maanantai 27. huhtikuuta 2020

Cheddarpiiraat


Tänä vuonna vappupiknik nautitaan varmaankin ihan oman porukan kesken olohuoneen lattialla, mutta eväiden pitää kuitenkin olla maukkaat! Näistä Cheddarpiiraista tuli todella herkulliset ja voisin kuvitella, että nämä olisivat omiaan vapun suolaisena herkkuna. Piiraan täytteitähän voi varioida mielensä mukaan, mutta tämä yhdistelmä sai mielestäni kivaa "potkua" jalapenosta 😋

(n.30kpl)

Piirastaikina:
50g hiivaa
100g voita
2,5dl maitoa
1/2tl suolaa
2tl sokeria
7-8dl vehnäjauhoja

Täytteeksi:
cheddaria
palvikinkkua
jalapenoa

Voiteluun:
kananmuna

1. Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva kattilassa,lisää maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada liemi hiivan joukkoon ja sekoita,kunnes hiiva liukenee.

2.Lisää suola ja sokeri sekä niin paljon jauhoja,että saat sopivan kiinteän taikinan. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Ripottele vähän jauhoja pinnalle ja peitä kulho liinalla. Anna kohota 30-40 min.

3. Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja hiero kimmoisaksi. Lisää jauhoja tarpeen mukaan ja kauli ohueksi levyksi.

4. Ota muotilla pyöreitä kakkuja,halkaisija 6-8 cm. Jaa kuutioitua juustoa, kinkkua ja jalapenoa pyörylöille,voitele reunat munalla ja nosta täytteen päälle. Nipistele reunat yhteen.
Nosta kääröt pellille leivinpaperin päälle, liitoskohta alle.

5. Kohota liinan alla n. 10 min ja voitele munalla. Paista uunissa 225 keskitasolla 15-20 min.

perjantai 24. huhtikuuta 2020

Rosetit


Vanhan ajan Rosetit ovat vapun ajan herkku, jotka valmistetaan rosettiraudalla. Ohje on erittäin yksinkertainen ja tarpeet löytyvät melko varmasti kaapista. Nämä ovat hieman tippaleipää muistuttavia, tosi rapsakoita leivonnaisia, joista ainakin lapset pitävät kovasti 🎉

Ps. Pakko mainita, että nämä kai normaalisti tarjotaan toisin päin,mutta minusta nämä näyttävät hauskemmilta näin tarjoiltuna 😋


Taikina:
2 kananmunaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
0,5 tl suolaa

Paistamiseen:
n.1l rypsiöljyä

Pinnalle:
Tomusokeria, tai kaneli-sokeria

1. Vatkaa kulhossa kevyesti muna ja maito, lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.
 

2. Kuumenna öljy n.180 asteiseksi kattilassa. Rosetit paistetaan yksitellen.  (Pidä kattilan kansi ulottuvilla siltä varalta, että öljy syttyy palamaan. Kannen sulkeminen tukahduttaa tulen.)
 

3. Kuumenna rosettirauta pitämällä sitä hetki kuumassa öljyssä. Kasta kuuma rauta taikinaan 3/4 osaltaan, niin ettei raudan yläreunaan tartu taikinaa.
Upota taikinainen rauta öljyyn ja kypsennä, kunnes rosetti on väriltään kullanruskea. Aikaa tähän kuluu noin 30 sekuntia. Nosta rosetti kattilasta reikäkauhaa apuna käyttäen talouspaperin päälle valumaan.
 

4. Paista samalla tavoin loppu taikina roseteiksi. Siivilöi hiukan jäähtyneiden rosettien pinnalle tomusokeria, tai kaneli-sokeria.

torstai 23. huhtikuuta 2020

Pestopitko


Taas täällä kehittelen uusia reseptejä, aikani kuluksi. Olen nähnyt pestoleipiä kyllä, mutta omastani leivoin kierrepitkon samalla tavalla, kuin pullataikinastakin, eli NÄIN. Leipurille kun kuitenkin sattuu ja tapahtuu, niin väliin tarkoittamani mozzarellaraastepussi pötköttelee edelleenkin jääkaapissa! Mutta lisään sen tuonne reseptiin, sillä se olisi sopinut ihan täydellisesti tähän leipään!
Tämä pestopitkohan sopisi vapunkin herkutteluihin? 🎉

2,5dl vettä
12g hiivaa
4dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
3rkl oliiviöljyä

Väliin:
1prk vihreää pestoa (jäi vähän yli)
1pss mozzarellaraastetta

Pinnalle:
pinjansiemeniä


1. Mittaa yleiskoneen kulhoon kädenlämpöinen vesi,hiiva, suola, jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa n. 10-12 minuuttia. Anna taikinan sitten levätä hetki.
2. Kauli taikinasta n. 30x35cm levy ja levitä kunnon kerros pestoa. Ripoittele peston pinnalle mozzarellaraaste. Kääri taikina sitten rullalle, niin kuin kääretorttu. Nipistele saumakohta kiinni. Käännä saumapuoli alaspäin.  Halkaise rulla veitsellä keskeltä kahtia niin, että pääty jää kiinni n. 1,5cm:n matkalta.

3.Käännä sitten pääty "ulospäin itsestäsi". Kierrä säikeitä toistensa ympärille koko matkalta niin, että leikkauspinta tulee aina päälle päin. Nipistele pääty kiinni pitko alle.  Ripoittele pinnalle pinjansiemeniä.
4. Laita sitten kelmun alle kohoamaan n. puoleksi tunniksi.
5. Paista pitko sitten 180 asteessa, n.30 minuuttia, tai kunnes pitko on kauniin ruskea.

keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Pistaasibrownie


Täydellistä lohturuokaa! Ihan täydellisen, tahmaisen suklaista. Sitä on tämä Pistaasibrownie. Ihan parasta vielä hieman lämpöisenä vaniljajäätelön kanssa. Ehkäpä kevään ensikahvit terassilla ja pala (lue:kolme palaa 🙊) tätä! Joo- mä keitän nyt kahvit ja painelen sinne terassille nautiskelemaan 💓


300g kananmunaa
240g sokeria
240g fariinisokeria
180g tummaa suklaata
340g voita
80g vehnäjauhoja
20g kaakaojauhetta
200g pistaasipähkinää rouhittuna
(laitoin 3x70g Sallisen pusseja) 

1. Sekoita kananmuna ja sokerit sekaisin kulhossa. Sulata kattilassa keskenään voi ja suklaa (varo, ettei pala!).

2. Lisää voi-suklaaseos, kananmuna-sokeriseoksen kanssa keskenään. Lisää joukkoon siivilöidyt vehnäjauhot, 2/3 pistaasipähkinöistä ja kaakaojauhe.. Kaada taikina leivinpaperin päälle vuokaan (n.35x35cm).  Ripoittele loput pähkinät taikinan pinnalle.

3. Paista 160 asteessa n. 20 minuuttia. Nauti heti lämpöisenä jäätelön kanssa!

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Churrot, eli espanjalaiset munkkitangot



Vappu lähestyy, niin minulla on mahtava tekosyy paistaa Churroja mielin määrin. Nämä ihastuttavat, espanjalaiset  munkkitangot, pyöritellään kaneli-sokerissa ja dipataan vielä hieman lämpöisinä paksuun, lämpimään suklaakastikkeeseen. Jollet vielä koskaan ole näitä tehnyt, tai maistanut- nyt on korkea aika! Itse voisin elää näillä 😍 Tämä ohje on kananmunaton. 

n.30kpl

5dl vettä
1tl suolaa
4rkl öljyä
4rkl sokeria
5dl vehnäjauhoja

rypsiöljyä
kanelisokeria

Suklaakastike:
1dl kermaa
100g tummaa suklaata

1. Mittaa kattilaan vesi, suola, sokeri ja öljy. Kiehauta ja kaada sitten vehnäjauhot joukkoon samalla sekoittaen. Kypsennä seosta hiljaisella teholla hetki, niin, että taikinasta muodostuu "pallo".

2. Laita rypsiöljy kattilaan sillä aikaa, kun taikina levähtää ja jäähtyy hieman. Kuumenna öljy 180 asteiseksi.

3. Laita taikina kaksinkertaiseen pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Puristele taikinaa n. 15cm pätkä ja katkaise se saksilla kattilaan varovasti. Kääntele Churroa välillä niin, että siitä tulee kauniin vaalean ruskea. Pyörittele valmiit Churrot kanelisokeriseoksessa. 

4. Kuumenna kerma kattilassa. Paloittele suklaa sekaan- anna sulaa hetki ja sekoita sitten tasaiseksi. Nauti heti, hieman lämpiminä suklaakastikkeen kanssa.

perjantai 17. huhtikuuta 2020

Yrtti-suolakeksit ja punajuurihummus


Perjantai-iltaa vietetään tänäänkin tietysti ihan kotosalla, mutta jotakin pientä herkkua oli saatava illaksi leffan ääreen. Hetken kaappeja kaiveltuani keksin, että kaapeissa olisi tarpeet helppotekoiseen ja herkulliseen punajuurihummukseen. Pöh! Ei ollut mitään sille kaveriksi- niinpä keksin leipoa itse suolakeksejä, jotka maustoin kaapeista löytyvillä, kuivatuilla yrteillä. Ja voin kertoa, että kyllä tuli hyvää! 😍

(n.18-20kpl)

Yrtti-suolakeksit:

200g vehnäjauhoja
50g kylmää voita kuutioituna
0,5tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa 
1tl kuivattua timjamia/rosmariinia
0,5dl kylmää vettä
pinnalle sormisuolaa ja timjamia

Punajuurihummus:
230g kikherneitä suolaliemessä
200g punajuuri-perunasosetta (Pirkka pötkö)
2 valkosipulin kynttä
3rkl oliiviöljyä
3rkl tahinia
5rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria, jeeraa

1. Laita keksien vehnäjauho, leivinjauhe, suola, yrtit ja voi kulhoon ja nypi tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoita. Tahnasta pitää tulla pehmeää, ei tahmaista. Jos taikina kuitenkin tuntuu kuivalta, lisää 1rkl vettä. Kaulaa taikina kahden leivinpaperin välissä tasaiseksi n. 4mm:n levyksi ja leikkaa pizzapyörällä paloiksi. Ripottele pinnalle esim. kuivattua timjamia ja sormisuolaa. Paista kahden pellin välissä, 180 asteessa n. 10-15, tai kunnes keksit ovat kauniin ruskeita ja kuivia.

2. Valmista hummus laittamalla kaikki ainekset kulhoon, lukuun ottamatta mausteita ja "poraa" sauvasekoittimella, tai blenderissä tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla, jeeralla ja mustapippurilla makusi mukaan. Jos hummus on liian paksua, voit ohentaa sitä hieman öljyllä, tai vedellä.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Vadelmaiset Budapest-leivokset


Yleensä, siis yleensä, en lähde klassikkoleivonnaisia muokkaamaan koskaan, mutta nyt oli nuorimman tyttäreni syntymäpäivät ja hän oli toivonut jotakin vaaleanpunaista herkkua juhliinsa (jotka siis juhlimme kotona keskenämme) 😁 Alkuperäiset näyttävät TÄLTÄ.

Ajattelin, että se voisi olla jotakin, josta koko perheemme pitää, niin siitä se idea sitten lähti...  Värjäsin massan pinkillä pastavärillä ja laitoin sisään tuoreita vadelmia, perinteisien mandariinilohkojen tilalle.  Ja oli täällä kuulkaas yksi pieni, onnellinen prisessa 💓

Pohja:
150 g valkuaisia
130 g siro sokeria (lisätään kahdessa erässä)
60 g hasselpähkinärouhetta
60 g hasselpähkinäjauhetta
20 g maizenaa

tippa pinkkiä pastaväriä

Täyte:
30g vaniljakreemijauhetta
100g vettä
300g vispikermaa vaahdotettuna
200g tuoreita vadelmia

Koristeluun:
kermavaahtoa
vadelmia
sokerihelmiä

1. Vaahdota valkuaiset ja sokeri (65g) keskenään marengiksi. Vatkaa valkuaisvaahtoon toinen erä sokeria (65g) ja lisää tippa pastaväriä.

2. Sekoita hasselpähkinäjauho, hasselpähkinärouhe ja maizena keskenään ja nostele seos nuolijan avulla varovasti valkuaisvaahdon joukkoon.

3. Laita massapussiin 12-14mm pyöreä tylla. Pursota massa sitten leivinpaperin päälle, pellille,  pikkurillin paksuisiksi nauhoiksi vieriviereen, lähes pellin pituiseksi pohjaksi.

4. Paista pohja 170 asteisessa uunissa noin 16-19 minuuttia siten, että keskusta jää hieman pehmeäksi ja pinta kuivaksi.

5. Käännä pohja ylösalaisin ja poista leivinpaperi. Anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa täyte.

6. Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe keskenään vaniljakreemiksi. Sekoita kreemi keskenään vaahdotetun vispikerman joukkoon.

7. Levitä kermatäyte pohjan päälle. Ripoittele päälle tuoreita vadelmia. Rullaa tortuksi. Anna tortun jähmettyä ja vetäytyä kylmässä.

8. Koristele esimerkiksi kermavaahtoruusukkeilla ja tuoreilla vadelmilla. Leikkaa 4cm:n levyisiksi paloiksi.


maanantai 13. huhtikuuta 2020

Juustoinen valkosipulileipä



Nyt on herkuteltu makeilla jutuilla sen verran paljon, että tänään kokeilin tehdä välipalaksi tällaista juustoista, valkosipulilla maustettua leipää. Olen nähnyt näitä tehtävän valmiistakin leivästä, mutta nyt tein taikinankin itse. Leipään tuli reilusti juustoa, hieman valkosipulia ja persiljaa. Herkkua! 😋

1tl kuivahiivaa
1rkl sokeria
3dl vettä
7-7,5dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
3rkl oliiviöljyä
1tl suolaa

Voiteluun:
3rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä

Viiltoihin:
200g mozzarellaa
200g fetaa

Pinnalle:
lehtipersiljaa

1. Sekoita kaikki taikinan ainekset sekaisin ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Muotoile taikinasta pallo ja kauli se n.25cm pyöryläksi. Anna kohota liinan alla 15min.

2. Raasta valkosipulin kynnet oliiviöljyn sekaan. Voitele leipä sitten kauttaaltaan valkosipuliöljyllä. Leikkaa pizzapyörän, tai veitsen avulla leivän pintaan ristikon malliset viillot. Voit leikata ne lähes pohjaan asti.

3. Leikkaa mozzarellasta ja fetasta "tikkuja" ja upota ne viiltojen pohjaan saakka. Ripoittele pinnalle sitten reilusti hienonnettua persiljaa. Laita kelmu, tai joku muovi kevyesti leivän päälle ja anna kohota n.45 minuuttia.

4. Paista leipä 190 asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes leipä on kauniin ruskea.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Macaron-leivokset



Macarons-leivokset ovat suussa sulavia pikkumakeita, joiden tekeminen on, noh, haastavaa. Yleensä taikinaa pitää käännellä varoen, mutta tämä massa kestää kovempaakin käsittelyä. 
Tällä kertaa tein pääsiäiseen sopivilla, pastelliväreillä, mutta maut olivat Kick ja pistaasi 😋
Nyt vapaapäivinä kun on aikaa, niin haastan sinut kokeilemaan näiden tekoa!

(n. 30-33kpl)

250g sokeria
80g vettä
95g kananmunan valkuaista

250g mantelijauhetta
250g tomusokeria
80g kananmunan valkuaista
pastaväriä


1. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Punnitse valkuainen yleiskoneen kulhoon. Mittaa teräskulhoon tms. siivilöity mantelijauho ja tomusokeri. Sekoita joukkoon pastaväri, sekä 80g valkuaista.

2. Keitä vesi-sokeriseos 119 asteeseen ja vatkaa valkuainen samalla vaahdoksi. Kypsennä valkuaisvaahto sitten sokerivedellä , kaatamalla sokerivesi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan, samalla voimakkaasti vatkaten. Anna vatkautua, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

3. Marengin jäähtyessä, "hakkaa" puulastalla sekaisin tomusokeri-mantelijauhoseosta. Mitä enemmän jaksat sitä "hakata", saat kiiltoa pintaan.

4. Kun marenkivaahto on jäähtynyt, yhdistä massat ensin varovasti. Sitten kärsii sekoittaa jo paremmin. Sekoita, kunnes massa alkaa selkeästi löystymään. Pudota sitten pisara taikinaa pellille- jos se alkaa heti laskeutumaan oikeaan muotoonsa, on paksuus sopiva. Jos testitaikinaan jää "huippu", sekoita massaa vielä lisää.

5. Pursota sitten pyöreän tyllan ja massapussin avulla n. 2€:n kokoisia macaronseja pellille.  Kopauta lopuksi peltiä pari kertaa pöytää vasten. Anna kuorien kuorettua n. tunti huoneenlämmössä. Paista macaronseja n. 10-13minuuttia 140 asteessa.

6. Kuoret kannattaa pakastaa ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Macoronsit sulavat hetkessä. Laitan alle vielä reseptit täytteisiin.


Kick-täyte:
5rkl kermaa
5 Kick-patukkaa

1. Sulata kerma ja murennetut Kick-patukat keskenään täysin sulaksi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä ja pursota macaronsin täytteeksi. Halutessasi voit myös jäähdyttää täytteen jääkaappikylmäksi ja vaahdottaa sen.

Pistaasitäyte:
100g voita
120g tomusokeria
3-4rkl pistaasitahnaa

1. Vaahdota voi ja tomusokeri keskenään valkoiseksi vaahdoksi. Mausta pistaasitahnalla ja pursottele macaronsien väliin.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Mango-valkosuklaajuustokakku


Pääsiäisen paras leipomusherkku on ehdottomasti tämä Mango-valkosuklaajuustokakku. Se on kivan raikas, eikä mielestäni ollenkaan liian makea, vaikka siihen suklaata tuleekin. Mango raikastaa kakkua oikein kivasti. Kakusta saa kauniin, keväisen näköisen, kun kontrastiksi käyttää tuoreita marjoja. Ihanaa pääsiäisen aikaa Sinulle! 🐣


Pohja:
200g digestivekeksejä muruina
75g voita sulatettuna

Täyte:
4dl  Flora Vispiä, tai Vanillaa
2 prk appelsiini- tuorejuustoa
2 dl mangososetta (Bonne)
200g valkosuklaata sulatettuna
7 liivatelehteä
½ dl mango-appelsiinimehua

Kiille:
3 dl mangososetta (Bonne)
1 dl sokeria
5 liivatelehteä
1 dl mango-appelsiinimehua

Koristeluun esim.:
tuoreita vadelmia
suklaapalloja
kumkvatteja
sokerihelmiä
suklaamunia

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Hienonna keksit ja sekoita voisulaan. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle tiiviisti. Suihkauta vuoan reunoille kevyesti vuokasprayta. Laita vuoka täytteen valmistamisen ajaksi jääkaappiin.

2. Vatkaa kerma (tai vaniljakastike) vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, sulatettu valkosuklaa ja mangosose.

3. Puristele liotetut liivatteet ja liota ne kuumennettuun mango-appelsiinimehuun. Kaada sitten liuos nauhana täytteen sekaan kevyesti samalla vatkaten. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

4. Laita kiilteen liivatteet likoon. Kuumenna mehu ja puristele liivatteet sekaan. Lisää mangosose ja hieman sokeria. Kaada jäähtynyt kiille varovasti, lusikkaa apuna käyttäen, kakun päälle ja pistä hyytymään vielä kolmeksi tunniksi.

5. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

tiistai 7. huhtikuuta 2020

Mangopannacotta


Tänä vuonna voi pääsiäspöytään laittaa jälkiruoaksi myös helppotekoista mangopannacottaa. Tämä on mielestäni niin ihanan kermaista ja hyvää, että jos kieli vain ylettäisi kulhon pohjalle- voisin nuolla sen puhtaaksi 😂

(6 annosta)

2dl mangososetta (Bonne)
4dl vispikermaa
1 vaniljatanko
1dl sokeria (vähempikin voi riittää, riippuen mitä sosetta käyttää)
3 liivatetta

1. Laita liivatteet likoamaan. Laita kattilaan kerma, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Kiehauta seos nopeasti. Liota sekaan liotetut, puristellut liivatteet.

2. Poista vaniljatanko n. 10 minuutin päästä ja lisää joukkoon mangosose. Sekoita ja annostele varovasti annoskulhoihin, tai vaikkapa kauniisiin laseihin.

3. Anna pannacottien hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

4. Itse kaadoin pinnalle kastikkeeksi mangososestta ja koristelin suklaapallolla, tuoreilla vadelmilla ja suklaakoristeella.

sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Kotitekoiset vaniljawienerit



Aika alkaa käymään hieman pitkäksi ja pihahommiakaan ei jaksa ihan koko päivää tehdä, niin tekaisinpa illalla taikinan jääkaappiin ja aamulla leivoin kahville kaveriksi tuoreet vaniljawienerit. Nämä ovat aika helppo ja nopea tekoisia lopulta- ja päälle voisi laittaa kaveriksi vielä vaikkapa pensasmustikoita 😋 Kokeilisitkos?

(24kpl)

4 dl maitoa
80g hiivaa
1 tl suolaa
1dl sokeria
2 kananmuna
n.10-11 dl vehnäjauhoja
80 g voisulaa

Kaulaamiseen:
400 g voita

Voiteluun:
kananmuna

3pss Wanhan ajan vaniljakastike-aines
5dl maitoa/vettä

tomusokeria
kananmunan valkuainen


1. Sekoita suola ja hiiva keskenää kylmän maidon kanssa. Lisää joukkoon sokeri ja kananmuna, sekä osa jauhoista. Sekoita kunnolla ja lisää lopuksi loput vehnäjauhot, sekä jäähtynyt voisula. Sekoita pari minuuttia niin, että taikina sekoittuu tasaisesti. Taikina on suht' löysää.

2. Levitä taikina suorakaiteen kokoiseksi (n.40x60cm) levyksi (käytä reilusti jauhoja ja pyyhi ylimääräiset pois pullasudilla). Ota veitsellä, tai juustohöylällä voista siivuja. Asettele voisiivut keskelle ja taita ensin vasen puoli voin päälle ja sitten oikea puoli vasemman päälle. Käännä "avoimet" päät sivuille. Kauli levyksi ja toista sama muutaman kerran- väleissä kannattaa käyttää taikinaa hetki jääkaapissa. Jaa taikinapala kahtia. Laita taikinat lopuksi kelmuihin ja nosta jääkaappiin tunniksi- pariksi. Tai vaikkapa yön yli, niin kuin itse tein.

3. Ota toinen taikina pois kelmusta. Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja kaulaa n. 45x50cm levyksi ja leikkaa esim. taikinapyörän avulla 12kpl n.2,5cm suikaleita. Kieritä päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepsauta taikinasuiro toisen pään ympärille. Anna kohota n. tunti liinan alla.

4. Voitele kohonneet wienerit kananmunalla. Sekoita vaniljakreemistä ja vedestä/ maidosta tahna. Paina juomalasilla kolo keskelle ja pursota vaniljakreemiä reilusti kaikkien wienereiden päälle. Paista wienerit 200 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita. Anna wienereiden jäähtyä täysin. Koristele ne sitten tomusokerista ja valkuaisesta sekoitetulla kuorrutteella. Ja hunnuta vaikkapa vielä kevyesti tomusokerillakin.

perjantai 3. huhtikuuta 2020

Persikkamuffinssit


Pääsiäinen lähestyy, niin tein jo kokeeksi perheelle muffinsseja, joihin käytin säilykepersikkaa. Mietin näitä maistaessani, että näihin olisi sopinut mainiosti persikan tilalle myös ananas. Kumpaakos makua sulle laitettais?

Nää on hyviä!! 😍

9kpl

Taikina:
2,75dl vehnäjauhoja
1,6dl sokeria
1,2dl maitoa
0,5dl öljyä
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1,5tl leivinjauhetta

n. 300g säilypersikkaa paloiteltuna

Muruseos pinnalle:
3rkl kylmää voita
ripaus kanelia
0,5dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria

1. Pilko persikat kuutioiksi. Murustele päälle tuleva muruseos valmiiksi pienessä kulhossa.

2. Sekoita sitten taikinan ainekset kulhossa keskenään sekaisin.

3. Laita muffinssivuokien pojalle n. puolet persikoista. Annostele taikinaa sitten päälle, niin, että vuoasta täyttyy n.3/4. Annostele seuraavaksi taikinan päälle loput persikkakuutiot.

4. Murustele lopuksi muruseos muffinssien pinnalle ja paista 175 asteessa n. 25 minuuttia, tai kunnes muffinssit ovat kauniin ruskeita. Voit myös tarkistaa kypsyyden esim. coctailtikun avulla.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Pursotetut pikkuleivät



Tässä kotona ollessa tekee mieli kahvin kanssa jotakin pikkumakeaa, niin tulipa mieleeni nämä helpot, suussasulavat pikkuleivät. Nämä maistuvat ihanasti voilta, sokerilta, vaniljalta ja vadelmalta. Myös pursotuskäsi harjaantuu näitä pursotellessa entistä paremmaksi 😁

n.40kpl

250g voita
125g sokeria
0,75dl kananmunaa
325g vehnäjauhoja
4g vaniljasokeria

vadelmamarmeladia
tomusokeria/lumijauhetta

1. Vatkaa sokerit ja voi keskenään vaahdoksi (25min.). Lisää sitten kananmuna kovasti samalla vatkaten.

2. Lisää siivilöity vehnäjauho vaahdon sekaan. Sekoita taikina sitten tasaiseksi, mutta varo sitkon muodostumista.

3. Pursota n.8mm tähtityllalla n.6cm:n tankoja pellille. Paista pikkuleivät 210 asteessa n. 6-7minuuttia, tai kunnes ovat kauniin vaalean ruskeita.

4. Pursota toisen jäähtyneen pikkuleivän sisäpinnalle vadelmamarmeladia ja laita puoliskot vastakkain. Ripottele pinnalle tomusokeria.