sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Amerikkalainen omenakakku


Tänään piti leipoa äidille myöhästynyt nimipäiväkakku. Unohdin sen ihan autuaasti aiemmin viikolla :( Mielessäni oli ollut tämä makea ameriikan herkku. Omenan, kinuskin, kerman ja pekaanipähkinän liitto vie kielen mennessään.Toivottavasti tällä saan unohdukseni anteeksi ;)


Pohja
200 gDigestivejä
100 gvoita
1 tlkanelia
Pinnalle
1 3/4 dlkinuskikastiketta
1 ps (125 g)
pekaanipähkinöitä
Omenatäyte
4-6 (n. 1 kg)hapanta omenaa (Jonagold tai Granny Smith)
50 gvoita
1 1/4 dlfariinisokeria
1 tlkanelia
Tuorejuustotäyte
200 gmaustamatonta tuorejuustoa
1kananmuna
1 rklsitruunanmehua
1/2 dlsokeria
1 tlvanilliinisokeria
Koristeeksi
1 prk (2 dl)vispikermaa
1/4 dlkinuskikastiketta




1.Aloita valmistamalla omenatäyte. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa ne ensin neljään osaan ja sitten ohuiksi viipaleiksi. Sulata rasva isossa kattilassa. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Lisää omenat hyvin sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä. Anna seoksen jäähtyä.


2.Hienonna keksit pohjaa varten. Lisää sulatettu rasva ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Voitele vuoan reunat ja painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteessa noin 6 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Säästä muutama pekaanipähkinä koristeluun ja rouhi loput karkeaksi rouheeksi. Levitä kinuskikastike ja ripottele pähkinärouhe jäähtyneen pohjan päälle.


3.Valmista tuorejuustotäyte. Sekoita tuorejuuston joukkoon muna, sitruunanmehu, sokeri ja vanilliinisokeri.


4.Kaada omenatäyte pohjan päälle ja levitä pinnalle tuorejuustotäyte. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä yön yli jääkaapissa.


5.Vaahdota kerma ja levitä kakun päälle. Raidoita kakku kinuskikastikkeella ja kuvioi vetämällä veitsellä raitojen vastaisesti molempiin suuntiin. Pyyhi veitsi välillä. Koristele kokonaisilla tai kevyesti rouhituilla pekaanipähkinöillä. Kakku on parhaimmillaan koristelupäivänä.



7 kommenttia:

  1. Nam, onpa hyvännäköinen kakku! Menee ehdottomasti testaukseen!! :)
    P.S. Ihana blogi sulla muutenkin, aika moni ohje tuli korvamerkattua! :)

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos! :) Tää on namia...hiukka erilainen kakku..

    VastaaPoista
  3. Kyllä sait unohduksen anteeksi:) - jos ei tällä saisi, niin johan olisi kumma! Oli aivan mahtavan hyvää kakkua, erilaista....kiitos vielä kukista ja kakusta!!!
    -äipän äippä-

    VastaaPoista
  4. Hei, kysymys :) Siis leivinpaperi vain pohjalle? Ei reunoille? Riittääkö tuo muruseos pohjalle ja reunoille kun siulla näyttää niin ihanan paksulta laiat tuossa ja aiempiin juustokakkuihin kun olen tehnyt niin tuon vertainen muruseos on mennyt pelkkään pohjaan. Sitten vielä; kauanko kakku tulee jähtyä vuassa ennenkuin uskaltaa irrottaa ja onko vinkkejä irrottamiseen? En ole paistettua juustokakkua ennen tehnyt enkä siis "reunoilla". Tarkoitus tehdä tämä ma aamuna joten jos pikainen vastaus mahdollista niin kiitän ja kumarran :)

    VastaaPoista
  5. Heippa! Laitoin leivinpaperin vain pohjalle, mutta voitelin sen ja reunat margariinilla. Tein tämän 24cm:a halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja mielestäni hyvin riitti tuo keksimuru. Toki, ei mikään estä tekemästä vaikka hiukka lisää, jollei tunnu riittävän :) Tuo kakkuhan annetaan olla yön yli jääkaapissa, joten irroitin kakun aamulla vasta juuri ennen koristelua. Kakku irtoaa kyllä vuoasta melko helposti. Minä irroitan aina ohut teräisen veitsen avulla. Onnistut varmasti...tää on lopulya aika helppo tehdä, vaikka vaiheita on monta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Minulla on tarkoitus tehdä tiistaiksi myös hyydytetty juustokakku ja vuokia on vaan yksi :P mutta jospa muutama tunti jääkaapissa riittäisi ennen irrotusta. Kiitos nopeasta vastauksesta :)

      Poista
  6. Kyllä uskoisin sen riittävän :) Tulehan sitten kertomaan, kuinka onnistuit!

    VastaaPoista