maanantai 23. helmikuuta 2015

Texaspitkot


Eläkkeellä oleva työkaverini vinkkasi kahvilla käydessään tehneensä tällaista herkkua edellisviikolla. En malttanut olla kokeilematta sitten myös itse. Pulla on hyvää aina, vaniljan ja kanelin kanssa se toimiikin sitten loistavasti! Ohje on peräisin täältä. Ohjeella tulee kaksi pitkoa.

Taikina:
2 1/2 dl kevytmaitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita
   
Täyte:
1 ps (63 g)Vaniljakastikejauhetta (Blå band)
1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
3/4 dl maitoa
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2-1 rkl kanelia

Voiteluun:
kananmuna

Koristeluun:
raesokeria

 1. Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+ 42 astetta). Sekoita maidon joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva, sokeri, suola, kardemumma ja muna.
Sekoita taikinaan jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä, huoneenlämpöinen rasva ja vaivaa loput jauhot vähitellen joukkoon. Vaivaa taikina hyvin. Taikina on valmis kohotukseen kun se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 20 minuuttia. Sekoita sillä aikaa täytteen ainekset.
2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahtia. Leivo ensiksi puolet taikinasta. Kauli taikina noin 40 x 32 cm:n kokoiseksi levyksi.
 Levitä puolet täytteestä levylle ja käännä pitkä taikinasivu täytteen päälle.
3. Jaa levy pitkittäin 4 säikeeseen. Kieritä säikeet pareittain kierteelle ja nipistä ne päistä hyvin kiinni toisiinsa.
Kieritä edelleen kaksi kieritettyä säiettä keskenään pitkoksi ja nipistä myös niiden päät tiukasti kiinni toisiinsa. Nosta pitko varovasti pellille leivinpaperin päälle. Kohota leivinliinan alle lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Leivo, täytä ja kohota toinen puolikas taikinasta samoin.
4. Voitele pitkot munalla ja koristele raesokerilla. Paista 200-asteisessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.


2 kommenttia:

  1. Voi sentään, miten voi pulla olla hyvää!!!!!
    Kannatti ajella päiväkaffelle yövuoron jälkeen. Tätä uskaltaudun kyllä taatusti kokeilemaan.

    VastaaPoista