Eilen oli mieheni ja keskimmäisen tyttäreni nimipäivä. Yleensä ne ovat perinteisesti lettukestit, kera kermavaahdon ja ensimmäisten kotimaisten mansikoiden. Tänä vuonna juhlistimmekin nimppareita poikkeuksellisesti mansikkapitkolla. Ei ollenkaan pöllömpi vaihtoehto, sillä tästä tuli niin hyvää, että lapset hinkusivat tekemään tätä heti viikonloppuna uudestaan. Noh...tuskin nyt sentään, mutta täytyy kyllä itsekin myöntää, että tämä "hakkasi" monet muut leivonnaiset mennen tullen 😍
Pullataikina:
5dl maitoa
40g hiivaa
1 kananmuna
1tl suolaa
1dl sokeria
1tl kardemummaa
n. 13-15dl vehnäjauhoja
50g voita sulatettuna
Voiteluun:
40g hiivaa
1 kananmuna
1tl suolaa
1dl sokeria
1tl kardemummaa
n. 13-15dl vehnäjauhoja
50g voita sulatettuna
Voiteluun:
1 kananmuna
paistonkestävää mansikkamarmeladia
paistonkestävää mansikkamarmeladia
vaniljakreemijauhetta+vettä (tee näistä tahnaa)
tuoreita mansikoita
tuoreita mansikoita
hyytelösokeria
vesi-tomusokeriseosta
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja puolet vehnäjauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot ja loppuvaiheessa voisula. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista (n.25min.). Lepuuta taikinaa sitten n. 5min. vedottomassa paikassa liinan alla.
2. Jaa taikina 4:n osaan. Kauli taikinoista n. 25x20cm:n kokoisia levyjä. Pursota taikinalevyn oikeaan reunaan (n.3cm irti reunasta) mansikkamarmeladiraita ylhäältä alas. Pursota taikinan vasempaan reunaan (n.3cm reunasta) vaniljakreemiraita ylhäältä alas. Taita sitten taikinan reunat keskelle, niin, että toinen reuna tulee hieman toisen päälle. Käännä pitko sitten saumapuoli alaspäin leivinpaperin päälle, uunipellille. Tee sama kaikille taikinalevyille. Anna kohota liinan alla n. 30-40 minuuttia.
2. Jaa taikina 4:n osaan. Kauli taikinoista n. 25x20cm:n kokoisia levyjä. Pursota taikinalevyn oikeaan reunaan (n.3cm irti reunasta) mansikkamarmeladiraita ylhäältä alas. Pursota taikinan vasempaan reunaan (n.3cm reunasta) vaniljakreemiraita ylhäältä alas. Taita sitten taikinan reunat keskelle, niin, että toinen reuna tulee hieman toisen päälle. Käännä pitko sitten saumapuoli alaspäin leivinpaperin päälle, uunipellille. Tee sama kaikille taikinalevyille. Anna kohota liinan alla n. 30-40 minuuttia.
3. Tee keskelle pitkoa kämmenen syrjällä "vako" ja pursota ylhäältä alas asti mansikkamarmeladiraita, sekä vaniljaraita. Voitele pitkot kananmunalla ja paista sitten 180 asteessa n. 15 minuuttia, tai kunnes pitkot ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
4. Kiehauta kattilassa vettä ja hyytelösokeria. Viipaloi pitkon keskelle mansikoita- asettele ne kauniisti pitkojen päälle. Sudi mansikoiden ja pitkon päälle hyytelö-kiillettä. Halutessasi voit vielä koristella pitkon tomusokeri-vesiseoksella.