sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joululimppu



Taas tuli tehtyä jotakin sellaista, mitä en ole voinut koskaan sietää, mutta joka maistui itsetehtynä todella, todella herkulliselta. Löysin tämän reseptin joskus viime joulun jälkeen jostakin netin syövereistä. Tämä on sellainen hieman makea ja mausteinen limppu, jossa on mausteena pomeranssia, sekä kuminaa. Tällä reseptillä tulee kaksi ihan kivan kokoista leipää 🎄 

5dl piimää
50g hiivaa
1dl vettä
2,5dl siirappia
1rkl pomeranssinkuorta
1rkl kuminaa
1rkl suolaa
6dl ruisjauhoja
9dl vehnäjauhoja

0,5dl siirappia
0,5dl vettä

1. Mittaa piimä yleiskoneen kulhoon. Kiehauta sitten kattilassa siirappi, pomeranssinkuori, sekä kuminat. Kaada kuuma siirappiseos piimän joukkoon. Sekoita sitten kädenlämpöinen vesi ja murennettu hiiva keskenään ja kaada piimäseoksen joukkoon. Lisää suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa taikinakoukulla n. 12 minuuttia.

2. Anna taikinan kohota liinan alla n. 40 minuuttia. Jaa taikina sitten kahtia ja riivaa (pyöritä ja muotoile) siitä kaksi limppua. Laita limput uunipelleille, liinan alle, leivinpaperin päälle kohoamaan. Anna kohota n. tunti. 

3. Pistele limppuihin reikiä ja voitele limput sitten vesi-siirappiseoksella ja paista 45-50 minuuttia 200 asteessa. Voitele limput myös kesken paiston kerran-pari. 

14 kommenttia:

  1. Moikka! Kuinka kauan leipä säilyy? Ja jos ei ole yleiskonetta, riittääkö käsin vaivaaminen? Terkuin Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En vielä ookein itsekään tiedä, sillä leivoin nämä leivät eilen vasta. Tänään ainakin olivat vielä todella hyviä. Voihan nämä hyvin tosin pakastaakin 👍 Kyllä käsinvaivaus riittää, kunhan vaivaa tarpeeksi kauan. Eli niin, että taikina irtoaa kunnolla kulhon reunoilta 😊

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Täytyypä varmaan laittaa leivät tulille. Jos vaikka joulukukan tilalla veisi leivän. 😁 Teitkö itse siis kaksi leipää tällä ohjeella?

      Poista
    3. Tosi hyvä idea! 😊 Kaksi leipää tulee juu ohjeella.

      Poista
    4. Tuleeko kovin pieniä leipiä, jos teen vaikka kolme? Tai sit vaan teen kaksi ja jos oikein maittaa, niin uusi taikina tulemaan. 😂

      Poista
    5. Kyllä kai siitä kolmekin saa tehtyä 😊

      Poista
  2. Meinasin tehdä saaristolaisleipää, mutta lisäksi taidan tehdä tätä! Ihanan näköistä.

    VastaaPoista
  3. Jos vaan pidät joululimpusta, niin pidät tästä varmasti. Oli kyllä hyvää 😍

    VastaaPoista
  4. Tämä oli todella hyvää ja helppo tehdä! Kiitos reseptistä! ��

    VastaaPoista
  5. Minulla ollut samanlainen joululimpun ohje 70-luvun alusta asti. Joka joulu oon tehnyt limppua sillä ohjeella. Viime jouluna kokeilin eri ohjetta ja sain täystyrmäyksen, joten palasin taas tuttuun ja hyväksi havaittuun ohjeeseen. Leivät kohoaa liinan alla parasta aikaa. Leppoisaa ja tuoksuvaa joulun aikaa kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho. Vai on tämä jo niin vanha resepti. Mutta niinhänn se vanha kansakin totesi, että "vanhassa vara parempi" 🎄 Mukavaa joulun odotusta.

      Poista
  6. Olipa hyvä resepti, kiitos! Vieraat ja lahjansaajat kovasti kehuivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä 😊 Tämä resepti on ilmeisesti peruja jostakin vuosikymmenten takaa... Tosi hyvä, kyllä! 👌

      Poista