torstai 19. elokuuta 2021

Kinuskimarengit


 
Marengit eivät ole ihan suurinta herkkuani, mutta kinuski..ahh, nam!  Löysin täältä ihanan kuuloisen reseptin ja olihan se kokeiltava! 😋 Marengit olivat päältä ihastuttavan rapeita ja sisältä hieman sitkeitä, tahmeitakin jopa. Jos marenki ja kinuski on herkkuasi-kannattaa ilman muuta testata! Kuvan marengit ovat n.nyrkin kokoisia, joten nämä ovat oikeasti SUURIA 😁 Jos haluat, voit ripotella pinnalle, ennen paistoa, esimerkiksi pähkinärouhetta, tai granolaa.

(8 ISOA marenkia):

6 kananmunan valkuaista
400g sokeria
200g eli noin puoli-purkillista kondensoitua karamellisoitua maitoa (eli valmista kinuskikastiketta ;)

1. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen kiertoilmalla.

2. Laita suuri vatkauskulho (tai monitoimikoneen kulho) ison kattilan (kuitenkaan kulho ei saa upota kattilaan)  päälle. Kattilassa tulee olla vettä, mutta ei niin paljon että se osuu kulhon pohjaan.

3. Kiehuta vettä rauhallisella kuplinnalla ja vatkaa sokeria ja valkuaisia kunnes sinulla on vaalea sileä marenki. Tähän menee vähintään 5 minuuttia, luultavasti 7. Voit kokeilla seosta sorimiesi välissä - siinä ei tulisi tuntua enää sokerikiteitä kun se on valmista.

4. Siirrä kulho pois vesihauteesta (monitoimikoneen kulho koneeseen) ja vatkaa marenkia täydellä teholla 10 minuuttia kunnes se on jäähtynyt.

5. Pudota marengin päälle lusikalla kinuskikastiketta - älä sekoita! - ja nostele sitten kahdella lusikalla marengit pellille , leivinpaperin päälle.

6. Voit tiputellla ensin melkein kaiken kinuskin ja kun kulhossa näyttää olevan enää valkoista marenkia , voit lisätä loput kinuskista nokareina ja nostella loput marengit pellille.

7. Paista marenkeja tunti uunissa.

8. Sammuta uuni ja jätä marengit kuivumaan vielä pariksi tunniksi.

 
Marengit kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa . Pari päivää ne säilyvät ilman kanttakin.


keskiviikko 18. elokuuta 2021

Ranskalainen tomaattipiiras

 

Kesäloman viimeisiä päiviä viedään. Olen selvästikin saanut levättyä, sillä huomaan viettäväni koko ajan enempi aikaa taas keittiössä ja jauhopeukaloa syyhyttää kovasti 😁 Leivoin päiväkahvillemme  ihastuttavia portugalilaisia Pasteis de nata- leivoksia ja siitä jäi taikinan "kantit", joista päätin sitten kyhätä vielä iltapalaksi tätä herkullista Ranskalaista tomaattipiirakkaa. Tähän löytyy nimittäin aika usein ainekset jääkaapista, niin kuin nytkin...

Pohjaan:
voitaikinaa
 
Pinnalle:
Dijon-sinappia (tavallinenkin sopinee)
valkosipulin kynsi
juustoraastetta
tomaatteja 
mustapippuria
yrttimausteseosta 
oliiviöljyä
 
1. Taputtele voitaikinasta pyöreä piirakka-aihio pellille. Sivele pintaan sinappia ja hienonna valkosipulinkynsi hienoksi ja ripoittele se pohjan päälle. Levitä pohjan päälle seuraavaksi juustoraastetta.

2. Leikkaa tomaatit ohuen ohuiksi siivuiksi ja asettele kauniisti piiraan pinnalle. Rouhi pinnalle lopuksi mustapippuria ja siroittele yrttimausteseosta. Lorauta pinnalle hieman laadukasta oliiviöljyä.

3. Laita piirakka uuniin 225 asteeseen noin 20 minuutiksi, tai kunnes piiras on saanut kauniin värin pintaansa. Hienonna valmiin piiraan pinnalle tuoretta basilikaa, tai vaikkapa timjamia.

lauantai 14. elokuuta 2021

Herukkainen ricottapiirakka


Nyt tuli leipaistua yhteistyössä Martinexin kanssa sellainen makea piirakka, että oi että! 😍 Rakastan herukoita aivan valtavasti, mutta harvemmin niistä tulee leivottua kuitenkaan mitään. Nyt yhdistin ihastuttavaa ricottajuustoa ja herukoita tähän mahtavan makuiseen piirakkaan. Voit hyvin käyttää herukoiden tilalla esim. puolukoita.

Tämän piirakan leivoin lempivuokaani, nimittäin Martinexin suorakaiteen muotoiseen irtopohjavuokaan, eli TÄHÄN. Saat muuten 25.11.2021 heidän verkkokaupastaan https://www.martinex.fi/ -20% alennuksen, koodilla BAKING20. 

Tällä vuoalla saa leivottua ihastuttavia makeita, sekä suolaisia piirakoita, jotka saa nostettua tästä kauniisti tarjolle, ilman vuokaa, kauniille vadille. Nyt voin siis suositella teille lämpimästi niin tätä piirakkaa, kuin tuota mahtavaa vuokaakin! 💓


 

Pohja:
4,5dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
0,5tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
100g voita
1 kananmuna

Täyte:
250g Ricottaa
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 kananmuna
3-4dl herukoita

1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää sulatettu voi joukkoon. Sekoita joukkoon viimeiseksi kananmuna ja vaivaa taikina tasaiseksi. Ota osa taikinasta sivuun (1/5) ja painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Valmista täyte sekoittamalla ricotta, sokerit ja kananmuna keskenään. Kaada täyte pohjan päälle piirakkavuokaan. Ripoittele täytteen pinnalle herukoita.

3. Murustele pinnalle lopuksi eroon ottamasi taikina ja paista piirakkaa sitten 180 asteessa n. 45-50 minuuttia. Nauti piirakka hyvin jäähtyneenä,  vaikkapa vaniljajäätelön kera!

 


lauantai 7. elokuuta 2021

Pitkäviinerit



Tuli himo! Tuli valtava himo saada pitkäviineri, eli rekkaviineri, tai miksi kaikiksi näitä nyt kutsutaankaan missäkin 😁 Kotitekoisena viinereistä ei tule rakenteeltaan aivan yhtä hyviä, kuin kaulauskoneella leipomossa tehtynä, mutta voin kertoa...maku on ihan yhtä herkullinen, eikä häpeä yhtään leipomoissa leivotuille- näissä kun ei voissa säästellä 🙊 Vaihekuvia en älynnyt ottaa, mutta yritän kirjoittaa reseptin tarkasti...

 (24kpl)

4 dl maitoa
80g hiivaa
1 tl suolaa
1dl sokeria
2 kananmuna
n.10-11 dl vehnäjauhoja
80 g voisulaa
(halutessasi hieman kardemummaa)


Kaulaamiseen:
400 g voita

Voiteluun:
kananmuna

3pss Wanhan ajan vaniljakastike-aines
5dl maitoa/vettä

2rs paistonkestävää vadelmamarmeladia

valkoista sokerikuorrutetta= kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista paksu tahna


1. Sekoita suola ja hiiva keskenää kylmän maidon kanssa. Lisää joukkoon sokeri ja kananmuna, sekä osa jauhoista. Sekoita kunnolla ja lisää lopuksi loput vehnäjauhot, sekä jäähtynyt voisula. Sekoita pari minuuttia niin, että taikina sekoittuu tasaisesti. Taikina on suht' löysää.

2. Levitä taikina suorakaiteen kokoiseksi (n.40x60cm) levyksi (käytä reilusti jauhoja ja pyyhi ylimääräiset pois pullasudilla). Ota veitsellä, tai juustohöylällä voista siivuja. Asettele voisiivut keskelle ja taita ensin vasen puoli voin päälle ja sitten oikea puoli vasemman päälle. Käännä "avoimet" päät sivuille. Kauli levyksi ja toista sama muutaman kerran- väleissä kannattaa käyttää taikinaa hetki jääkaapissa. 

3.  Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja kaulaa n. korkeus 50x leveys 30cm levyksi ja leikkaa esim. taikinapyörän avulla 24kpl n.1,5cm levyisiä suikaleita. Kieritä suikaletta päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepsauta taikinasuiro viinerin muotoon, eli suikale tavallaan kolmeen osaan, rinnakkain . Anna kohota n. tunti liinan alla.

4. Voitele kohonneet wienerit kananmunalla. Sekoita vaniljakreemistä ja vedestä/ maidosta tahna. Pursota vaniljakreemiä reilu raita kaikkien wienereiden päälle. Pursota viereen myös kunnnon raita vadelmamarmeladia. Paista wienerit 200 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita. Anna wienereiden jäähtyä täysin. Koristele ne sitten tomusokerista ja valkuaisesta sekoitetulla kuorrutteella.

keskiviikko 4. elokuuta 2021

Suklaakuppikakut


Teki ihan hirveästi mieli leipoa todella suklaisia kuppikakkuja- ei niinkään edes syödä niitä.Taidan olla tulossa kipeäksi?!? Tuo pelkkä suklaamuffinssi tuossa alla, on mielettömän mehevä ihan sellaisenaan, eikä välttämättä kaipaisi edes tuota kuorrutetta, mutta...onhan se nyt hitsin hyvää kuorrutteen kera 😍
Tähän pinnalle sopisi kivasti myös nyt sesongissa olevat villivadelmat, tai vaikkapa mustaherukat. NAMM!
 
(12kpl)
Muffinssit:
100 g voita      
2,5 dl sokeria
2 kpl munaa     
1 dl maitoa    
4 dl vehnäjauhoja    
1 dl kaakaojauhetta    
2 tl vaniliinisokeria    
2 tl leivinjauhetta    
0,5 tl suolaa    
100 g tummaa suklaata

Kuorrute:
100g tummaa suklaata
100g tuorejuustoa
1tl vaniljasokeria
2rkl sokeria
3dl vispikermaa


1. Sekoita voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan ja lisää joukkoon lopuksi maito.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen rasvaseokseen.

3. Rouhi tumma suklaa ja lisää taikinan joukkoon kevyesti käännellen.

4. Jaa taikina paperisiin leivontavuokiin (täytä noin 2/3)  ja paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia muffinssipellillä. Anna jäähtyä.

5. Sulata kuorrutteeseen tuleva suklaa mikrossa 30sek. kerrallaan ja sekoittele välissä. Lisää sulaneen suklaan joukkoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten löysäksi vatkattu, sokereilla maustettu kermavaahto kolmessa erässä suklaa-tuorejuustoseokseen. Sekoita tasaiseksi ja pursota kuppikakkujen pinnalle. Koristele kuppikakut haluamallasi tavalla.