Tänään piti leipoa äidille myöhästynyt nimipäiväkakku. Unohdin sen ihan autuaasti aiemmin viikolla :( Mielessäni oli ollut tämä makea ameriikan herkku. Omenan, kinuskin, kerman ja pekaanipähkinän liitto vie kielen mennessään.Toivottavasti tällä saan unohdukseni anteeksi ;)
Pohja |
|
200 g | Digestivejä |
100 g | voita |
1 tl | kanelia |
Pinnalle |
|
1 3/4 dl | kinuskikastiketta |
1 ps (125 g) | pekaanipähkinöitä |
Omenatäyte |
|
4-6 (n. 1 kg) | hapanta omenaa (Jonagold tai Granny Smith) |
50 g | voita |
1 1/4 dl | fariinisokeria |
1 tl | kanelia |
Tuorejuustotäyte |
|
200 g | maustamatonta tuorejuustoa |
1 | kananmuna |
1 rkl | sitruunanmehua |
1/2 dl | sokeria |
1 tl | vanilliinisokeria |
Koristeeksi |
|
1 prk (2 dl) | vispikermaa |
1/4 dl | kinuskikastiketta |
1.Aloita
valmistamalla omenatäyte. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat.
Leikkaa ne ensin neljään osaan ja sitten ohuiksi viipaleiksi. Sulata
rasva isossa kattilassa. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Lisää
omenat hyvin sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia,
kunnes omenat ovat pehmeitä. Anna seoksen jäähtyä.
2.Hienonna
keksit pohjaa varten. Lisää sulatettu rasva ja kaneli. Sekoita
tasaiseksi. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjan ja
reunan väliin. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Voitele vuoan reunat
ja painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteessa
noin 6 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Säästä muutama
pekaanipähkinä koristeluun ja rouhi loput karkeaksi rouheeksi. Levitä
kinuskikastike ja ripottele pähkinärouhe jäähtyneen pohjan päälle.
3.Valmista tuorejuustotäyte. Sekoita tuorejuuston joukkoon muna, sitruunanmehu, sokeri ja vanilliinisokeri.
4.Kaada
omenatäyte pohjan päälle ja levitä pinnalle tuorejuustotäyte. Paista
175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä yön yli jääkaapissa.
5.Vaahdota
kerma ja levitä kakun päälle. Raidoita kakku kinuskikastikkeella ja
kuvioi vetämällä veitsellä raitojen vastaisesti molempiin suuntiin.
Pyyhi veitsi välillä. Koristele kokonaisilla tai kevyesti rouhituilla
pekaanipähkinöillä. Kakku on parhaimmillaan koristelupäivänä.
Nam, onpa hyvännäköinen kakku! Menee ehdottomasti testaukseen!! :)
VastaaPoistaP.S. Ihana blogi sulla muutenkin, aika moni ohje tuli korvamerkattua! :)
Voi kiitos! :) Tää on namia...hiukka erilainen kakku..
VastaaPoistaKyllä sait unohduksen anteeksi:) - jos ei tällä saisi, niin johan olisi kumma! Oli aivan mahtavan hyvää kakkua, erilaista....kiitos vielä kukista ja kakusta!!!
VastaaPoista-äipän äippä-
Hei, kysymys :) Siis leivinpaperi vain pohjalle? Ei reunoille? Riittääkö tuo muruseos pohjalle ja reunoille kun siulla näyttää niin ihanan paksulta laiat tuossa ja aiempiin juustokakkuihin kun olen tehnyt niin tuon vertainen muruseos on mennyt pelkkään pohjaan. Sitten vielä; kauanko kakku tulee jähtyä vuassa ennenkuin uskaltaa irrottaa ja onko vinkkejä irrottamiseen? En ole paistettua juustokakkua ennen tehnyt enkä siis "reunoilla". Tarkoitus tehdä tämä ma aamuna joten jos pikainen vastaus mahdollista niin kiitän ja kumarran :)
VastaaPoistaHeippa! Laitoin leivinpaperin vain pohjalle, mutta voitelin sen ja reunat margariinilla. Tein tämän 24cm:a halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja mielestäni hyvin riitti tuo keksimuru. Toki, ei mikään estä tekemästä vaikka hiukka lisää, jollei tunnu riittävän :) Tuo kakkuhan annetaan olla yön yli jääkaapissa, joten irroitin kakun aamulla vasta juuri ennen koristelua. Kakku irtoaa kyllä vuoasta melko helposti. Minä irroitan aina ohut teräisen veitsen avulla. Onnistut varmasti...tää on lopulya aika helppo tehdä, vaikka vaiheita on monta :)
VastaaPoistaKiitos vastauksesta! Minulla on tarkoitus tehdä tiistaiksi myös hyydytetty juustokakku ja vuokia on vaan yksi :P mutta jospa muutama tunti jääkaapissa riittäisi ennen irrotusta. Kiitos nopeasta vastauksesta :)
PoistaKyllä uskoisin sen riittävän :) Tulehan sitten kertomaan, kuinka onnistuit!
VastaaPoista