torstai 31. joulukuuta 2015

Tiramisun makuinen juustokakku



Tämän herkullisen makuisen, samettisen pehmeän juustokakun myötä haluan toivottaa oikein hyvää
ja onnellista uutta vuotta 2016, kaikille teille blogini lukijoille! <3 


1 pkt Savoiardi keksejä
3 dl espressoa, tai vahvaa tavallista kahvia
0,5 dl Amarettoa

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
200 g mascarponea
0,25 dl sokeria
4 liivatetta
1 dl Mozart- suklaalikööriä

Pinnalle:
0,5 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta

1. Vuoraa (22cm.) irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kastele keksit sitten kahvi-Amaretto seoksessa ja painele tiiviisti vierekkäin vuoan pohjalle. Laita liivatteet likoamaan.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää mascarpone. Mausta täyte sokerilla ja liköörillä. 

3. Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja lisää siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos massaan ohuena nauhana, samalla sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. 

4. Sihtaa kaakaojauhetta runsaasti kakun pinnalle ja irroita reuna seuraavaksi. Koristeita tähän kakkuun ei välttämättä tarvita, mutta koristele kakku sitten halutessasi.

keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Herkkusieni-tartaletit


Tässä vielä yksi pikkusuolainen vinkki uuteen vuoteen...tai vaikkapa tupaantuliaisiin. Karamellisoitua sipulia, herkkusieniä ja gruyere-juustoa...miltäs kuulostaa? Nämä ovat helppoja valmistaa ja koonkin voi päättää tehdessään...isotkaan eivät jää taatusti syömättä ;)

1 pkt esikaulittua, laskostettua voitaikinaa

1 iso rasia tuoreita herkkusieniä
4 sipulia
150 g gruyere-juustoa
oliiviöljyä
voita
valkoviiniä
timjamia
suolaa
pippuria
kananmuna


persiljaa koristeeksi

1. Sulata voitaikina. Viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Poista herkkusienistä kannat ja viipaloi ne. Raasta myös juusto valmiiksi.

2.Laita paistinpannuun öljyä ja ruskista sipulit kunnolla ruskeiksi. Lisää voi, valkoviini ja herkkusienet. Ruskista lisää niin kauan, että kaikki neste pannulta on haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella timjamilla.

3. Leikkaa kaulitusta voitaikinasta muotilla sen kokoisia ympyröitä, kuin haluat. Viillä sitten terävällä veitsellä n. 1cm taikinan reunasta reunan myötäisesti ympyrä niin, ettei veitsi kuitenkaan mene pohjaan asti. Laita pienemmälle ympyrälle reilusti täytettä ja kasa juustoraastetta (varo täytteen leviämistä reunoille asti). Voitele reuna kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 15min.

Paistettu Halloumijuusto kurpitsansiemenillä


Tämäkään ohje ei ole leipomista, mutta sopii hyvin esim. uuden vuoden tarjottavaksi :) Tämä on ihan järjettömän hyvää!

Halloumijuustoa
voita ja öljyä paistamiseen

kurpitsansiemeniä

tummia viinirypäleitä

Paista kuutioitu halloumi öljy-voi seoksessa paistinpannulla ruskeaksi. Lisää loppuvaiheessa paistoa kurpitsansiemenet ja jatka paistoa hetki, että ne kuumenevat.

Tarjoa tätä tummien rypäleiden kera, esim. juustotarjottimella...tai ihan pelkästään...

tiistai 29. joulukuuta 2015

Savuporo-krustardit


Nyt tulee ohje, joka ei liippaa leipomista millään tavalla, mutta ovat niin, niin hyviä, että pakko jakaa ohje teidän kanssanne. Ottakaapa tästä vaikkapa koppi, miettiessänne pikkusuolaisia uuseksi vuodeksi. Täytteeksi voi tehdä mitä vain suolaista "tahnaa"  (tai makeaan versioon suklaamoussea, johon vadelma koristeeksi), jos makeita ideoita kaipaa...

2 pkt Krustardeja

Täyte: 
100 g poron kylmäsavupaistia
200 g Creme Bonjour valkosipulituorejuustoa
150 g ranskankermaa
puolikas punainen paprika
pätkä kurkkua/ vihreä omena
pätkä purjon vihreää osaa
sinappia
sitruunapippuria

1. Pilko paprika, poro ja purjo pieniksi kuutioiksi. Raasta kurkku, tai omena- kumpaa nyt sitten haluatkaan käyttää, makua raikastamaan.

2. Sekoita sitten kaikki täytteen ainekset yhteen ja mausta sitruunapippurilla,sekä lorauksella sinappia. Täytä kupit ja koristele persiljatupsulla, sekä ripauksella sitruunapippuria.

sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Kolmen pippurin kinkkupiirakka



Nyt kun olemme syöneet massut pullolleen jouluherkkuja, niin voikin hyvillä mielin alkaa miettimään uuden vuoden tarjottavia. Lopusta kinkusta (itse tein kyllä valmis- suikaleista), voi tehdä esimerkiksi tällaisen herkullisen kinkkupiirakan.  Kolmen pippurin-tuorejuusto antaa kivan, erilaisen  maun piirakkaan.

1 pkt piirakkataikinaa

kinkkusuikaleita
1 prk ranskankermaa
2 kananmunaa
2-3 dl juustoraastetta
1 rs Viola kolme pippuria-tuorejuustoa
1 punainen paprika
pätkä purjoa
2 tomaattia
persiljaa

1. Painele piirakkataikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto ja kananmunat keskenään tasaiseksi. Lisää persilja, pilkottu punainen parika ja juustoraaste. Mausta vielä lisäksi pippureilla (musta, rosê ja viher) makusi mukaan. Kaada massa pohjan päälle.

3. Ripoittele pinnalle kinkkusuikaleet, pilkottu purjo, ja viipaloidut tomaatit. Ripoittele lopuksi vielä hieman juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia.


lauantai 19. joulukuuta 2015

Joulun makuinen pullakranssi



Rupesi tekemään kovasti mieli pullaa. Tein ihan peruspulliakin, mutta taikinaa tuli reilusti, niin siitä kehkeytyikin hyvin joulun aikaan sopiva pullakranssi, joka kätki sisäänsä jouluisia makuja. Kyllä se tuore pulla on vaan hy-vää! :p

Pohjataikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 tl suolaa
n.14 dl vehnäjauhoja
150-200 g voita (huoneenlämpöistä ja pehmeää)

kananmunaa voiteluun

Täytteeksi:
aprikoosimarmeladia
kuivattuja, pilkottuja luumuja
punaisia säilöttyjä kirsikoita
vihreitä säilöttyjä kirsikoita 
hasselpähkinärouhetta

Pinnalle:
Tomusokerikuorrutetta
kirsikoita
tomusokeria

1. 1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma, suola ja noin
puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan käsin tai yleiskoneella vaivaten. Lisää viimeisen jauhoerän mukana pehmeä rasva. Vaivaa tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä noin 15-20 minuuttia.



2. Taikina kaulitaan pitkulaiseksi levyksi (n.25x 100 cm), levitetään täytteet ja kääritään rullaksi. Tämän jälkeen nosta rulla leivinpaperin päälle ja muotoile vähän kranssin muotoon. Sitten saksi rullaa viipaleiksi ylhäältä päin (ei irti asti) ja käännä viipaleet vuorotellen vasemmalle, keskelle ja oikealle. Kohota sitten n. puoli tuntia. Voitele lopuksi kananmunalla ja paista sitten 180 asteessa n.25min. 

3. Koristele jäähtyneenä.

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Jouluiset suklaakupit kinuskisella karpalomoussella



Hei...vielä ehtii muuttaa mieltään joulun jälkiruoan kanssa ja tehdä näitä ihastuttavia suklaakuppeja, jollakin ihanalla täytteellä aatoksi. Itse asiassa,- nämä ovat todella nopeita ja helppoja tehdä. Ja sisus voi olla lähes mitä vaan herkkua. Ihan vaan vaikkapa vaniljajäätelöä...

Ps. Olethan huomannut, että Kakkuviikari löytyy myös Facebookista...

(6-7 kpl)
200 g Fazerin tummaa suklaata

Kupit:

1. Leikkaa Minigrip pussista n. 15cm. halk. ympyröitä.
2. Sulata 2/3 suklaasta vesihauteessa niin, ettei suklaa sula täysin. Lisää joukkoon loppu, raastettu suklaa ja sekoita tasaiseksi.

3. Piirrä muovin päälle lusikkaa apuna käyttäen suklaalla paksuhkoja pyöreitä kuvioita. Nosta muovi sitten juomalasin päälle (suklaapuoli ylöspäin). Oikaise muovin reunoja, niin että kupista tulee kauniin muotoinen. Anna jähmettyä 15 minuuttia ja irroita kuppi varovasti ensin juomalasin päältä ja sitten varovasti muovi.

Karpalomousse:
2 dl karpaloita    
3 valkuaista    
1 dl tomusokeria    
2 dl kuohukermaa    
3 liivatelehteä     
tilkka vettä    
2 dl kuohukermaa    
1/2 dl kinuskikastiketta

1. Soseuta karpalot soseeksi esim. sauvasekoittimella.
Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaahdoksi.

2. Vaahdota kerma ja loput sokerista pehmeäksi vaahdoksi.

3. Sekoita kermavaahtoon valkuaisvaahto ja soseutetut karpalot.

3. Liuota kylmässä vedessä pehmennetyt liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä, anna jäähtyä ja lisää ohuena nauhana moussen joukkoon, koko ajan sekoittaen.

Annostele suklaakuppeihin ja anna hyytyä jääkaapissa 2 tuntia ennen tarjoilua. Koristele.

Valmista kinuski kerma, vatkaamalla kerma ja lisää joukkoon kinuskikastike.

Sekoita tasaiseksi ja annostele moussen päälle.

maanantai 14. joulukuuta 2015

Nalle-piparit


 Viime talvena näin jossakin kuvan tällaisista über-söpöistä nalle-pipareista jossakin. Tilasin muotin kyllä heti...mutta nyt vasta tulin niitä kokeilleeksi. Kontrasti oli näkemässäni kuvassa suurempi mantelin kanssa, joten ne pikkuleivät oli varmaankin tehty vaaleasta taikinasta. Minä tein nyt kuitenkin ihan piparitaikinasta..:)

1 pkt valmista piparitaikinaa
kuorellisia manteleita

1. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla nallen muotoisia (kork.6cm.) pipareita. Nosta piparit pellille ja laita nallen "syliin" manteli. Painele nallen tassut mantelin päälle. 

2. Paista 200 asteessa n.6 min. Pistele esim. hammastikulla heti uunista otettuasi silmät ja kuono...



sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Jouluiset tuulihatturenkaat


Tuulihatut ovat kyllä mainiota tarjottavaa juhliin, välipalaksi, joulupöytään...tai ihan minne vaan. Minun teki mieli pitkästä aikaa täyttää ne jollakin makealla, joten tein tällaisina jouluversioina nämä. Tuli kyllä tosi hyviä ja hiukka erilaisia :) Sopisivat tosiaan hyvin vaikka joulupöytään jälkkäriksi kahvin kanssa...

Taikina (n. 15 kpl):
3dl vettä
100g voita
2dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Täyte:
viikunahilloa
luumu-kanelirahkaa (1 prk kermaa, 1 prk rahkaa, 1,5 dl luumumarmeladia, ripaus sokeria ja vaniljasokeria, sekä kanelia maun mukaan) tai Valion valmista maustettua rahkaa...

1. Kiehauta vesi ja rasva kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. 

2.  Sekoita hyvin ja keitä kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta. Nosta kattila liedeltä ja anna taikinan jäähtyä. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan samalla sähkövatkaimella vatkaten.

3. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota runsaita renkaita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.  Älä avaa uuniluukkua paistamisen alkuvaiheessa!

4. Halkaise jäähtyneet tuulihatut. "Voitele" alapuoli viikunahillolla ja pursota hillon päälle reilusti luumu-kanelirahkaa. Aseta kansi paikalleen. Ripoittele valmiiden tuulihattujen pinnalle vielä tomusokeria.

perjantai 4. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän valkosuklaaleivokset


  Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille, jo hieman etukäteen :)

Meillä herkutellaan sunnuntaina tällaisilla valkosuklaaleivoksilla, jotka ovat todella helppoja ja yksinkertaisia valmistaa. Näistähän voisi tehdä myös jouluksi herkkua kahvipöytään, vaihtamalla päälle vain punaiset koristeet ja alle punaiset vuoat? :) Maku näissä onkin jo hiukka jouluinen...

1 pkt Bastogne-keksejä
200 g appelsiinituorejuustoa

150 g valkosuklaata
50 g tummaa suklaata
koristerakeita

1. Murkaa keksit hienoksi. Sekoita tuorejuuston kanssa tasaiseksi massaksi.

2. Pyörittele "taikinasta" palloja (n. 15kpl) ja laita pallot sitten jääkaappiin kovettumaan hetkeksi.

3. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää suklaasulaan tilkka öljyä. Pyörittele pallot sitten suklaasulassa ja laita taas lautaselle ja jääkaappiin kovettumaan.

4. Sulata tumma suklaa ja pursota raitoja leivoksen päälle. Nostele leivokset sitten vuokiin. Ripottele pinnalle esim. koristerakeita.

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Joulun makuiset Rocky roadit


Kaapin perukoilta löytyi tarpeita jos jonkinmoisia, joten tein niistä herkullisia, joululta maistuvia Rocky roadeja. Tässä hyvä vinkki esim. päiväkodin tädeille, tai opettajalle pikku viemisiksi. Meillä nämä eivät sinne asti taida keretä ;)

2 (300g) levyä valkosuklaata

0,5 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl pistaasipähkinöitä
0,5 dl Polka-karamelleja
4 piparkakkua (Annas)
punaisia ja vihreitä suklaakarkkeja

1. Laita vuokaan (20x20cm) leivinpaperi pohjalle. Ripoittele osa  karpaloista, pähkinöistä ja rouhituista Polka-karamelleista paperin päälle. 

2. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja kaada se vuokaan. Ripoittele pinnalle loput "täytteet" ja laita jääkaappiin kovettumaan muutamaksi tunniksi. Paloittele valmis Rocky road terävällä veitsellä ja nautiskele... :)

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Jouluinen kirsikka-suklaakakku


Kyllä. Joulujuttuja testissä. Tämä kakku on aivan ihastuttava vaikkapa viemisenä kukan asemasta. Toki tämä maistuu itsellekin kahvin, tai glögin kanssa. Fariinisokeri antaa oman, täyteläisen makunsa kakkuun. Parhaimmillaan tämä kaveri on muutaman päivän päästä! Kokeile vaikka! :)

200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
100 g tummaa suklaata
2 dl kirsikoita (käytin säilyke ja coctail- kirsikoita)

Koristeluun: 
Sulatettua tummaa suklaata
kirsikoita
hiutale-koristeita (Dr. Oetker)
kookoslastuja 

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi.Vatkaa sitten sekaan huoneenlämpöiset munat yksitellen.

2. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe sekaisin keskenään. Rouhi suklaa ja kirsikat hienoksi ja sekoita ne jauhoseokseen.

3. Yhdistä jauho,- ja voi-sokeriseokset keskenään. Kippaa sekaan myös kerma ja sekoittele varoen. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja pistä paistumaan 175 asteeseen n. 50- 60 minuutiksi.

4. Kumoa hieman jäähtynyt kakku ja koristele suklaasulalla ja jouluisilla koristeilla. Kakku on parhaimmillaan parin päivän päästä.

tiistai 24. marraskuuta 2015

Sämpyläboston nokkosella ja fetalla


Tiesittekös, että nykyään viljellään myös nokkosta ruukuissa? :) No, en minäkään, mutta leivontabloggaja-illasta saamassani lahjakassissa oli myös tällainen kummajainen. Nokkosessahan on ihan mielettömästi rautaa, C-vitamiinia ja kalsiumia ja se on lisäksi tosi monikäyttöinenkin.

Itse tein sämpylätaikinasta bostonin ja maustoin nokkosella ja fetalla. Tätä herkkua voi syödä hyvillä mielin, palan jos toisenkin...

5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
2 tl sokeria
0,5 tl suolaa
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
n.2 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä 

1 pkt Fetajuustoa (classic)
1 ruukku nokkosta


1. Ryöppää nokkosia hetki paistinpannulla pienessä vesitilkassa. Anna jäähtyä.

2. Laita taikinakulohoon kuivahiiva, sekä lämmin (42ast.) vesi. Lisää suola, sokeri ja lopuksi jauhot vähitellen. Lisää viimeiseksi öljy ja anna vaivaa taikina kunnolla.

3. Kohota taikinaa n. puoli tuntia liinan alla ja kauli sitten levyksi. Murenna päälle feta ja ripoittele nokkoset. Kääri rullaksi. 

4. Leikkaa rullasta n. 4 cm:n siivuja ja aseta ne voidellun vuoan pohjalle lappeelleen, melko väljästi. Anna lopuksi kohota vielä hetki liinan alla.

5. Paista 200 asteessa n. 40 min.

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Karpalojuustokakku


Nyt tuli loihdittua pikapikaa vieraille juustokakkua kahvipöytään. Tämä sopisi maultaan paremmin kuin hyvin jouluksi kahvipöytään, taikka jälkiruoaksi. Tästä tuli aivan mahdottoman raikkaan makuinen...ja jouluisen näköinenkin hieman vahingossa :) Omaan suuhuni tämä kakku oli yksi parhaista juustokakuista.

Ps. Olethan huomannut, että Kakkuviikari löytyy myös Facebookista? Tykkäämällä saat uusimmat päivitykseni uutisvirtaasi :)

Pohja:
12 kpl Bastogne-keksejä
60 g voita

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa 
2 prk Kidius Toffee-vanukasta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
220 g karpaloita (jätä muutama koristeluun)
6 liivatetta
tilkka vettä

Koristeluun esim.
kermavaahtoa
suklaavohveleita
murskattuja karkkikeppejä
karpaloita
sokerihelmiä

1. Hienonna keksit murusiksi ja sulata voi. Sekoita ne keskenään ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.20cm) pohjalle tiiviisti.

2. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen vanukkaat, tuorejuusto, sokerit, sekä karpalot. Sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja lisää siihen liotetut, puristellut liivatteet. Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana, samalla hyvin vatkaten.

4. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Koristele haluamallasi tavalla.

torstai 19. marraskuuta 2015

Jouluinen luumu-kanelikakku


Viime viikonloppuna minut oli kutsuttu mukaan Lauttasaareen, ensimmäiseen leivontabloggaajailtaan, josta saimme mukaan aivan mahtavat giftbagit ( Oli muuten mahtavaa treffata teitä kaikkia!). Sieltä löytyi mm. Valion ihanaa luumu-kanelirahkaa, josta sitten päätin tehdä hyydykekakun. 

Vastaavanlainen ohje löytyykin jo Valion sivuilta, mutta itse "terästin" ohjetta vielä luumumarmeladilla ja kanelilla. Lopputuloksena tämä järjetön herkku!

Pohja: 150g piparkakkuja (Annas)
70g voita

Täyte:
2 prk Valion luumu-kanelirahkaa
2,5 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
1 dl luumumarmeladia
1 tl kanelia
5 liivatetta
tilkka appelsiinimehua/ vettä

Koristeluun esim.:
kermavaahtoa
pipareita
sokerimassa-hiutaleita
suklaapisaroita
hopeakuulia
tähtianista

1. Murenna piparit hienoksi ja lisää murut sitten voisulaan. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun vuoan irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti.

2. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka, sokerit ja luumumarmeladi, sekä kaneli.

3. Kuumenna kattilassa tilkka vettä tai mehua. Lisää kiehuvaan nesteeseen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, samalla varovasti sekoittaen.

4. Kaada täyte piparimurun päälle ja tasoita. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti, mieluiten yön yli. Irroita kakku sitten vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

torstai 12. marraskuuta 2015

Kinkkunyytit



Taas vähän erilaista iltapalaa. Nämä ovat nopeita, mutta silti maukkaita pikkusuolaisia, jotka voi täyttää eri variaatioilla ja maustaa mielensä mukaan. Tällä kertaa tein yksinkertaisesti vain kinkulla ja juustolla. Näytti uppoavan meidän väelle ainakin :)

1 pkt (5 kpl) voitaikinalevyjä

1/2 ps kinkkukuutioita
0,5 dl kermaa
1/2 ps juustoraastetta
kananmuna
mustapippuria

kananmuna voiteluun

1. Sulata voitaikinalevyt ja puolita ne. Asettele voidellun muffinssivuoan koloihin kevyesti painaen. Voitele sitten kananmunalla.

2. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja jaa täyte tasaisesti kuppeihin.

3. Paista 200 asteessa n. 15-20min., tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

tiistai 10. marraskuuta 2015

Piparijäädyke


Törmäsin viikonloppuna jossakin blogissa piparijäädykkeeseen, joten pitihän sitä sitten tehdä itselleenkin... Tämä nimittäin on ihan järjettömän hyvää....kupinkin voisi nuolla puhtaaksi,- jos vain kehtaisi!!  Tätä voisi tarjota hyvin pikkujoulujen jälkiruokana...tai sitten vain yksinkertaisesti ahmia koko kakun itse :D Jäädykehän on siitä kiva, että sen voi tehdä pakastimeen jo vaikkapa viikkoja ennen tarjoilua...

1 prk Flora vanillaa (vaahtoutuva vaniljakastike)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
5 ohutta piparia (esim. Annas) 
150 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria

1. Vatkaa vaniljakastike ja lisää siihen sokerit, sekä rouhitut piparkakut. Rouhi sitten valkosuklaa ja lisää massaan.

2. Öljyä jäädykevuoka kevyesti esim. talouspaperilla (tai suihkauta vuokasprayta) ja kaada massa vuokaan. Peitä kelmulla ja anna jäätyä vähintään vuorokausi.

3. Anna sulaa huoneenlämmössä hetki ennen kuin kumoat jäädykkeen. Koristele esim. pipareilla, kermavaahdolla ja kahvipapu-karamelleilla :)

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Tropical-juustokakku


Tämän kakun myötä haluan toivottaa hyvää isänpäivää, kaikille Iseille! <3

Tätä kakkua on kehuttu niin paljon, että pakkohan tätä oli itsekin kokeilla. Tämä oli siis täytekakun kaverina poitsun synttäreillä.

Hyvää tämä olikin ja sai kehuja kyllä. Alkuperäinen ohje siis täältä. Itse tein täsmälleen ohjeen mukaan muuten, mutta kiilteen tein kaksinkertaisena, jotta sain siitä paksumman. Yksinkertainenkin olisi riittänyt kyllä vallan mainiosti. 

Tätä kakkua oli ihana koristella, kun oli niin värikäs pinta, niin koristeet näyttivät huippukauniilta....


Pohja:
200g vaniljatäytteisiä kaurakeksejä
50g voita
ripaus suolaa

Täyte:

1.5 kpl limen mehu
1 kpl sitruunan mehu
1 kpl appelsiinin mehu (keskikokoinen)
1dl kidesokeria
1rkl mangososetta
200g Mascaponea
125g appelsiinituorejuustoa
125g sitruunatuorejuustoa
6dl vispikermaa
0.5dl tomusokeria
8 kpl liivatetta

Kiilteeseen:

2 liivatetta
0.5 kpl limen mehu
0.5 kpl sitruunan mehu
0.5 kpl appelsiinin mehu
2rkl sokeria
2rkl mangososetta




Koristeluun esim.:

sitruunaa, limeä, vaniljatäytekeksejä, marjoja
 
-Voitele kakkurengas vuokasprayllä ja tomusokeroi se. Näin rengas irtoaa nätisti ilman reunakalvoja ja reunasta tulee siisti ja sileä. Jos et omista kakkurengasta, irtopohjavuoan pelkkä rengas ajaa saman asian.
-Murskaa keksit ja sekoita niihin sula voi ja suola. Taputtele renkaaseen kakkupahvin päälle.

-Kuumenna kattilassa juustokakkumassaan tulevat mehut, mangosose ja kidesokeri. (ei kiehuvaksi mutta sen verran että liivate sulaa siihen). Lisää siihen liotetut (5-7 min) liivatteet.
-Jäähdytä vesihauteessa kunnes se ei tunnu sormeen enää lämpöiseltä.
-Vaahdota kerma yhdessä juustojen ja tomusokerin kanssa vaahdoksi.
-Lisää vaahtoon mehu-liivateseos ohuena nauhana.
-Kaada renkaaseen pohjan päälle mahdollisimman tasaisesti. Tärisytä rengasta eri suuntiin siten että massa vajoaa tasaiseksi ja mahdolliset kolokohdat täyttyvät.
-Laita kylmään jähmettymään. Voit myös pakastaa kakun hyytymisen nopeuttamiseksi.

-Laita kiilteen liivatteet likoamaan.
-Kuumenna kiilteeseen tulevat mehut, sose sekä sokeri. Nestettä on nyt n. 1.5dl. (Jos paljon enemmän, lisää yksi tai vaikka puolikas liivate.)
-Liuota seokseen liivate ja anna sen jäähtyä hetki.
-Lusikoi jähmettyneen kakun pinnalle, jähmetä kylmässä.
-Koristele ja tarjoile



lauantai 7. marraskuuta 2015

Timppa/ Late-lammas kakku


Nuorempi pojistamme täytti eilen 3-vuotta ja keksi jostain haluta Timppa/ Late-lammas kakun. Noh, äiti tietenkin toteutti toiveen. Tein sisälle Charlotte russen kaakaokääretortulla ja täytteeksi poika halusi mansikkamoussea :) Päälle tuli valkosuklaa-kermaa ja "turkiksi" valkoisia vaahtokarkkeja. Naama ja sorkat mustaa sokerimassaa. 

Suklaakääretorttu pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta


Sisälle kääretorttuun:
2 dl vispikermaa
100 g tummaa suklaata sulatettuna 

Mansikkamousse:
2 dl vispikermaa
1 prk Valion mansikkarahkaa
4-5 dl mansikoita
1 tl sokeria
sokeria maun mukaan
4 liivatetta

Pinnalle:
2 dl vispikermaa
50 g sulatettua valkosuklaata

Koristeluun:
valkoisia vaahtokarkkeja
mustaa ja valkoista sokerimassaa  
   
1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vähitellen, samalla varovasti sekoittaen. Kaada taikina lopuksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa n. 6min.
Kaada paistunut pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irroita alla ollut paperi. Anna jäähtyä.

2. Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja sekoita suklaasula siihen. Levitä kääretortun pinnalle ja kääri rullaksi. Laita moussen teon ajaksi jääkaappiin.

3. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma ja lisää rahka, mansikat ja sokerit.
Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja lisää mousseen puristellut, liotetut liivatteet ohuena nauhana, samalla sekoittaen.  

4. Leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Vuoraa puolipyöreä kulho kelmulla ja asettele kulhon pohjalta, ylös asti kääretorttu viipaleita, niin, että ne ovat tiiviisti yhdessä.

5.  Kaada mousse kulhoon ja peitä kelmulla. Anna hyytyä yön yli.

6. Kippaa charlotta tarjoilualustalle. Vatkaa kerma ja lisää jäähtynyt, sulatettu valkosuklaa. Kuorruta kakku kermalla. Laita jääkaappiin hetkeksi.

7. Muotoile naama ja sorkat sokerimassasta  ja asettele ne sitten kakun pinnalle. Lopuksi painele halkaistut vaahtokarkit kakun pinnalle tiiviisti vierekkäin.

torstai 5. marraskuuta 2015

Poropiirakka



Tänään halusin testata piirakkaa porosta iltapalaksi. Tein pohjan eräällä vanhalla ohjeella, josta tulee erittäin mehevä, sillä taikinaan tulee raejuustoa. Ja koska poro on suolaista, täytteeseen laitoin "pehmennykseksi" smetanaa.

Täytteestä halusin muutoin oikein värikkään, joten laitoin keltaista, punaista ja vihreää paprikaa väriksi. Lopuksi vielä pinnalle reippaasti ruohosipulia. Tästä piirakasta tuli huippuhyvää! Kosteaa ja maukasta...


Pohja: 
100g voita
2,5dl sämpylä/hiivaleipäjauhoja 
1tl leivinjauhetta 
2-3rkl vettä
1prk raejuustoa

Täyte:
150 g kylmäsavupororouhetta
1 rs Creme bonjour valkosipulituorejuustoa
1 dl kermaa 
1 prk smetanaa
1,5 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
yht. 1,5 paprikaa (eri värisiä) 
1 nippu ruohosipulia

 
 1.Sekoita huoneenlämpöinen voi, jauhot, vesi ja raejuusto sekaisin. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle jauhotetuin sormin.
 
2. Sekoita tuorejuusto, kananmunat ja juustoraaste keskenään. Kaada seos pohjan päälle.
 
3. Ripoittele pinnalle ensin pororouhe, sitten pieneksi kuutioidut paprikat ja silppua lopuksi päälle ruohosipuli. Paista 175-200 asteessa n. 45 min.