tiistai 19. tammikuuta 2016

Prezelit eli suolarinkelit


Viime keväänä Saksan reissullamme söin elämäni ensimmäisen Prezelin, joka olikin kiva pieni suolainen välipala. 
Nyt tulikin mieleen, että löytyisiköhän jostakin hyvää ohjetta näihin, että voisi itsekin kokeilla. Löytyihän se täältä. Nämä ovat helppotekoisia ja maistuvat ihanilta hieman lämpöisinä! NAM!
(10 kpl)


3,5 dl lämmintä vettä
2,25 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
n. 8,75 dl vehnäjauhoja + ekstraa vaivaukseen
 

1 kananmuna
karkeaa merisuolaa pinnalle

1. Mittaa vesi suureen kulhoon, lisää kuivahiiva ja sekoita. Lisää suola sekä sokeri ja sekoita. Sekoita viimeiseksi mukaan jauhot. Jätä taikina pehmoiseksi.
Muotoile taikinasta 10 palloa. Pyörittele taikinapalloista pitkät, tasaiset ja ohuet nauhat (esim. vajaa puoli metriä toimii). Vedä taikinan päädyt toisiaan kohti, kierrä toistensa ympäri ja käännä päädyt alas kiinni rinkelin sivuihin.


2. Voitele prezelit kauttaaltaan kananmunalla. Ripoittele pinnalle hieman! meri,-/sormisuolaa  Paista 220 asteessa 10 minuuttia, ensin 5 min normaalisti ja sen jälkeen 5 min grillivastuksilla jotta pretzelit saavat kauniin värin. Näistä ei ole kuitenkaan tarkoituskaan tulla kovin tummia. Nauti lämpimänä.

5 kommenttia:

  1. Tulee mieleen niin Saksan auppari aika. Näitä sai joka paikasta, ja ovat kyllä hyviä. Kioskeissa myydään näitä täytettyinäkin tai valmiiksi voideltuina. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kivan sitkeitä päältä, mutta pehmeitä sisältä. Siskoni mielestä herkullisia myös Nutellan kanssa :p

      Poista
  2. Suuria herkkuja! Olin kouluaikana pari kuukautta leipomossa/konditoriassa Stuttgartissa. Prezeleiden pinta valeltiin lipeävedellä. Sai suht tarkkana olla ettei saanut lipeäroiskeita. Kuuma uuni neutraloi lipeän. Päivän ainoalla tauolla tuli syötyä näitä aika usein. Ja kaupungilla lisää. :)

    VastaaPoista