olevan päivityksen tarpeessa. Tarttis katsoa se joku kerta kuntoon :)

      Poista
  4. Tein huomisille vieraille vielä äsken kakun ja testasin sitä vuokasprayta....kiitos vinkistä :) Huomenna nähdään, onnistuinko :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Taru!! Se nimittäin toimi, se vuokaspray. Tosin, käytin normaalia enempi liivatettakin :)

      Poista
  5. Jo on nätti ja varmasti herkullinen! Kestäisikö muuten pakastuksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤ Kestää kyllä, mutta ilman kiillettä. Kiille kannattaa laittaa silloin, kun ottaa kakun sulamaan 😊

      Poista