maanantai 7. marraskuuta 2016

Fariinikakku


Meinasin säästellä tämän reseptin julkaisua lähemmäs joulua, mutta nyt makoilen kotona kipeänä, niin on hyvää aikaa naputella tämä jo koneelle.

Löysin tämän ihastuttavan kahvikakun reseptin mummoni reseptikirjan välistä ja muokkasin sitä hieman. Ensinnäkin halusin kakkuun kuorrutteen, mutta kun en osannut valita valkosuklaan ja suolakinuskin väliltä, niin laitoin sitten kummatkin. Kakusta tulikin kivan näköinen (ja varsinkin makuinen!). 
Joulupöytään koristeltuna päälle olisi sopinut valtavan hyvin vielä lisäksi vaikkapa pekaanipähkinät :)

Ps. Eräs seuraajani Facebookissa oli tehnyt kakun vaalealla, gluteenittomalla jauhoseoksella ja kakku oli onnistunut hyvin myös sillä :)

2 kananmunaa
400g fariinisokeria
200g ranskankermaa/ kermaviiliä
100g voita
1tl kanelia
1tl neilikkaa
2tl kardemummaa
1,5 tl soodaa
300g vehnäjauhoja
(1dl rusinoita, tai muita kuivattuja hedelmiä)

Kuorrutukseen:
120g valkosuklaata

Suolakinuski:
1,25dl kermaa
1dl fariinisokeria
0,5-1tl sormisuolaa

1. Vatkaa kananmunat ja fariinisokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää ranskankerma, sekä sulatettu, jäähtynyt voi.

2. Lisää joukkoon kaneli, neilikka ja kardemumma. Sekoita sitten sekaan vehnäjauhot, joihin on lisätty sooda. 

3. Sekoita taikina, mutta älä vaivaa. Kaada taikina voideltuun, korppujauhoitettuun vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa n. 50 min. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

4. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Valuta se kakun pinnalle. Laita kakku kylmään, jotta suklaa jähmettyy.

5. Keitä kattilassa kovalla lämmöllä kerma ja fariinisokeri kinuskiksi, samalla sekoittaen (n.10min.). Lisää suola n. puolessa välissä. Laita valmis kinuski minigrip-pussiin ja valuta valkosuklaakuorrutuksen päälle. Anna jähmettyä viileässä.

8 kommenttia:

  1. Varsin herkullisen kuuloinen ja näköinen kakku! Pitää kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taru :) Kakku muistuttaa maultaan hiukka mauste,-tai piimäkakkua. Mutta kuorrutus...njam...

      Poista
  2. Oi, ihana kakku. Tätä voisi kokeilla joulua ajatellen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Itse laitoin tuonne rasiallisen sukaatteja, mutta mielestäni kakku olisi ollut parempaa ilman...

      Poista
  3. Tosi hyvä tuli, ilman kuorrutustakin. Pitää Jouluksi sitten tehdä kuorrutuksen kera. Sain vanhat fariinisokeritkin käyttöön kaapista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mukava kuulla. Tämä on niin kuin muutkin kuivakakut-paranee vanhetessaan. Itse syön viimeisen palan tänään :)

      Poista