torstai 18. elokuuta 2016

Tarte tatin eli ranskalainen omenapiiras


Tarte tatin, on ranskalainen omenapiiras, jossa karamellisoidut omenat tämän piiraan "juttu". Tämä nautitaan aina lämimänä tai haaleana, ei koskaan kylmänä,- vaniljakastikkeen, tai löysän vaniljalla maustetun kermavaahdon  kanssa.
Kohta alkaa olla paras omenasato ja paras omena tähän on valkea kuulas mielestäni. Toki kaupasta ostetut vihreät omenat sopivat myös yhtä hyvin...

Pohja:
250g vehnäjauhoja
200g voita
kananmuna
1rkl kylmää vettä

Täytteeseen:
1kg omenoita
100g voita
100g sokeria

1. Sekoita pehmeä, huoneenlämpöinen voi kevyesti sekaisin vehnäjauhon kanssa. Lisää kananmuna ja kylmä vesi. Sekoita, mutta älä vaivaa liikaa. 

2. Tee taikinasta pyöreä, litistetty pallo ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

3. Kuori täytteen omenat ja pilko ne kahdeksaan osaan. Kuumenna sitten valurautapannulla puolet täytteen voista ja sokerista. Odota, että seos ruskistuu ja asettele sitten omenat tiiviisti vierekkäin. Jätä reunoihin parin millin rako. Paista omenoita hieman, että ne saavat myös hieman väriä ja anna niiden jäähtyä sitten hetki.

4. Kauli taikinasta pannun kokoinen, pyöreä aihio. Asettele se omenoiden päälle ja painele reuna omenoiden ja pannun väliin. Taikinaan ei saa tulla reikiä..

5. Paista piirasta 180-190 asteessa n. 40 minuuttia. Ota piiras sitten jäähtymään ja peitä se hetkeksi liinalla. Nauti lämpimänä.

2 kommenttia:

  1. Tarte tatin on oikein hyvä omenaleivonnainen. Olen tehnyt muutaman kerran. Omena sesonki alkaa. Siinä tiimellyksessä on leivottava jotain omenista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvä ja todella neutraalinen makuinen herkku tämä. Nyt täytyy toivoa, että saisi jostain omenia :)

      Poista