sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Macaron-leivoksetMacarons-leivokset ovat suussa sulavia pikkumakeita, joiden tekeminen on, noh, haastavaa. Yleensä taikinaa pitää käännellä varoen, mutta tämä massa kestää kovempaakin käsittelyä. 
Tällä kertaa tein pääsiäiseen sopivilla, pastelliväreillä, mutta maut olivat Kick ja pistaasi 😋
Nyt vapaapäivinä kun on aikaa, niin haastan sinut kokeilemaan näiden tekoa!

(n. 30-33kpl)

250g sokeria
80g vettä
95g kananmunan valkuaista

250g mantelijauhetta
250g tomusokeria
80g kananmunan valkuaista
pastaväriä


1. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Punnitse valkuainen yleiskoneen kulhoon. Mittaa teräskulhoon tms. siivilöity mantelijauho ja tomusokeri. Sekoita joukkoon pastaväri, sekä 80g valkuaista.

2. Keitä vesi-sokeriseos 119 asteeseen ja vatkaa valkuainen samalla vaahdoksi. Kypsennä valkuaisvaahto sitten sokerivedellä , kaatamalla sokerivesi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan, samalla voimakkaasti vatkaten. Anna vatkautua, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

3. Marengin jäähtyessä, "hakkaa" puulastalla sekaisin tomusokeri-mantelijauhoseosta. Mitä enemmän jaksat sitä "hakata", saat kiiltoa pintaan.

4. Kun marenkivaahto on jäähtynyt, yhdistä massat ensin varovasti. Sitten kärsii sekoittaa jo paremmin. Sekoita, kunnes massa alkaa selkeästi löystymään. Pudota sitten pisara taikinaa pellille- jos se alkaa heti laskeutumaan oikeaan muotoonsa, on paksuus sopiva. Jos testitaikinaan jää "huippu", sekoita massaa vielä lisää.

5. Pursota sitten pyöreän tyllan ja massapussin avulla n. 2€:n kokoisia macaronseja pellille.  Kopauta lopuksi peltiä pari kertaa pöytää vasten. Anna kuorien kuorettua n. tunti huoneenlämmössä. Paista macaronseja n. 10-13minuuttia 140 asteessa.

6. Kuoret kannattaa pakastaa ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Macoronsit sulavat hetkessä. Laitan alle vielä reseptit täytteisiin.


Kick-täyte:
5rkl kermaa
5 Kick-patukkaa

1. Sulata kerma ja murennetut Kick-patukat keskenään täysin sulaksi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä ja pursota macaronsin täytteeksi. Halutessasi voit myös jäähdyttää täytteen jääkaappikylmäksi ja vaahdottaa sen.

Pistaasitäyte:
100g voita
120g tomusokeria
3-4rkl pistaasitahnaa

1. Vaahdota voi ja tomusokeri keskenään valkoiseksi vaahdoksi. Mausta pistaasitahnalla ja pursottele macaronsien väliin.

4 kommenttia: