tiistai 7. lokakuuta 2014

Aamupalasämpylät




Tein illalla nämä sämpylät jo jääkaappiin valmiiksi, jotta voin paistaa aamupalaksi lapsille lämmintä leipää. Tämä ohje on todella helppo ja sen vähänkin vaivan arvoinen. Syötyämme aamupalan, meidän mummi tuli käymään ja 5-v. tyttäremme sanoi hänelle, että " Äiti teki meille aamupalaksi ihanaa, lämmintä sämpylää". Silloin päätin, että näitä täytyy tehdä siis useimminkin... Taikina ja sämpylät valmistetaan siis jo illalla ja aamulla vain tökätään jääkaapista kuumaan uuniin...simppeliä! :)


½ pss kuivahiivaa (tai ¼ pkt hiivaa)
3 dl kylmää maitoa (tai kasvismaitoa tai vettä)
1 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
1 dl kaurahiutaleita
6,5 dl hiivaleipäjauhoja



Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää joukkoon kylmä maito tai vesi. Lisää öljy, suola, hunaja tai siirappi sekä kaurahiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, öljyä kätesi, lyö kätesi kulhoon ja puristele ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Taikinasta tulee löysähkö.


Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Leikkaa taikina kymmeneen osaan. Kostuta kätesi vedellä ja pyöritä palat palloiksi. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle tai leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden pintaan runsaasti jauhoja. Peitä sämpylät liinalla ja nosta ne jääkaappiin. 

Ota aamulla sämpylät kaapista pöydälle kohoamaan siksi aikaa, kun uuni kuumenee 250 asteeseen. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä.  Älä paista niitä liian kauan.

2 kommenttia:

  1. Ihanaahan se on lapsiaan ja läheisiään lelliä lämpimäisillä ♥
    Pistän ohjeen korvan taakse! :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä <3 Tää on kyllä ihan loistava ohje. Ensi kerralla laitan siemeniä tms.mukaan...

    VastaaPoista