perjantai 17. huhtikuuta 2015

Pumpernikkelit



Kokeilin, että ovatko nämä nyt oikeasti niin hyviä, kuin lapsena syötynä. Silloin näitä aina välillä sai kauppareissulla ruikutettua. Olivat muistaakseni yksittäispakattuja, kivikovia, mutta ah...niin hyviä :) 

Kuorrutin nämä mansikanmakuisella pikeerillä ja ainakin meidän lapsiin upposi kuin häkä. Ja itsekin maistettuani, että totesin näiden olevan edelleen todella herkullisia... :p Näistä tuli vaan valtaisan suuria, koska minulla ei oikein ollut sopivan kokoista soikeaa muottia. 

Minusta ja pikeeristä ei vain koskaan taida tulla kavereita. Se ei ikinä suostu levittymään haluamallani tavalla :D

(12kpl)

125 g voita
1 ½ dl sokeria
¾ dl tummaa siirappia
½ dl kuohu- tai vispikermaa
1 rkl piparkakkumaustetta
1 kananmuna
1 ½ tl ruokasoodaa
noin 6 dl vehnäjauhoja


Koristeluun:
1 kananmunan valkuainen
noin 1 pkt mansikanmakuista tomusokeria


1. Mittaa voi, sokeri, siirappi, kerma ja piparkakkumauste kattilaan. Kuumenna seos ja anna sen kiehua hiljalleen 2–3 minuuttia. Laita  kattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
2. Lisää muna jäähtyneeseen mausteseokseen hyvin vatkaten. Yhdistä sooda ja jauhot. Lisää jauhoseos mausteseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna pumpernikkelitaikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä noin 5 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta muotilla tai sopivalla lasin suulla ympyröitä tai soikioita, joiden halkaisija on noin 8 cm. Nosta pumpernikkelit leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla
noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.

4. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää vähitellen tomusokeria. Ohenna seosta tarvittaessa vedellä. Lusikoi kuorrute teräväkärkiseen
muovipussiin ja leikkaa pussin kärjestä pala pois.

5. Piirrä kuorrutteella ensin kuorrutteen rajat keksin reunoja myöten. Anna jähmettyä hetki. Peitä sitten keksi kuorrutteella rajoja myöten.
Levitä kuorrutetta tarvittaessa esimerkiksi pienellä lusikalla. Anna kuorrutteen jähmettyä rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti